TINERETUL BOVIN AL PLANETEI SI EFECTUL FLATULENTEI SALE ASUPRA ÎNCALZIRII GLOBALE DIN DESERTUL SAHARIAN

hfhhgfdsd

Ei aruncă supă și suc de roșii pe operele lui Monet, Picasso, Van Gogh, Goya, Botticelli sau Vermeer și se lipesc cu „superglue” de pereții muzeelor. „Protestează”  astfel împotriva utilizării combustibililor cu emisii de carbon şi „avertizează” asupra iminenței schimbărilor climatice, de care se pare că artiștii de mai sus nu sunt deloc străini.

Ei găuresc pungile cu lapte din supermarket-uri și laptele se varsă în valuri pe podea. „Protestează” astfel împotriva  condamnabilelor flatulențe ale bovinelor, care în nemernicia lor, contribuie cu nesimțire la încălzirea globală sau - next level - se arată indignați că văcuțele sunt mulse fără să li se ceară acceptul, ceea ce este un abuz fără margini, căci vaca poate fi foarte bine doar un animal de companie, așa cum am văzut eu că a devenit și porcul în ultima vreme.

Ei intră în clădiri administrative și se leagă cu lanțuri sau cătușe de calorifere, pentru că autoritățile se mocăie în timp ce gaura din stratul de ozon crește fără grijă, iar guvernanții nu fac ceva ca s-o micșoreze instantaneu și au tupeul să-i lase pe oameni să se încălzească fie cu lemne, fie cu cărbuni.

Peste tot, peste tot, peste tot - chipurile acestor tineri... Chipuri-lozinci, dar dincolo de lozinci, zău dacă se mai vede ceva.

După cum se observă, prăbușirea civilizației vestice se desfășoară după plan, iar autorii planului ies din când în când să ne spună că, vorba lui Petrov: „...lucrurile merg bine, le ținem sub control”. Nu poate fi o întâmplare și nici pe seama prostiei nu se poate pune suita de acțiuni care distrug așa-zisa „lume civilizată”. Tineretul acesta abulic, pe care-l văd peste tot, are astăzi – încă! - asigurate nevoile primare: hrana, apa, căldura și un adăpost unde să doarmă. Copiii aceștia, cu prea puține cunoștințe de cultură generală, că doar nu degeaba Greta Thunberg a debutat în glorioasa sa luptă cu toată lumea, printr-o GREVĂ ȘCOLARĂ, copiii aceștia, zic, au ferma convingere - exact cum spune Tucker Carlson - că pericolul este ÎNCĂLZIREA PLANETEI, iar nu frigul de care nu poți să te aperi... deși statisticile zic invers... că puțini oameni mor de căldură pe planetă, în timp ce mulți oameni mor (ca să vezi ce surpriză!), de frig!!! Iar ei cred asta, pentru că nu au traversat nicio iarnă așa cum am traversat noi iarna lui ’84-’85, în Turnu Severin... Iarna aceea a început în decembrie, după o toamnă lungă și blândă. Căldură în sistem centralizat nu era... și fiecare se descurca după posibilități. Așa că, în scurt timp, pereții exteriori ai apartamentului în care locuiam (bloc nou, finisaje umede...) s-au acoperit de gheață, dar nu pe-afară, ci la interior! Când făceam baie trebuia să fim atenți să nu stropim pe pardoseala băii pentru că apa îngheța până să ieșim din cadă și riscam să alunecăm pe gheață. Și apa de băut o țineam în frigider, ca să nu înghețe în cameră... În primăvară, în incintele blocurilor de locuințe crescuseră munți de calorifere sparte la îngheț, pe care copiii se suiau și le cucereau ca pe niște redute. Asta pentru că, în absența agentului termic, edilii nu s-au gândit, totuși, să golească instalația, deși au fost mai multe nopți cu temperaturi până la  -15... -20 de grade. 

Dar copiii ăștia nu cred că așa ceva este posibil.

Mă întreb se va întâmpla când toate cele (mâncare, haine, căldură, lumină, apă potabilă), despre care ei habar n-au cum se produc, nu vor mai fi asigurate? Ce se va întâmpla cu batalioanele de tineri pe care activismul a crescut ca un buboi (după chipul și asemănarea lui Remus Cernea, cred...) dar care nu știu să facă nimic altceva, închipuindu-și în naivitatea lor, că lumea e în telefonul mobil...  Ce se va întâmpla, spun, când și NET-ul va da semne de boală? Cum va arăta colapsul acestui fragment de generație care vrea să salveze planeta lipindu-se cu superglue de pereții galeriilor de artă dar nu-și poate imagina că McDonald's ar putea mâine să nu-i mai asigure burgerii-cei-de-toate-zilele și nici dugheana din colț prea-fericita șaormă-cu-de-toate? Ce se va întâmpla când boutiqul furnizor de blugi trendy, rupți de sus până jos și de tricouri cu găuri arătoase, plasate în puncte strategice, va pune lacătul pe ușă? Și când în casă vor fi nu 19 grade Celsius, cum spune Ursula, ci 0 grade Celsius, cum spun eu? Iar în frigiderul - inutil deja - nu vor găsi nici măcar un pahar de lapte, pentru că niște idioți au exterminat vacile ca să nu mai slobozească flatulențe distrugătoare pentru planetă?

LUMINITA  ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?