Premierul Novegiei Jonas Gahr Støre anunta mai multe masuri de protectie sociala

primministru

Pe 1 august, mai mulți oameni vor beneficia de o grădiniță mai ieftină si Afterschool gratuit. Apoi urmează o nouă schemă de sprijin pentru energie electrică cu subventionare de 90%.

- Acestea sunt beneficii universale de bunăstare care se aplică tuturor, dar sper că îi uşurează pe cei care se luptă cel mai mult. Sunt pe deplin conștient de faptul că pentru cei care inițial au avut dificultati financiare (ca urmare a cresterii preturilor), mâncarea mai scumpă este în special o provocare. Trebuie să umpleți coșul de cumpărături pentru tine și familia ta, spune Jonas Gahr Støre pentru NTB

Toamna anului trecut va fi amintită pentru prețurile record la energie electrică .

Acum guvernul se pregătește pentru un nou val de scumpiri - cu rate ale dobânzilor în creștere și o creștere bruscă a prețurilor.

- Înțeleg că oamenii sunt îngrijorați, spune Støre.

Prim-ministrul evidențiază câteva măsuri din partea guvernului care intră în vigoare la 1 august și care pot aduce o contribuție pozitivă la finanțele private ale oamenilor:

* Grădinița este gratuită de la al treilea copil încoace pentru părinții care au mai mulți copii în grădiniță în același timp. Acest lucru se va aplica pentru aproximativ 3.000 de copii. În plus, grădinița gratuită este introdusă pentru toată lumea din Finnmark și Nord-Troms, care se aplică pentru aproximativ 4.000 de copii.

* Schema de douăsprezece ore de învățământ extra școlar gratuit este extinsă pentru a se aplica elevilor de clasa a II-a. Acest lucru este valabil pentru 60.000 de elevi.

* Bursa pentru studenți este majorată cu 7% pentru anul școlar 2023–2024.

De la 1 septembrie, schema de subvenționare a energiei electrice va fi modificată astfel încât să fie calculată pentru fiecare oră. Aceasta înseamnă că lovește mai precis și ține cont mai bine de fluctuațiile prețului energiei electrice pe parcursul zilei.

În plus, guvernul și partenerul bugetar SV au introdus mai multe măsuri de la 1 iulie: printre altele, o garanție pentru tineri, rate de asistență socială crescute și 200 NOK în plus pe lună în alocația pentru copii pentru copiii cu vârsta peste 6 ani.

Støre a observat el însuși creșterea prețului

Premierul spune că prioritatea numărul unu a guvernului este reducerea creșterii prețurilor.

- Cred că am văzut vârful acum și că putem coborî. De asemenea, va ajuta la asigurarea faptului că traiectoria ratei dobânzii nu va continua în creștere prea mult timp, spune Støre.

- Ai observat tu însuți că mâncarea s-a scumpit?

- Nu am o viață de zi cu zi complet normală ca prim-ministru și primesc un salariu bun pentru post. Dar văd că laptele, lichidul de spălat și alte articole de uz casnic devin din ce în ce mai scumpe, spune Støre.

El arată că este mai rău pentru persoanele cu salarii obișnuite, care în multe cazuri primesc o creștere de preț mai mare decât creșterea salariilor.

- Intervine direct cu economia familiei și este solicitant, spune Støre.

Dacă derulăm înapoi un an, prețurile la electricitate au fost subiectul primordial în politica norvegiană. Rezervoarele de energie aveau și un nivel foarte scăzut al apei.

Acum Støre speră că va fi mai bine anul acesta.

- În această perioadă, anul trecut, aveam o incertitudine reală cu privire la necesitatea introducerii raționalizării. Ultima actualizare pe care am primit-o de la ministrul petrolului și energiei este că rata de umplere este la un nivel bun, spune Støre.

El mai subliniază că țările europene și-au umplut rezervele de gaze, care la rândul lor pot influența prețurile la energie electrică.

- Europa este mai bine pregătită, dar este încă o situație vulnerabilă. Trebuie să o urmăm zi de zi, spune premierul.

Dezbatere: În mod evident, nu este un drept al omului să călătorești în sud

Aranjament nou

Principala soluție a guvernului la criza prețului energiei electrice a fost o schemă de subvenții pentru energie electrică.

De la 1 august, acesta acoperă 90% din costul de peste 70 øre la fiecare oră, electricitatea costă peste 70 øre per kWh.

Vechea schemă folosea un preț mediu pentru întreaga lună pentru a calcula sprijinul, ceea ce s-ar putea dovedi a fi nefericit în perioadele de prețuri extreme la energie electrică.

Guvernul a spus că schema va dura până în 2024.

- Cât timp ai de gând să continui cu acel aranjament?

- Am spus că sprijinul va dura atâta timp cât aceasta este o provocare și o povară pentru gospodării. Apoi trebuie să evaluăm acest lucru continuu.

 

Sursa: Flere gratis-grep på vei, varsler Støre
1. august får flere billigere barnehage og gratis SFO. Deretter kommer ny strømstøtteordning.

Marius Helge Larsen

marius.helge.larsen@ntb.no

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?