TUDOR CHIRILA, DRAGI ACTORI MAI MICI SAU MAI MARI, HAI SA VORBIM SI SERIOS! VEDETI-VA DE DEZASTRUL PROPRIEI VOASTRE CASTE!

poza

Tudor Chirilă și-a făcut studenția la Academia de Teatru și Film, Secția Actorie, pe vremea când predam la Catedra de Regie Teatru. Cu foarte puțini studenți din toate secțiile, ajunsesem să-i știu cât de cât și pe cei de la actorie. Domnul Chirilă era unul dintre studenții preocupați de profesie, educat și politicos, dintr-o familie de oameni de teatru respectabili. Așa că, mai mult decât alții, poate să înțeleagă sau, măcar, sper.

Deși promițător, ca puțini alții e adevărat, domnul Chirilă nu a avut șansa de a-și profesa meseria onorabil. Vina n-a fost numai a lui: lumea teatrului și filmului s-a degradat încetul cu încetul în general, eșuând în divertisment ieftin și reclame publicitare, iar școala teatrului (nu mai vorbesc a filmului) din lipsă de bani și impostură destulă, odată cu stingerea vechii generații a dispărut pur și simplu.

S-a terminat cu marile spectacole din Shakespeare, Ibsen, Cehov, O`Neill, T. Williams, Brecht, Caragiale...! S-au dus uriașii regizori, Radu Penciulescu, David Esrig și, pentru mine cel mai mare regizor din lume, Liviu Ciulei, pe care l-am văzut personal lucrând cu actorii, mutând timpul și spatiile din locul lor, desființând gravitația, Dumnezeul artei teatrului! S-au dus odată cu ei și marii actori, care învățaseră teatru de la acești uriași.

De aceea vina domnului Tudor Chirilă că n-a reușit să facă niciodată teatru adevărat sau film, este mai mică. De aceea nici măcar nu-i reproșez că s-a apucat de cântat la amatori, cu a sa Vama Veche, mare, soare, lălăiala standard și iubita incertă. A mai făcut asta și Bănică Junior. Nu i-am văzut, însă, la fel pe Mihai Constantin sau Piersic Junior - discreți, serioși, mari actori, pentru care am o simpatie mai mare, s-au salvat altfel.

MORALA? Domnule Tudor Chirilă, dragi actori mai mari și mai mici, mai întâi deplângeți propria voastră profesie, dezastrul culturii de care și voi, că ați vrut sau nu, sunteți responsabili! N-ati reușit să fiți actori adevărați, v-ați vopsit în cântăreți de duzină și civici tocmai pentru că propria voastră meserie n-ați putut s-o faceți! Acum vă ocupați de justiție și de procurori, vă pricepeți și la legi și la Constituție? Vă folosesc alții, fără măcar să știți, ca pe niște sclavi: dacă nu v-aș fi cunoscut lumea, n-aș fi spus-o. Dar vă știu așa de bine, ce știți și ce nu știți! Nu vă mai dezonorați propria meserie și castă, oricum ați făcut-o mereu, trădând-o pentru industria divertismentului ieftin, vulgaritatea în care ați eșuat teribil! Voi, din păcate, nu puteți garanta pentru propria voastră profesie, vreți să îi garantați pe procurorii transformați în bestii? Încetați cu impostura, NU MAI PLÂNGEȚI LA MORMINTE STRĂINE!

Aurelian Pavelescu

NOTA REDACTIEI : Nu am înţeles niciodată de ce unii doresc să promoveze pe invers!

poza

 

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?