THE MUPET’S SHOW

DJFHGF

Și ti râzi....!

 Bre, poate că mulți dintre voi vă întrebați – retoric măcar – cum este posibil ca Iașul să fi decăzut atât de tare încânt să nu se mai poată ridica de multă vreme din colbul vremii.

Nu există practic vreun domeniu al vieții sociale, administrative, culturale – vorba unui mare învățat local – în care să nu ne fie silă că am ajuns să trăim aici și acum asemenea vremuri în care am rămas în urma țării cu cel puțin două decenii. Una dintre cauze este de fapt PRESA, această Presă locală, video sau scrisă pe papir sau online – la început, în anii 90 - de oameni profesioniști – dar care după Tătucul Simirad (fie-i marmura manglită ușoară) a fost coruptă de tot felul de flaifuteri care mai de care mai ticălos ca altul și mai lingău de moaște politice pe din dos...

În plictiseala mea proverbială, am dat prin zapare de cele două brânzeturi Tv. locale, adică TeleMeaua de Iași și TeleMoldova Iași.

Ca unul care mai știu niște chestii de pe vremea când se vulcanizau roțile la tramvaie, vă spun că demult, tare de mult, unul Ticu Isari – un mare utecist cu frate în America, s-a gândit el după „DERANJ” să-și facă un Tv local, că așa era moda prin Bucale. Adică de ce numai SOTI, sau Europa Nova și nu ceva moldovenesc pur sânge, că TVR Iași avea scarlatină și nu se știa dacă mai scapă.

A primit frățioru un Betacam din USA un aparat de proiecție în eter și Iașul a fost trecut pă lista orațșelor culturale de top-top, mini top...

Efervescență, lume entuziastă, amatori de la Casa Studenților, activiști UTC care au trăit din munca cu gura. Anii au trecut rapid, Ticu s-a ușchit după frate-su, iar aparatura a rămas în custodia lui Betrică – omul universal aciuit pe lângă Casa Studenților ca Instructor artistic. Bun prieten cu Ticușor, a rămas Director General. Booon...Ei, după o vreme, politicul s-a mai întremat, noii potentați au vrut și putere mediatică pentru Politic, au cumpărat TeleM(eaua) nesărată suficient de la Ticu, au adăugat un pumn de sare  și așa s-a schimbat stăpânu. Betrică nu a mai corespuns, dar deja știa chichirezu și a emigrat cu Betacamera la Piatra lui Johanis făcând acolo alt TeleM, mai germanic. Multe aventuri, la un moment dat Pinalti a vrut să găbjuiască TeleM și Betrică, huști! direct înapoi în teiul lui Eminescu ca și pupăza care a spurcat târgu cu cucul armenesc...

S-a fuck-ut Tele Moldova. Ieșenii mai mașcați, așa ca de vârsta a treia, probabil că se uită cu nostalgie aducându-și cu drag aminte de limbajul de lemn sculptat de stejar de la academia Ștefan Gheorghiu. Dom Director General Betrică Frăsilă – veteran de război mediatic – este singurul angajat înafară de o suptalternă universală ce a fost în studenție Miss Costinești și Pârâul Rece. Ea este secretară, femeie de serviciu, soră, amantă, paratrăsnet, în același timp. Salariul actual e minimum pe economie, egal cu al Directorului General. În schemă mai figureazăî și un voluntar, câinele Lord, reformat din Poluția Locală călare pe câini, făcută de Ghiță Sulă Tare (acu moale). El asigură SECURITY non stop.

Ok. Pe acest canal de nișă , pensionarii din Iași și Moldova toată, pot vedea prin sateliți - atunci când se rup de România Tv - invitați de seamă locali, foste somități PSD din vremea lui Solcanu. Medici, ingineri necunoscuți, administratori de bloc, scriitori de manuscrise către fosta securitate, poeți pe ziduri din clandestinitate, azi foști disidenți.

Ei bine, dar „cel mai cel” dintre toți este fostul și actualul Jurist-Economist-Doctor-Injiner TRAIAN DOBRE! Ok. Acest moș-cocoș îl știți, că nu l-ați votat de mai multe ori, la mai toate partidele care s-au perindat în istorie, ba chiar este ținut în viațăî pe aparate și la celălalt canal de debara, frate de cruce – TELE M Iași - unde acționariatul își respectă bunicii.

Bineee... săptămânal, miercurea Ciuc, el și Betrică Frăsilă beau câte un ceai de sunătoare că îți sună apa în cap.

Ei, la ăștia doi am nimerit eu din greșeală și m-am râs, de nu am putut fi serios de atunci, nicio secundă.

Cei doi sunt fix ca  moșnegii din serialul The Mupet’s Shaw, care ne-a delectat nouă tinerețile.... E de cacao să-i vezi pe cei doi care cică fac talk shaw pentru lume! E de comă!

Multidoctul Trăienel cu o colecție de profesii și titluri universitare se dă un mare erudit, dar grăiește atât de nașpa și e atât de agramat, gângăvit de la proteză, că pur și simplu sar siguranțele la tablou de la Postul Trafo și până în casă!

Betrică – umil, servil și puipincurist – i se adresează numai cu pronumele de politețe, în timp ce „hălălant” moș, îi spune „bă”, așa cum îl și consideră. Este evident că ei se tutuiesc, pentru că se știu de mult, dar dacă e shaw, atunci este The Mupet’s Shaw!   

Babalâcii sar de la un subiect la altul, fără nicio temă, fără niciun orizont, fără niciun discernământ. Eu nu știu ce om normal cu bibilica poate irosi minute din viață ascultând neroziile ăstora doi pensionari de drept comun! Tre să fii complet sărit de pe fix ca să plătești curent din pensia ta mică ascultând un DICTATOR potențiall ca Moș Dobrâi, care nici el nu mai știe ce este mai mult: comunist, socialist, patriot, torționar, cu multe studii înalte, care l-au amețit de tot...

Iote acilea niște mostre de emisiune, transcrise spre deliciul neascultătorilor și neprivitorilor. Dacă acesta este nivelul, atunci nu este de mirare că Iașul s-a degradat într-așa un hal, că oamenii i-au votat pe al de Nichita, Chirica, Alexe, Chichirău și ne merge așa de rău!:

„Ai grijă mamă, unde-i  carte multă e și prostie!”

„...FRĂSILĂ Domnu Traian, încep prin aaa... cu respect și cu prietenie și cu  aleasă considerație (HI, HI!) să vă propun un moment de reculegere pentru Draga Olteanu Matei.

DOBRE: Ne putem scula în picioare?...

F: nu, nu putem, că ieșim din cadru. (ăștia nici operator nu au, fixează camera pe un plan studiat, bat oamenii în cuie și îi lipesc cu Superglu de scaun și femeia de serviciu apasă butoul PLAY ca să înceapă înregistrarea! Sunt doi angajați: Directorul General BETRICĂ FRĂSILĂ, femeia de serviciu universală și câinele Lord care este și paznicul locului....)

..........................................................

F: mulțumesc. Și trebuie să spun că a fost atât de apropiată de studioul nostru de televiziune ... câtă vreme am fost noi la Piatra Neamț, unde ea s-a retras spre partea aceasta finală a... a vieții.

D: Tristă... prieteni de familie, au lăsat-o în stradă.... așa ziși prieteni. Vorba bunicii mele: ai grijă mamă, unde-i  carte multă e și prostie. Apropo la prietenul de familie care avea carte

F. Suntem așa, într-o perioadă – și nu pot dacă tot am vorbit despre Piatra Neamț – să nu mai vorbim un pic... ă... mai sunt încă cinci familii care nu și-au identificat ... dup-ăacea... după acel dezastru, să spunem condoleanțe familiilor nemțene care

D. celor zece, care

F: celor zece familii care au trecut prin experiența asta atât de dramatică, ă...dar vo cinci familii aseară nu erau identificați aparținătorii și cine

D. asta ca să-ți dai seama în ce hal sunt arși

F: da.... am avut la Piatra Neamț ..î î î... însă și ca om al cetății să spunem și cu...î... Media experiențe complexe și mă leagă sufletește foarte multe lucruri de Piatra Neamț, am vrut dacă tot am început cu Piatra Neamț să...să...să ne gândim cu pioșenie la ceea ce se... s-a întâmplat acolo, la oamenii aceia.

D. da, din nefericire, spun din nefericire, acesta este consecința faptului de a nu avea un orizont, un Program de Țară unde să... de a avea o viziune în toate domeniile a vieții sociale, aș începe,  economice,  culturale, științifice, nu mai spun despre învățământ. Uitați, tragedia care s-a întâmplat acolo e posibil să-se-ntâmple oriunde.... O defecțiune la un aparat tehnic se poate întâmpla oricând și este undeva firesc, pentru că este o probabilitate, chiar din proiectare, de a se întâmpla un anumit necaz la un moment dat. Întâmplarea, sau ca la un moment dat mai mulți factori să s-adune și-atunci când se-adună mai mulți factori, ca și la Colectiv, ca și la maternitatea Grivița, parcă, așa o cheamă,  cred,  nu Grivița, o maternitate din București, (Giulești, n.a.) așa, mai mulți factori au contribuit și s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. S-au pierdut vieți omenești, printre care...... copii, oameni în vârstă (oameni în vârstă la maternitate? Ce căutau la vârsta lor acolo, mai puteau face sex?),  oameni (oameni la maternitate! Auzi colo aberație!), ființe care mai aveau mult de trăit de aici încolo (aveți dovezi?) și alții încă erau utili societății. (Asta e sigur de la Ștefan Gheorghiu!) La început sincer să fiu, auzind de mutare, eu ... prima mea profesie este de inginer electromecanic, m-am gândit că mutând jos-sus, unde s-au mutat, aveau consum constat, nefiind dimensionate corespunzător pentru așa ceva, s-au încălzit circuitele și au luat foc. Asta a fost prima gândire. Era poate și mai grav pentru cei de-acolo. Atâta timp cât un aparat care doza niște... un aparat medical, care doar el a luat foc, de-acuma ... ceea ce... răspunderile se împart pe mult mai multe semeni. Din nefericire, la schimbare... se dorește o schimbare a actualului... a fostei puteri cu actuala am urmărit  ieri zic eu scene penibile ... când se arunca de pe un mal pe altul cu noroi ... dar se uită că  sânt două maluri și dacă nu există două, apa n-are cum să curgă. (WOW!) . Deci amândouă sânt la fel de importante.  Puterea, cât și opoziția, mai ales că  ai șansa de a fi azi la putere și mâine  în opoziție. Apreciez acea parte din presă – nu slugarnică cum este acum majoritatea – care mai are să dea câte un discurs de acum un an, de acum un an jumate, de acum doi ani, când ce era negru atunci e alb acuma și ce e alb acuma era negru atunci (ha, ha, ha! „Vițăvercea” e la fel de reciproc!). Da. Să spunem ca Toma Caragiu „c-așa-i în viață”

F: așa-i în tenis

D: El spunea în tenis, unii spuneau în penis, alte că-n viață și-așa mai departe. Eu am parafrazat c-așa-i în viață. (Un om cult în cap poate parafraza!)

F. da. De aia era și trimiterea la...

D. Da. Deci, e adevărat, așa-i  în viață.... dar ... mult prea aproape  de azi până mâine, de mâine, până ieri (WOOOOW!). Memoria colectivă este scurtă! Din fericire. Dar lasă totuși  un semn de respect pentru tine în primul rând, pentru  că aruncând astfel de lucruri, nu, nu crești cu nimic în fața eloctoratului, crezând că e prost. Păi altfel nu poți să spui că-l crezi altfel, când poți să-i arunci astfel de  lucruri care să țină. Te discreditezi pur și simplu. În rest, ăă, ce vă pot spune? (chiar, ce?) ...”

Toate prostiile acestea, le puteți vedea „pe viu”, aici: https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi3r8ewiJvwAhVT_7sIHfpzA4gQuAIwAHoECAQQBg&url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftelemoldova%2Fvideos%2Fla-un-ceai-cu-petru-frasila-traian-dobre-M181120%2F860671911428942%2F&usg=AOvVaw0jL78gexVILkGCBzT3Rpyn

Bre, mai șădeți ghinișpr pi-acasî, bre!

GABRIEL MIHAILA

 

Video

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?