VIZITA

JNFHGVGV

Când opresc la barieră, se uită lung la Skoda mea albă, din 2013, fără numere diplomatice. Doi pușcași marini și doi sergenți de-ai noștri, de la aviație.

Văd în ochii lor nedumerire. Ce caută un civil oarecare la Baza Militară Mihail Kogălniceanu? Le zic că-s jurnalist și am venit s-o întâmpin pe doamna Jill Biden. Le arăt ghioceii (alții decât cei de-aseară, de la Otopeni). Nu par deloc impresionați.

Până să apară Marcel Ciolacu, n-am avut nicio șansă. „Lasă-l, e de-al nostru!”, le zice din mers. Îi mulțumesc. M-a confundat cu Prelipceanu, altfel nu-mi explic.

Pe pistă e plin de oameni în negru cu ochelari de soare. Agenți SRI, SPP, SIE, Secret Service, politicieni, membri ai ambasadei în frunte cu David Muniz. La televizor, pare un tip voinic. În realitate e o adevărată forță a naturii. Nu degeaba a băgat spaima în Justiție, în mass-media și în mediul de afaceri.

Doamna Carmen, ca de obicei, elegantă. Fustă mini bleumarin și poșetă galbenă, în ton cu steagul Ucrainei. De altfel, toți oficialii au la rever insigne cu mesajul „Stand with Ukraine”. Agenții SPP au și brelocuri cu „Azovstal”.

Undeva, retras, directorul SIE pare neliniștit. Se uită spre cer cu palma streașină la ochi. Sunt doar niște pescăruși în picaj, nimic special. Colegul de lângă el îi suflă la ureche, suficient de tare cât să-l aud: „Kinjal, șefu'!”. Asta e, glume de cazarmă.

În sfârșit aterizează Prima Doamnă. E agitație mare. O tipă de la protocol îmi înfige în mână patru stegulețe: UE, SUA, România, Ucraina. Scot din buzunarul de la piept portretul lui Zelensky, o hârtie A4 atent împăturită. Scandez de unul singur: „Iu-Es-Ei, Iu-Es-Ei”, apoi „Ze-lens-ky, Ze-lens-ky” și, în final, „Bi-den, Bi-den”. Norocul meu că motoarele încă huruie.

Jill Biden coboară iute, dându-se cu fundul pe balustrada scării de la botul avionului. E haioasă rău, nu mă așteptam. Îi fac din mână, dar nu mă vede. E preocupată să-și aranjeze coafura. Directorul SIE mă privește încruntat. Probabil se întreabă cine mama naibii mi-a dat voie pe pistă.

Un afro-american de la Secret Service îmi smulge hârtia cu portretul lui Zelensky: „What the fuck is this, man?!” O rupe în bucăți mici și-mi dă un banner cu soții Biden. „Come on, go big!”. Încerc să scandez din nou. Îi dau agentului ghioceii și-l rog să ajungă la doamna Biden.

Îi strivește în portofel, între două carduri VISA. N-a înțeles nimic.

Când Jill Biden trece pe lângă mine, la doar câțiva pași, inspir profund. Simt în aer adevărata valoare a parteneriatului strategic.

Apoi mi se înmoaie picioarele. Leșin, probabil de plăcere. Mă scurg ușor pe lângă costumul impecabil al agentului de la Secret Service. Ultimul lucru pe care-l văd e chipul radios (dar și îngrijorat) al Primei Doamne: „What's up, bro?!”.

ADRIAN ONCIU

Video
Tags

Featured

ZA SLAVA PROTV!

Azi, de moș Nikolai Nikolaevici Nikolaev, ProTv a dedicat o rubrică specială la Știrile dimineții în care a descris pe larg toate nenorocirile care s-au abătut asupra Rusiei exact ieri, înainte de Moșu...

Tags