2 COAIE ÎN „PANTALONI THERMO”

ndhfhjk

De la înțelepciunea băsesciană: „Iarna nu-i ca vara”, la oribilul apelativ - alint „Coaie”...

Bă nene, ne-a lovit vortexul polar de ne-a înghețat mintea. N-am ieșit vreo două zile din casă și peste tot eram avertizat că vine gerul, că va ninge, că nu ne mai suportă planeta, că cu poluarea noastră stricăm frumusețe de iarnă. Și se agitau pițipoancele să își facă rost de fuste mai jos de cur, bombardierii îți căutau panicați restul șosetei, de la labă-n sus și întrebau pe forumuri cum se poate lipi pe bulane mărarul dat jos prin epilare, măcar pentru câteva zile. Și rupea radio-ul cu reclama la LIDL că băgaseră „pantaloni thermo” și chiloți cu încălzire staționară.

Gata frate, m-am panicat și eu! Să vezi a naibii iarnă că ne-o dă ca în filmele cu supraviețuitori. Scapă cine poate! Vorba românului, gospodar e ăla de își face „iarna car și vara sanie”. Mă duc și eu la Lidl să caut o pereche de thermo din ăia, zic că dacă vine vortexul polar, clar se oprește căldura, îngheță gazul pe conductă, paralizează factura la curent electric, știți voi, chestii pentru care te-ai antrenat la lecțiile de supraviețuire.

Intru în magazin, înșfac o pereche de izmene, păreau a fi numărul meu și mă duc la casă. În fața mea doi adolescenți imberbi își cumpăraseră și ei niște chestii de supraviețuire. Niște zeamă din aia energizantă, două sticle de votcă și „Coaie” îl întreba pe „Coaie” – cred că ăsta era numele lor mic, cred că îi chema la fel pe amândoi, că așa se interpelau, dacă să mai ia și ceva de mâncare.

Și cum se alintau ei pe numele mic îmi sună telefonul și un prieten mă întreabă ce fac. Îi zic sec: Sunt la LIDL să îmi cumpăr izmene! Amicul meu se pune pe râs. „Coaie” 1 și „Coaie” 2, auzindu-mă, zâmbeau superior, intelectual. Și îi aud între ei, deși șopteau, dar eu aud precum radarul sovietic: Hî! Ce țăran! Izmene??! Sunt pantaloni thermo!

Îi zic prietenului meu de la telefon să rămână nițel „pe fir”. Mă uit atent la cei doi și le zic: Auziți bă „Coaielor” alde tac-tu a purtat izmene să nu îngheți tu când te purta în organul anatomic, când o căuta pe mă-ta să te verse! Că nu cred că auzise de „thermo”! Și cum pe voi văd că vă cheamă „Coaie” și sunteți și împreună, formați o pereche, ar trebui să le purtați trase pe cap, să nu răciți! Și apropo, aveți 18 ani ca să puteți cumpăra vodca aia? Dacă nu aveți duceți-o înapoi la raft, că după lege, încă n-aveți „coaiele” atât de mari încât să cumpărați sticla aia. Și după asta să veniți să vorbim despre etimologia cuvântului izmene versus thermo, cu analize comparativ stilistice.”

Toată coada râdea, iar casierița le-a cerut cartea de identitate. Bineînțeles, deși le dăduseră unul, maxim doi floci rebeli pe meclă, nu aveau încă 18 ani împliniți. Au plecat dezamăgiți către alt magazin. Între timp, amicul pe care îl uitasem în telefon, a închis telefonul după ce a ascultat piesa de teatru radiofonic și îmi dă un mesaj: Du-te naibii cu izmenele tale!

GOGU ORLANDO

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?