UN FU*AI PE CINSTE LA FREEDOM HAUSE

BDHJH

MOTTO: „De aproximativ patru ani, dar mai concret... de un an... noi am devenit și jucători... cât de greu este să dezvolți... o... o instituție de presă în România în condiții de onestitate și în condițiile în care nu faci compromisuri și nu faci lucruri pe care... care...s-au făcut și se fac în presă pe o scară foarte largă. Deci nu este deloc ușor să faci presă cu adevărat independentă și onestă...” (Cristina Guseth,  dezbatere cu tema „Starea Presei 2023 - discursul de ură, discriminare, dezinformare și alte boli ale breslei”, FREEDOM HOUSE, 3 mai 2023)

.....................................................................

O știți, cetățeni, pe Cristina Guseth? Ei, cum să n-o știți... În noiembrie 2015 când, cu seriozitatea pe care desigur că v-o amintiți, se pregătea de înscăunare guvernul pleonastic „onest-și-cinstit” al lui Cioloș Julien Dacian, dânsa fusese desemnată de „băieții buni” pentru portofoliul Justiției. A avut o prestație de neuitat la audierea în Comisiile Juridice reunite. Ca urmare a fost și singura nominalizare care a căzut - metaforic vorbind - în cur, la audieri, în hohotele de râs ale publicului. Cu toate acestea, înțelegând marile comandamente internaționale și rețeaua complicată de proptele de peste graniță ale doamnei Guseth, comisiile juridice reunite, i-au dat, până la urmă, aviz câh! pozitiv. Numai că a retras-o Soros... pardon, am greșit... Cioloș, socotind că poate găsi, totuși, o Prună ceva mai dezghețată pentru Ministerul Justiției decât o absolventă de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnice București, potrivită ca nuca-n peretele Ministerului Justiției! Domnul Julien a explicat că Guseth „...chiar dacă nu e jurist, E UN EXPERT care cunoaşte foarte bine domeniul şi vorbim de un post de ministru, nu de un post de expert în minister” (GÂNDUL, 16 noiembrie 2015)

Ei, cu acea ocazie eu am crezut că tati Soros o trage pe linie moartă pe distinsa „expertă” într-un domeniu care-i era complet străin. Așa am crezut, dar se vede treaba că și tati Soros s-a cam ramolit și a păstrat-o pe tanti Guseth pe ruta Ambasada MARELUI LICURICI – presă - justiție. Doar s-a investit prea mult în prietena doamnei Macovei pentru a fi abandonată doar pentru un mic eșec! Așa că,  o găsim vioaie, precum ciocănitoarea Woody, într-o convorbire (interceptată pe 4 iunie 2019) cu domnul procuror Cristian Ardelean, cunoscut „frăgezitor” istoric de judecători incomozi.  Despre ce anume puteau să converseze cei doi? Desigur, despre o altă „frăgezire” la nivel înalt, și anume despre „fu*aiul” în presă pregătit pentru judecătoarea Lia Savonea! Ia să vedeți ce conversație elevată au cei doi:

Cristina Guseth: „Deci se întâmplă ca să vă închidă gura la toți… aia se întâmplă. S-a pus în dezbatere publică ghidul ăla de comunicare, în care să nu cumva să mai ciripiți voi cu ziariștii și să dați din gură. Uită-te că e pus în dezbatere publică și n-a scris decât Burlă despre asta.”

Cristian Ardelean: „Păi da, măi, Burlă... am văzut asta, ceva incredibil.”

Cristina Guseth: „Păi da, în paștele mă-sii, am vorbit acum cu Liviu Avram, trebuie făcute observațiile și scrise acolo. Și noi n-avem timp să facem observații și o să se ducă Savonea să-și facă planul ca țiganu’. Și-l face de…overplan… și depășește.”

Cristian Ardelean: „Bun acum, dar nu puteți invoca, măi, CEDO, chestii, libertatea de exprimare…”

Cristina Guseth: „Păi putem invoca, dar ajutați-ne și VOI (adică procurorii...n.n.) să invocăm și să facem și noi. Am vorbit și cu Liviu Avram ca SĂ AGIT lumea. AM AGITAT-O și pe Andreea Chiș ca să vorbească cu experții, că cică totul se face din birou și fac ei pipi pe ce au spus experții.”

Cristian Ardelean: „Da, de-asta acuma pe ăștia îi interesează, măi, incredibil, deci acum pe asta doar asta o interesează măi, numa…

Cristina Guseth: „Da, măi. Să vă pună pumnul în gură, asta îi interesează. Ne vedem pe după-amiază. Am vorbit cu Ionel și vine și Costache la 7 (adică a vorbit cu jurnaliștii „onești și independenți” care să scrie absolut independent ce le trasează Guseth sarcină, n.n.) .Toată lumea e ocupată, pe asta se bazează și Savonea. Că toată lumea e ocupată, hai că nu e proastă Savonea.(...) Da, mă, da să scrie Ionel și să spună că la asemenea amploare, ea își bate joc și îl trece cum vrea ea. Deci dacă nu este deloc f*tută  în presă, asta face ce vrea.” (stenograme, 5 iunie 2019)

.....................................................................

După cum se poate observa, jurnaliștii selectați ca fiind suficient de virili pentru „fu*aiul” public al Liei Savonea, sunt Virgil Burlă, Alex Costache, Ionel Stoica și Liviu Avram. Adică, zic, nicio surpriză... „statu’ paralel” are și el mica lui „presă paralelă”. Curat deontologie, coane Fănică! 

Și-acum, să ne amintim ce frumos a dat Guseth ochișorii peste cap pe 3 mai 2023, la dezbaterea sub egida FREEDOM HOUSE:

„...Deci... nu este deloc ușor să faci presă cu adevărat independentă și onestă...” (Cristina Guseth, director al Freedom House România, din 1998)

Păi, vedeți? Nu-i deloc ușor... de aceea a ales și dânsa calea dosnică și facilă a linșajului adversarilor ideologici prin presă, act pe care îl numește - ca să înțeleagă și domnul procuror Ardelean despre ce este vorba - un fu*ai sadea, exprimându-se ca  orice intelectuală de marcă, garnisită numai și numai cu „narative bune”, luate direct de pe clanțele ambasadelor!

LUMINITA  ARHIRE

vezi videoclipul de mai jos!

Video

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?