RETORICA OLTENEASCA CU COVRIGI DA BUZAU

nfhnfjjk

Neața. Pun și eu o întrebare de fraier coclit: Mă, e pe bune? Pe prefectul de Olt îl cheamă Mario de Cazzo, pardon, Mezzo? Nu e o glumă? Adică e oltean neaoș? Și mă mai întreb ce îl recomandă la funcția de prefect  - în afară de cacafonia pe care o aduce la rang de artă - de malapropisme, pleonasme și greșeli de conjugare, atunci când vorbește?!

Întreb, pentru că habar n-am cum citește ăsta codul administrativ, că la cum vorbește nu cred că înțelege cuvintele limbii române, darămite să mai formeze cu ele și propoziții ideatice, să înțeleagă reguli și să se exprime coerent în acte administrative.

Pe bune, e oltean din Torino, ori de pe unde a cules mă-sa căpșuni și s-o fi măritat cu un cultivator de macaroane? Și dacă da, nimic de reproșat, dar totuși să îl pui prefect, chiar și de Olt, e oleacă forțat, chiar dacă îl recomandă vocea și talentul. Cred că se uită oltenii la el mai ceva decât la girafa de la grădina zoologică, se scarpină gânditori în cap și zic: „Așa ceva nu există!?”

În fine, trecem peste „perfectul” de la Slatina și voiam să vă întreb despre Ciolacu. E bine? E în ale lui? Că de vreo două zile pare că ne-a luat pe toți de fraieri. Văd că modificările alea la codul fiscal - care doar fumăritul îl lasă deocamdată neimpozitat - cică sunt făcute pentru hoți, pungași, evazioniști, dar ne afectează pe toți.

Prin extensie, să înțeleg că toți suntem o țară de șmenari? Că așa a decis UE? Și Ciolacu e de acord? Că zice Ciolacu, aia că noile biruri sunt în acord cu ce zice Bruxelles-ul. Bă, am și eu o curiozitate. bddfhjhĂsta cică ar fi avut covrigării, patiserii, farmacii etc., adică de mic, de când umbla cu Haissam, era un băiat muncitor, care prin forțe proprii și fără BAC și-a pus cu sudoarea frunții afaceri pe roate. Bă, mă întreb, câte bonuri de casă nu au dat vânzătorii de pe la dughenele lui de-a lungul timpului, de s-a căpătuit? Și acum vine să vorbească de evaziune? Și să o combată? Bine, numai la unii, „că corporațiile” și multinaționalele sunt în continuare bine mersi.

Ah, știu, vă rog să mă „scuzaț”, la Ciolacu e ca la Iohannis și la ambii ca la Rockfeller,: Sunt corecți, numa’ să nu-i întrebăm cum au făcut primul milion de dolari.

GOGU  ORLANDO

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?