COMANDANTUL „PIELE DE PORK” SE ÎNVÂRTE ÎN CERC ...

dhfhfgh

În sfârșit profesioniștii de la Drumuri Naționale au rezolvat meseriaș intersecția de la intrarea în Lețcani cu drumul județean spre Bogonos – Horlești – Breazu – Vulturi, care deocamdată este socotită o centură de ocolire a Iașiului pentru relația Vama Sculeni – Tg. Frumos.

Am scris nenumărate articole pe teme de circulație în municipiul Iași, dar și în împrejurimi, unde haosul intenționat creat prin inepția primăriei municipale, dar și a Poliției Rutiere condusă de vreo trei – patru ani de Comisarul Șef Mihai Șoric – aterizat de la Piatra Neamț după un scandal de legături cu un criminal interlop, „face legea”! De fapt, legea este făcută de cine trebuie, doar că ăștia menționați, nu o aplică.

Sunt în Iași câteva intersecții – nu o să le mai nominalizez aici, pentru că știința și inteligența trebuie plătite – care ar putea fi transformate peste noapte în sensuri giratorii doar de o mică echipă cu un inginer adevărat, care nu mai există azi la primărie și o echipă mică de maximum 4 muncitori și o mașină de marcaj cu mecanicul priceput. Este cât se poate de simplu acum când oricine poate cumpăra acele balize-parapet ca niște imense canistre goale, ușor de manevrat, ce se îmbină prin așezare una lângă alta, pe un contur de cerc și se umplu cu apă sau nisip pentru a fi suficient de grele ca să nu poată fi mutate de 2 persoane. Fiind colorate conform standardelor internaționale în alb/roșu, ele se montează alternativ și sunt vizibile de la mare distanță. Se pot adăuga prin lipire folii reflectorizante alb/roșu suficient de mari încât să fie vizibile de departe, din biroul comandantului Șoric.

Prin urmare, crearea unor mici sensuri de girație în intersecții aglomerate – unde se pretează – poate rezolva de la sine ceea ce nu poate rezolva suficient de bine o semnalizare cu priorități stabilite și chiar semaforizate. Totul se mai reglează printr-o judicioasă amplasare a unor treceri pietonale în amonte de intersecție, ca să dea timp unor direcții cu intensitate mare a traficului, să mai „respire”, pentru a lăsa și altora să intre pe sensul giratoriu. Posesorii de Permis de conducere știu că într-un SENS GIRATORIU, se dă prioritate „de stânga”, spre deosebire de alte intersecții clasice unde este prioritatea „de dreapta”. Nu am inventat eu apa caldă, că atunci fiți siguri că nu preluam în mod criminal pentru ieșeni „VEOLIA”.

Ideea cu sensul giratoriu este aplicată măcar în țările civilizate, de la vama Borș mai departe, de decenii bune, poate o fi fost copiată de la unii la alții, dar imitația asta s-a oprit la granița României, mai ales de la munții Carpați încoace, spre apa Prutului.

Șoric s-a dovedit față de ieșeni a fi un comandant și un ofițer de circulație foarte slab profesional, nu a făcut absolut nimic vizibil care să fi ajutat din poziția lui și funcția pe care o deține la o îmbunătățire a condițiilor de circulație în Iași și în județ. Aici se răzbună – ca în toate domeniile – pilele și relațiile care l-au urcat pe treptele scării profesionale, iar ieșenii trag ponoasele.

Chirica este inept tehnic, este clar și este știut, dar speranța ne era ca un organ de forță al statului român să impună aplicarea Legii, să își exercite atribuțiile de îndrumare și control, chiar dacă în conformitate cu împărțirea puterilor în stat nu are atribuții altele decât coercitive, atunci când Administratorul drumului nu își îndeplinește menirea.

Asta ne-am fi dorit, asta ne-am fi așteptat noi de la Poliția Rutieră, dar sunt incapabili să o facă măcar pe paznicii la oi și să apere turma de lupi. Iașul are zi de zi locul lui în topul știrilor pe televiziuni cu accidente stupide, dar și care denotă un haos și o nepăsare profesională.

Insist să-i arat măcar în poză domnului „comandant” cum arată și cât de simplu este să rezolvi o problemă. Doar să vrei. Atâta timp cât Chirica este și comandant peste Poliția Rutieră, vom rămâne acest târg prăfos, înapoiat, din Moldova cea medievală, care am ajuns iarăși.  

vbghttgh

Îi arăt lui Mihai Șoric măcar în poză, dacă nu a văzut deja în drumul spre casa din Piatra Neamț cum arată un sens giratoriu făcut din parapeți-bidon. Nu că nu ar ști, desigur că o fi văzut în vacanțele sale prin Franța, Germania, Spania, Italia, dar desigur că nu le-a dat importanță și nu a înțeles ceea ce vede. Femeile de pe stradă cu siguranță că i-au atras mai mult atenția...

GABRIEL MIHAILA

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?