„CINA CEA DE TAINA” DE PASTELE MAMELOR LOR ÎN CAPITALA IOROPEANA TIMISOARA

hdhfhjj

Din câte observ eu, Timișoara-Capitală Culturală Europeană 2023 este un fel de „PONEIUL ROZ CU ZVASTICA PE CRUPĂ”, dar la scară mult mai mare, chiar necontrolat de mare și de pompoasă...

Ceea ce am văzut popularizat până acum, arată așa: o schelă crescută nefiresc în centrul orașului, anormal de lungă, lată și înaltă pentru dimensiunile celorlalte clădiri din jur, bașca urâtă ca dracu' și care să fie plină cu flori, însă era până acolo. mai ieri cheală... o palmă roșie, de 4 metri înălțime, amplasată în capătul corpului C al Bastionului Maria Theresia , fără să se știe de ce palmă, de ce roșie și de ce tocmai hăt! pe clădire... un spectacol pretențios de manele sofisticate în toiul posibilă se tânguia băiatul lui Mircea Dinescu - cum că dânsul ar fi „regina tristeții”... o festivitate de deschidere cu o strașnică pană de curent la pălărie și cu maestrul Ioan Holenderpărăsind precipitat sala Operei având un „Ajunge!” iritat pe buze... o puzderie de expoziții și expozițiioare prin spații așa-zis neconvenționale, „spațiul neconvențional” cea mai comodă explicație când n-ai chef să repari tâmplăria sau tencuiala unei clădiri și crezi că e prea costisitor să schimbe ușa din tablă model garaj 1980 cu o mai omenească sau măcar să o vopsești după ce i-ai curățat scorojeala vopselei vechi... iar orice perete tencuit cu sughițuri și văruit prost ia dat prilejul maestrului Perjovski să deseneze pe suprafața lui „puchinei” în neștire și astfel să-l înnobileze! Cam asa...

Dar ce ne facem cu schela? Păi, nimeni nu știe, că abia acum se organizează lucrurile! Schela, cu ghivece și cu ciubere, șade mândră în mijlocul capitalei culturale și poate că s-ar cam urca să caște gura de sus, dar, hei!... să nu uităm, ia nu mai dați năvală, capacitatea pe platformă. e limitată, căci cam tremură podelele... ei, ar merge vreo 20 de persoane pe nivel (construcția are 5 niveluri la cei 26 de metri înălțime), zice Ordinul Arhitecților din Timișoara ... totuși, nu prea, că-i voie „dăcât” 50 de persoane în total! Așa că:  

„Din rațiuni de siguranță, în turnul verde din Piața Victoriei nu vor putea urca mai mult de 50 de oameni deodată. Totodată, doritorii au acces în Pepinieră în mod organizat, în baza unui DISPOZITIV DE NUMĂRARE, iar voluntarii vor fi prezenți la fiecare etaj în permanență în timpul programului de vizitare.” (OPINIA TIMIȘOAREI. ro, 10 martie 2023)

Scărpinânu-se-n cap și uitându-se-n sus la minunea de schelă care le-a crescut în bătătură, arhitecții timișoreni - căci a lor e isprava - deoarece proiectul „...a fost implementat de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Timiș”, potrivit site-ului OPINIA TIMIȘOAREI.ro, s-au gândit să-i dea o întrebuințare... așa că au lansat concursul: 

ndhdghj

„Organizează propriul tău eveniment în Pepiniera! 1306 plante pentru Timișoara. Menționăm că fiecare proiect va fi analizat de echipa noastră și vom încerca să selectăm proiectele care au o coerență sau un dialog cu ideea conceptuală a Pepinierei, relația cu spațiul public, dar și cu patrimoniul botanic. Spor la idei faine!”

Sigur, idei faine, nu mai spuneți... numai că, la cum arată schela, să nu uite câștigătorii să se echipeze conform normelor de protecție a muncii la înălțime: cu cască și cu centură de siguranță!

Și, ca o încununare a „poneiului roz” , în așteptarea sărbătorii Învierii Domnului, în centrul capitalei culturale s-au montat niște scene biblice din traforaj... Ceea ce se vede în fotografie și „Cina cea de taină” ,da, da, chiar aceea! Până la urmă, însă, dacă nu gândim că am avut în capitala mai puțin culturală București, prin bunăvoința lui Nicușor Dan , un „o! brad frumos” din scobitori și lădițe de marmeladă la sărbătoarea Nașterii Domnului, în 2021, nu văd de ce n-am avea și în capitala culturală europeană Timișoara, în 2023 , o „Cină cea de taină” , din placaj, cu ocazia Paștelui! 

.................................................. ..........

PS Mulțumesc doamnei Ildiko Csoke pentru filmul de pe pagina domniei-sale din care am extras fotografia. Dacă nu filma doamna Ildiko Csoke nici n-aș fi știut ce se află în centrul Timișoarei și nici n-aș fi crezut în caz că mi-ar fi povestit cineva.

LUMINITA ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?