CUM ALEGEM PRIMARUL?

djfgiju

Se apropie din nou data când noi, cetățenii români din orașe și sate trebuie să alegem pentru alți patru ani, pe viitorul primar. Nimic nou până aici, facem prostia aceasta de treizeci de ani, dar din nefericire am rămas la fel de proști și de nepricepuți.

Cred că sunteți de acord cu mine că doar cu foarte mici excepții, aleșii pentru funcția de primar al unui oraș sau comune – să nu mai vorbim de un Președinte al C.J. – sunt parcă cele mai nepotrivite persoane cărora le-am acordat cu mâna noastră dreptul de a ne jefui și de a ne trage înapoi cu decenii de viață, prin inepția și lipsa lor de viziune.

În anii comunismului ceaușist, mimam la fel ca și azi, că noi, „prostimea” din gloata anonimă, „alegem” pe cineva pus de partidul unic pe o listă din 2 tovarăși, dar ieșea cu 99,99% din voturi, pe cine voia Partidul că trebuie să iasă.

Din fericire pentru noi, cei de atunci, Partidul avea grijă să ȘCOLEASCĂ pe viitorii conducători ai obștii de la toate nivelurile, începând cu Școlile Regionale de Partid și continuând mai departe cu renumita „Ștefan Gheorghiu”, azi SNSPA, unde printre mâncătorii de rahat românesc, se află renumiți profesori ca al de Marius Pieleanu, dar și alți mâncători de creiere care se dau în stambă pe la Realitatea Nouă Tv, DIGI 24, B1, România Tv... Lumea se mai schimbă, dar ăștia niciodată!

Pe acele vremuri, viitorii conducători din Administrația publică erau scoși din producție de la locul lor de muncă – indiferent că erau tractoriști la CAP, sau strungari la CUG, la Nicolina, țesătoare fruntașă pe ramură, asistentă medicală sau tehnician veterinar. Ăștia făceau Școala regională de partid de la 6 luni la 2 ani, iar ulterior puteau ajunge primari, viceprimari, inspectori județeni în agricultură și orice altceva în Administrația Locală.

Cei cu studii superioare, ca ingineri, economiști, medici, profesori, făceau „Ștefan Gheorghiu”, cu învățământ la distanță sau „la zi”, într-un curs ce dura 3-4 ani. Aceștia erau viitoarele cadre de partid care urmau să devină primarii marilor orașe, a județelor, prim-secretari de municipii și județe. Nu conta ce specialitate ai, erai pregătit serios de profesori profesioniști să ai habar și cunoștințe în cele mai variate domenii, începând cu ocrotirea socială, gospodăria comunală, arhitectură și sistematizare, investiții, sănătate publică, peisagistică urbană, etc.

Era bine, era rău? Era cu siguranță BINE, comuniștii – al cărui motor era „Pile, Cunoștințe, Relații” – nu scăpau în funcții importante de conducere de care depindea viața a milioane de oameni, atâția boi și idioți câți mișună astăzi în funcțiile publice, puși de toate partidele pe Liste, în funcție de câți bani au cotizat ei la Șefi și la partid și de câți promit că vor cotiza asumându-și deliberat riscul să fure când ajung pe funcție!

De ce spun toate acestea? Ca să înțelegeți că și noi, cetățenii votanți, avem cel puțin o mare parte de vină, că suntem și noi la fel de proști și de imbecili când ne aruncăm votul în urnă,. Pentru că în primul rând noi suntem cei mai lipsiți de niște criterii minime care să ne poată face să alegem cât de cât în cunoștință de cauză un om potrivit ca să ne conducă.

Să luăm bunăoară Iașul. Până la primele alegeri libere ce s-au desfășurat în 1992, la Primărie s-au perindat câteva persoane agreate de „revoluționari”, printre care cel mai remarcabil a fost de departe primarul Emil Alexandrescu, de profesie inginer, o personalitate care a jucat fotbal „pe bune” ca extremă, la fostul CSMS Iași, apoi a fost directorul general la ITI (fostul Transport Public), ajungând în sfârșit, după „revoluție” Primar al Iașului. Din nefericire, inima i-a cedat după câteva luni de muncă, datorită implicării lui excesive la toate problemele ce ajungeau în acei ani la primărie și gradul său de implicare.

Deci, nu a fost să fie, i-au luat locul provizoriu alții, care erau pe orbită, dat care aveau interese particulare, dar nu aveau pricepere.

În 1992 a apărut dintr-o pălărie vânătorească, Constantin Simirad, un profesor universitar ce s-a dovedit a fi fost făcut la apelul de seară, ulterior contestat de colegi, un ins care știa să dea din coate la fel de bine ca din gură și cu declarațiile sale sforăitoare anticomunism, a reușit să amăgească pe majoritatea ieșenilor ce au fost prostiți să-l voteze, că „lumea bună” dorea să se lepede de comunism...

Primul mandat al lui Simirad s-a desfășurat putem spune chiar bine, peste așteptări, pentru că novice fiind în Administrația Publică, a stat cuminte în banca lui, ascultând sfatul unor meseriași specialiști care conduceau Regiile din subordinea Primăriei și își cunoșteau la perfecție atribuțiile și răspunderea.

În primul mandat al lui Simirad, Iașul a explodat în frumusețe și bună gospodărire, în 2-3 ani i s-a schimbat fața modernizându-se uimitor pe toate direcțiile, de la trama stradală și până la angajarea unor lucrări importante de investiții, precum a fost lărgirea Pasajului Socola, ce strangula enorm circulația pe 2 banzi spre Bucium, peste calea ferată.

Din nefericire, la al doilea mandat, lui Simirad i s-a urcat rău la cap beția puterii și credința că a învățat Administrație Publică și poate el să hotărască și să conducă. De fapt s-a acomodat cu problemele noi, cu persoane noi, iar turnătorul la securitate cu vechime care era el în realitate și stilul de a se urca pe val cu delațiuni și manevre de culise, l-a făcut să vrea chiar totul de la funcție.

A îndepărtat cei mai capabili oameni care l-au făcut notoriu, ca de exemplu Mihai Theodorescu – directorul general CITADIN – și a adus în locul acelor specialiști ce au pus Iașul pe hartă înaintea Bucureștiului, Timișoarei, Clujului, Brașovului, etc – niște nulități, doar pe criteriul PCR (pile, cunoștințe, relații). Jurnaliști din Presa scrisă care îl criticau, au fost transformați peste noapte în Directori în primărie, neveste și amante au primit posturi de tăiat frunze la câini și de încălzit alcovuri, polițiști și procurori au primit privilegii cu pământ intravilan pentru vile, neamuri, totul era dedicat doar creierii unei pături de privilegiați care să devină poporul votant al Tătucului. S-au făcut abuzuri în funcție imense, știute și cunoscute la acea vreme de Presă, printre care deturnarea de fonduri din bugetul local pentru aducțiune de apă, canal, gaze și electricitate pe actualul Platou Însorit, unde Simirad și fostul Prefect țărănist Florin Vitan, au ochit loc cu belvedere pentru vile, Ei oricum nu au avut cheltuieli pentru ridicarea acestora, deoarece a fost cooptat și Ghiță Cheșcu, deținătorul lanțului de magazine FLUX, un cotizant continuu și cuminte al tuturor primarilor ieșeni.

După Simirad, la conducerea Primăriei Iașului a urmat Gheorghe Nichita, un alt impostor nepriceput în Administrație Publică, adus și pus cu mâna lui butucănoasă de Simirad de pe funcția de Director general al RAJAC.

Ieșenii l-au votat ulterior pe Nichita ce ar mai fi putut fi poate primar și peste o sută de ani, doar pentru că era pus în frunte pe lista PSD, după ce fusese inițial botezat în politică în Partidul Democrat, unde s-a cunoscut și s-a legat temeinic cu Traian Băsescu și Liviu Dragnea.

Ce știu ieșenii și în general locuitorii localităților despre ceea ce trebuie să-l ducă capul pe un primar? Nimic!

Ei cred doar că Primarul trebuie să aibă în vedere să nu fie exagerat de multe gropi pe străzi, să „fie curat”. Să aibă loc și permisiune să-și parcheze ei mașina oriunde îi taie capul fără nicio problemă, să nu fie niciun fulg de zăpadă iarna pe străzi oricât ar viscoli și cam atât... Asta a ajuns cultura acestei populații imbecilizate care merge la vot exact ca turma de oi adusă la strungă pentru muls.

Pe nimeni nu interesează aproape nimic despre viitorii candidați! Ce studii au, ce experiență de viață au, ce abilități, ce hobby-uri, ce viziuni despre dezvoltare, despre cooptarea și formarea unei echipe de profesioniști, ce viață privată au avut,  nimic din toate acestea carte ar putea cât de cât să contureze o personalitate, să întrevadă un om obedient unui partid sau unor oameni, să-i demaște viitorul interes și caracter.

Presa este plătită de partide CA SĂ ASCUNDĂ toate acele date ce ar lumina fața omului pe care el îl propun. Se fac eforturi mari CA SĂ ASCUNDĂ de fapt ceea ce ar interesa publicul să-și facă o părere, să înțeleagă faptul că o dată ajuns în funcție, acel candidat îi va nenoroci de-a dreptul.

Locuitorii Iașului bunăoară, s-au degradat și înapoiat atât de tare, încât lor li se pare extraordinar că ceea ce s-a reușit să se facă în Iași în ultimii douăzeci de ani de către Simirad, Nichita și Chirica, ar fi niște mărețe realizări ce se datorează unuia dintre șnapanii inepți enumerați mai sus.

Pasajul de la Fundație, Pasajul Țigarete, modernizarea liniilor de tramvai, pavarea trotuarelor cu biscuiți de beton, repararea capitală a pasajelor Nicolina și Alexandru cel Bun, betonarea albiei Bahluiului, ar fi niște realizări mărețe, care șterg și estompează în uitare golăniile făcute cu deturnarea fondurilor de investiții de către Simirad, idioțenia cu defrișarea pădurii Ciric pentru parcări unde stau păsările când aterizează din copaci, telescaunul inutil pe care s-au topit în buzunare două milioane de euro și câte și mai câte. Aceste investiții, „marile ctitorii simiradiene, nichitiene sau chiricene”, au costat pe ieșeni TRIPLU, iar diferențele de bani au făcut să râgâie satisfăcuți pe plaje din Grecia, Turcia, Maldive sau Monaco, alți zeci de prăduitori ce au fost parte la împărțirea prăzii.

Oamenii nu știu ce pretenții ar trebui să aibă de la ineptul primar Chirica, cel care a devenit pe față Șeful mafiei Locale, Eminența Cenușie care deturnează numai în profit personal tot ce mișcă în Iași și suburbii. Oamenii nu înțeleg și nu știu – că nu le-a spus și deschis nimeni ochii – că pavarea trotuarelor cu pavele pe nisip a fost cea mai mare CRIMĂ împotriva vieții omului, deși am atras atenția asupra ei la timp. Nisipul folosit este un pufar de Prut, scos aproape gratis de constructor ilegal din apă, în balastiere ilegale, el fiind abnorm datorită părții excesive levigabile ce se transformă în praf fin pe care îl inspirăm împreună cu noxele de la mașini! De asta Iașul este în topul Europei privind condițiile calitative execrabile de viață! Costeluș Alexepechinezul lui Orban - știe prea bine acest lucru, dar acum este și omul lui Chirica pe care ultimul l-a achiziționat deja...

Iașul este sufocat de mașinile participante la traficul rutier, dar votanții se fac că nu înțeleg că apar ca rahații la marginea pădurii turnuri pentru birouri sau locuințe în  locuri imposibile, unde era loc pentru 3 copaci și 50 de flori plus două bănci de odihnă...Măcar să fi făcut cu investitorii ce ar fi putut fi obligați prin autorizație să investească în clădiri de minimum 150 de mașini pentru parcare supraetajată care ar aspira tot ce sufocă străzile! Aici șpăgile primite ar fi cu mult mai reduse! Tot orașul ar trebui împânzit de-a lungul și de-a latul cu turnuri cu parcări supraetajate și în câțiva ani vom putea trăi mult mai omenește.

Avem apă freatică captată GRATIS, ceea ce ne-ar permite să avem o vegetație stradală LUXURIANTĂ, cu copaci, pereți verzi, gradene cu iederă umbroasă pe trotuare, parcuri, nu deșertul arid în care se cheltuiesc mascat milioane de euro pe niște flori importate, din care șpaga se împarte între Chirica și directorii ADP.

Linia de tramvai s-a modernizat prostește, fără cap, ocazie cu care se putea adăuga pe un alt tip de traversă bi-bloc încastrată, încă o șină exterioară și azi aveam cu o singură investiție, două ecartamente pentru orice tip de tramvai! Tot acest triumvirat al Cavalerilor Tristei figuri, A DESFIINȚAT prostește și criminal rețeaua de contact al troleibuzelor, într-o totală lipsă de viziune, pe motiv că troleibuzele cu burduf care circulau pe vremea când Iașul era o citadelă muncitorească, sunt greoaie și încurcă circulația! Sunt azi peste tot troleibuze suple, de talia autobuzelor, iar transportul electric este viitorul transportului urnan! Doar imbecili fără viziune, doar inepți care au devalizat un oraș mare, iar cuprul rezultat din rețeaua troleului a dispărut în neant fără o urmă clară a banilor ce au rezultat din asta..

Fosta Zonă Industrială a Iașului, unde astăzi s-au aciuat o mulțime de depozite și de manufacturi nerentabil economic, ar fi trebuit RASĂ  de pa suprafața pământului, iar în locul ei – cel puțin de la podul Metalurgie și până la Ceramica – Tehnoton, ar fi fost util un imens parc gen pădure-botanică, ca agrement, eventual cu un singur mare Mall, cu Aqva Park, cu piscine, lac de agrement cât la Ciric, unde locuitorii Iașului să poată veni de oriunde să se plimbe, să se odihnească, să practice sporturi în natură, iarna patinoare,

Nu avem primari, deci nu avem nici arhitecți și peisagiști profesioniști în echipă care să fie puși la treabă și să li să ceartă cu competență lucruri!

Vechea rețea feroviară cu care era brăzdat orașul din vremuri trecute ar fi trebuit intens exploatată azi de trenuri urbane care să lege Zona Metropolitană și lumea ar fi renunțat la naveta cu propria mașină! „Mini gări” feroviare legate de rețeaua de transport public ar reduce enorm traficul rutier! Nu are cine gândi, nu are cine să vadă! Nici oamenii, nici aleșii!

„Cum e turcul, e și pistolul...” spune un proverb românesc. Cum sunt alegătorii, așa sunt și primarii „aleși”. Și reciproca este valabilă!

Mă uit pe lista viitorilor candidați potențiali: Mihai Chirica, Maricel Popa, Marius Bodea, Cosette Chichirău, Cătălin Urtoi... Scuze, doar inepți! Inepți tehnic, inepți social, inepți funcționali.

Pune pe oricare să prezinte o lucrare scrisă și concepută de el ca un Program de Guvernare Locală. Sunt nuli! Ei nu ai habar să înțeleagă și să pună în aplicare un astfel de Program scris de alții, dar să îl și conceapă sau să-l execute.

Inevitabil, oricine va fi ales, va fi iarăși o pacoste. Iașul este  Moldova, iar Moldova – spre deosebire măcar de Ardeal -  e plină de lichele politice care nu au nici cea mai mică idee sau dorință să facă ceva vizibil și plauzibil pentru comunitate!

Puneți și citiți asta în cheia când suntem infestați de o Presă libidinoasă și obedientă, aservită clasei politice, o presă care în loc să lumineze populația, să i educe gusturile și pretențiile, acceptă să lucreze cu alți imbecili la fel de inepți, care fac totul împotriva oamenilor.

GABRIEL MIHAILA

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?