UN BOBOC DE BABORNITA: MONICA TATOIU

JNHDHBGGFFG

dă uichend și dă voie bună

Trebuia să se întâmple... căci pentru orice televiziune care se respectă, vine într-o zi o clipă de grație, în care cetățeanul telespectator – fermecat, dar și ușor complexat de faptul că nu poate gândi la un asemenea nivel - o ascultă pe doamna Monica Tatoiu analizând grijile planetei și-și ia notițe pe o coală cu pătrățele, ruptă dintr-un caiet studențesc, pentru a menține nivelul elevat al discuției...  

ANTENA 3 a ajuns și ea la această culme a creației televizionistice; așadar, celebra analistă și expertă în geopolitică, Tatoiu Monica, mai tare ca gRadu Tudor și Bogdan Chireac, luați împreună, care ar fi părut în fața dânsei „dăcât” doi „pui-de-Aprozar-la-pungă”, a pus, pe 30 aprilie 2022, căciula pe „î”, într-o emisiune-eveniment, în compania doamnei Mihaela Bîrzilă. Despre situația internațională, desigur... despre Rusia... despre pericolul nuclear...

Mihaela Bîrzilă. „...«Din punctul de vedere al Statelor Unite, care sunt mai puternice, ar trebui altfel abordată această chestiune.  Altfel se obține pacea cu Moscova, trebuie să-i arătăm și noi lui Vladimir Putin că avem arme mai puternice!», spune Trump... este o declarație foarte dură (Monica Tatoiu pufnește în râs, ca și cum..., n.n.) Nu vă sperie amenințarea asta nucleară? Dumneavoastră sunteți femeie de afaceri, ați călătorit foarte mult...”

Monica Tatoiu (gest larg, cu ambele mâini, n.n.): „Am ajuns la o vârstă la care am studiat multă istorie (aha!, n.n.)... Sunt  (zâmbet mic, drăgălaș, copilăros, n.n.) niște... jocuri de cuvinte... nu trebuie să ne temem... rugămintea... singura teamă care trebuie să ne guverneze viața este teama de criza economiCĂ CARE de-abia a început... Restul? Sunt povești care ne ... ăăă... blurează realitatea economică (gest ferm cu ambele mâini, n.n.). Nu va fi niciun război nuclear!!!... iar Rusia are exact comportamentul băieților de cartier care se baat... și ... dacă nu reușesc să câștige (agită haotic palmele cu degetele făcute greblă, n.n.), scot bâtele, și dacă nici bâtele nu funcționează, te amenință că vine peste tine în casă și-ți face și-ți drege... (dă înțelept din cap, a negare, n.n.) Nu? Rusia este cu spatele la zid...” (zâmbet larg, înțelegător, bazat pe o cunoaștere profundă a vieții, n.n.)

Mihaela Bârzilă (îngrozită de turnura „power-flower” pe care o ia discuția, în loc să vorbească și ele, ca fetele, despre atrocități, n.n.): „Pe de altă parte mor oameni în Ucraina!!! Ziceți că Rusia e cu spatele la zid și că vă îngrijorează mai mult criza?

Monica Tatoiu (calmă, reia... ca să priceapă tot telespectatorul ignorant, n.n.): „Rusia e cu spatele la zid! Se laudă  că a primit foarte mulți bani în perioada asta, în ultimele... (lipește palmele, a rugă, n.n.) Ce face cu banii? Că el... Rusia nu poate să-și construiască echipamentele militare pentru că... ăăă... spare parts... ăăăă.. (nu găsește, pe moment, traducerea sintagmei în complicata limbă română, n.n.) cum se spune?”

Mihaela Bârzilă (cu un aer doct, n.n.): „Piesele componente”...

Monica Tatoiu: „Așa... piesele de schimb... sunt venite din afară! Or, în momentul în care ai sancțiuni (ridică veselă din umeri, n.n.), n-ai ce face cu banii... cum făceam noi pă vremuri, de 1 Mai, când ne uitam la banii de buzu... CĂ CÂștigam unii foarte bine, da?  și-n galantare nu era nimic... (apoi, perfect edificată, trage concluzia, n.n.) N-AU CE SĂ FACĂ CU BANII! Problema looor este că aceste sancțiuni încep să-și facă simțită prezența și populația de-abia acum începe să simtă ce înseamnă să fie închisă în Rusia lui Putin exact cum se întâmplă cu Coreea de Nord de care ați pomenit!”

Păi, nu?

Așa că... am privit mai optimistă spre viitor de când am fost asigurată de către însăși „duoamna” Tatoiu, că n-o să fie război nuclear și n-o să-mi poposească bomba cu hidrogen în bătătură. Și m-am bucurat că ANTENA 3 a reușit să găsească o soluție onorabilă atunci când n-a depistat cu radarul din dotare, în uichend, niciun general disponibil, numai bun de  înșfăcat și de adus în platou, pentru ca să comenteze  competent, împreună cu gRadu Tudor, ultimele jocuri pe calculator, așa de bine făcute, fată, de zici că-s de-adevăratelea!!!

P.S. Să nu mă bănuiți, prieteni,  că am tras cu ochiul la „desfășurarea” „duoamnei” Tatoiu în platoul ANTENEI 3. Nu, că doar am declarat că nu mă mai uit la delirul televiziunilor de știri de când s-a introdus cenzura oficială cu privire la războiul de peste gard. Și mă țin de cuvânt. Fragmentul este extras de pe pagina ANTENA 3. ro...  Transcrierea „cu figuri” am făcut-o eu, pentru că nimic n-ar fi cuvintele fără gestică. Bănuiesc că au pus acolo chintesența discuției dintre Bîrzilă și Tatoiu... D-aia mi-am și permis...

LUMINITA  ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?