UM Digi 24 este o picătură într-un ocean planetar saturat cu fake news

picture

Ziaristele de la Digi 24 sunt analfabete funcțional" - un mesaj recent scris de domnul Prof. Dr. Nicolae Ţăran:

Am urmărit azi știri difuzate de Digi 24. În marea lor majoritate, știrile difuzate de acest canal sunt rostite în fața ecranului de ziariste. Azi, acestea au „înfierat cu mânie proletară” executivul de la București pentru că ponderea impozitelor și taxelor în PIB este „mult mai mică de 40.2%, atât cât este în UE”.

De fapt, Irlanda și România au înregistrat anul trecut cele mai mici impozite și taxe în raport cu PIB-ul:23.0% vs 27,1%. În schimb, valoarea medie a acestui indicator este de 40,2% în cazul UE 28. Dacă ziaristele de la Digi 24 ar avea o minimă competență, ar trebui să știe că un nivel scăzut al impozitării (poverii fiscale) este un lucru foarte bun atunci când deficitul bugetului public raportat la PIB este mai mic de 3% și este mai mic decât rata creșterii economice. În acest caz, nivelul relativ al datoriei publice scade și situația este sub control. Ori, în cazul României, aceste corelații au fost respectate: deficitul public a fost anul trecut sub 3% din PIB, iar rata creșterii economice a fost de 4,1% . Este adevărat că în acest an probabilitatea ca deficitul public să depășească 3% este mai mare ca anul trecut, dar nici în acest an nu există riscul unui derapaj periculos, deoarece rata creșterii economice va fi în mod cert mai mare decât deficitul bugetului public. În sfârșit, dacă fiscul nostru ar crește rata impozitelor și taxelor la nivelul de 40,2%, atâta cât este în UE 28, atunci România ar intra în recesiune în câteva săptămâni, deoarece creșterea impozitelor reprezintă cel mai puternic factor inhibitor (recesiv) al creșterii economice! Ar mai fi de adăugat că Irlanda și România au cele mai mari rate de creștere economică din UE 28 în ultimii trei ani tocmai datorită faptului că impozitele din aceste țări sunt mult mai reduse decât în celelalte țări din UE! În sfârșit, într-un grafic din comunicatul Eurostat pe care l-au citat ziaristele de la Digi 24 apare și Elveția, unde nivelul poverii fiscale este la fel de mic ca și în România. Ceea ce a salvat, deocamdată Elveția de recesiune, deoarece această țară este grav afectată de o supracreditate extrem de periculoasă a sectorului privat (populație și companii), deși nivelul de îndatorare al guvernului este mai mare ca în România, dar mult mai mic decât 60% din PIB!

Dacă canalul Digi 24 ar fi vrut să ne prevină în mod onest asupra dezechilibrelor macroeconomice care afectează acum România, ar fi putut invoca dependența foarte mare de importurile de energie , respectiv42% din consumul final ( importuri de 14,168 milioane tone echivalent petrol la un consum de 33,51 milioane tone echivalent perol) și, mai ales, deficitul de cont curent care a crescut foarte mult în ultimii doi ani. Acestea sun riscuri reale, pe când rata redusă a impozitării reprezintă un factor important de creștere economică și un magnet, mai ales, pentru investitorii din Germania.

Îmi cer scuze pentru aceast mesaj. Nu sunt misogin și mă bucur și eu, chiar și la vârsta mea, când vă o ziaristă frumoasă pe ecranul televizorului. Dar o ziaristă care transformă semnul plus în semnul minus este o ziaristă care mistifică realitatea, fie pentru că este analfabetă funcțional, fie că așa o obligă patronii canalului de comunicare. Desigur, există și în TV o diviziune specifică a muncii: informațiile citite în fața camerelor nu sunt redactate de ziaristele care le citesc de pe promptere. Dar asta nu schimbă datele problemei. Atunci câd spui ceva în fața uinei camere TV și cuvintele tale sunt receptate de sute de mii de telespectatori și nu numai, ar trebui să fii un om responsabil și nu un papagal sau un robot care rostește fake news-uri redactate de alții! Ori, ceea ce eu am constata azi la Digi 24 este o picătură într-un ocean planetar saturat cu fake news.

Prof. Dr. Nicolae Ţăran

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?