STELICA SI URSUL

JMDFHFHFH

Nu’ș de ce... dar când am citit în biografia oficială a lui Stelian Tănase că este „scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic român” m-a luat așa, cu amețeală... Păi, cum, dom’ne? Asta depășește cu mult modestele oferte de „3 în 1” la Nescafé sau la cărucioare pentru copilași! Stelian e „9 în 1”, și, dacă o băgăm în ecuație și pe Vijulie Elena, nevastă, e chiar „10 în 1”!!! Meseria de „politolog”, de exemplu, e ceva care mă-nfioară,  deoarece vulgul din care eu fac parte n-ar putea niciodată să atingă Champs-Élysées-le spirituale pe unde dânsul zburdă cu dezinvoltură și nici n-ar putea emite acele judecăți de valoare cu limpezime de cristal cum numai la politologi e permis.

De aceea, cu inima bătând furtunos, am citit exclusivitatea maestrului de pe pagina GÂNDUL. ro, din 23 martie 2022, cu privire la Putin Vladimir și soarta lui cea tristă. Mă gândesc să-i spună cineva și tiranului ce-l așteaptă, nu de alta, dar să nu-l ia pe neprevăzute împlinirea predicției marelui analist... sau a vizionarei Carmen Harra, că nu se înțelege din context dacă Stelian a gândit singur așa, sau l-a ajutat și doamna cu multe bibelouri, de peste ocean, să-și facă o părere...

În primul rând, domnul Stelian Tănase ne face un portret al lui Putin, care ne-nspăimântează:

„Schimbarea la față a lui Putin este o mare surpriză pentru toată lumea. Este la putere de 20 de ani, iar cancelariile occidentale, dar și presa, l-au considerat predictibil. Din această cauză a fost și curtat, s-a plimbat peste tot. Are poze (!!!, n.n.) cu cei mai importanți lideri politici din ultimii 20 de ani.”

Citind eu, cu superficialitate, necruțătoarea și lucida analiză, am zis că despre Klaus e vorba: adică predictibil spre plictisitor, plimbat peste tot cu moaca aia a lui imobilă, curtat de cei mai mari lideri politici, cum ar fi Ludovic Orban și Cristian Bușoi și trăgându-se-n poze cu toată lumea importantă: Marian Ceaușescu, Sorinel Puștiu, ăștia... Abia apoi am văzut că despre Putin e vorba și am continuat cu cititul. Și bine am făcut, căci după aceea Stelian Tănase îi explică și Rusiei cât este de înapoiată și de proasta satului:

„În primul rând, asta arată că Federația Rusă a rămas înghețată undeva în trecut, este o țară uriașă, dar care nu a progresat. De altfel, și economia ei este una de secolul trecut. Rusia este o țară care se bazează pe agricultură și pe resurse naturale, la care se adaugă și producția de armament.”

Deci, cetățeni, proasta satului scoate, în înapoierea ei, diferite produse pentru ca lumea  să mănânce, diferite produse pentru ca lumea să aibă căldură-n casă și lumină electrică, precum și diferite produse cu care cetățenii din unele țări rivale să-și tragă-n cap unii altora cu prilejul unor confruntări armate „predictibile”, cum ar zice analistul... Remarcați? Numai lucruri care nu ne trebuie... Dar să ne întoarcem la Odiosul și Sinistrul:

„Putin, care este un țar, vrea să mai adune teritorii, ca să le ia resursele. Vrea să refacă URSS-ul, și să plece pe lumea cealaltă cu o Rusie mare, care să înghită mai multe țări. Dar asta nu mai funcționează acum, în acest secol, pentru că dezvoltarea este generată de tehnologie. Putin gândește ca acum 100 de ani, ca într-o țară înapoiată”

Dacă nici asta nu e gândire de politolog, analist, scriitor, istoric și ce mai este el pe-acolo, atunci nu știu care-o fi: deci, satrapul vrea să plece pe lumea cealaltă cu Rusie-Mare, cu tot... Bingo! Apoi, foarte interesantă este analiza politologului Stelică și cu privire la ce-o să se întâmple dacă rușii ajung la Gurile Dunării:

„O prezență a unor divizii ale armatei ruse aici, ne-ar crea mari probleme. Noi, imediat am mărit bugetul Apărării, iar dacă Rusia va veni în zonă, vom mări din nou bugetul, și nu este prea bine, pentru că avem nevoie de bani”.

Ei, asta era problema... cum s-ar zice: orice meteorolog care urmărește riguros metodele științifice de predicție a vremii știe că dacă indienii adună lemne multe, o să fie o iarnă grea și atunci le spune indienilor să adune și mai multe, fiindcă va fi o iarnă foarte grea, apoi vede că indienii adună lemne și mai multe, și le spune că va fi o iarnă imposibil de grea, etc. În ritmul ăsta, zic, bugetul nostru va fi destinat, integral, pentru apărare, după schema lui Stelian!

Spre finalul interviului, cu finețea unui psiholog de talia lui Gabriel Diaconu (știți cine este Gabriel Diaconu... psihologul acela autosuficient, narcisist și tatuat, care e serios tot timpul și pe care-l consultă toate televiziunile, ca să aflăm în multe fraze pompoase că totu-i relativ) analistul nostru remarcă: 

„Mă așteptam ca Ucraina să facă o rezistență mare Rusiei. Ucrainenii sunt foarte încăpățânați, dar și patrioți. Am cunoscut ucraineni, i-am simțit tari(...) Ucrainenii se vor duce în păduri, și de acolo vor ieși la atac(...) Rușii sunt mai melancolici, mai plâng câteodată.”

Ei, cam asta-i, cetățeni... e doar o problemă de sensibilități diferite. 

Cât despre sfârșitul tiranului, analistul ne avertizează:

„Nu știu în ce formulă va sfârși Putin: judecat la Haga, ca Miloșevici, sau eliminat cu serviciile ca bin Laden. Dacă nu oferă o victorie, va fi terminat!”

Numai înțelepciuni. Numai adevăruri esențiale. Iar pentru că tot a adus vorba de tragicul Slobodan Milosevic, alt dictator odios, așa cum ne-a fost prezentat, ca să vezi întâmplare... când procesul lui a început să scârțâie din toate-ncheieturile, și capetele de acuzare - alea mai nasoale - cădeau ca popicele, a luat din greșeală o pastilă care era total contraindicată pentru afecțiunile sale cronice și a murit în închisoare. Acum, mă gândesc, dacă o ajunge și Putin să fie judecat la Haga, sper să se uite mai cu atenție ce scrie pe pastilele pe care le va înghiți...

LUMINITA  ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?