TABULA RASA... DE UNDE ÎNCEPEM?

jfgjhg

Dezbinarea;

Egoismul/individualismul;

Narcisismul;

Hedonismul;

Țelurile personale mărunte și/sau meschine;

Frica și/sau lașitatea;

Obediența și/sau conformismul social.

Asta e lista scurtă, care a făcut posibilă actuala situație.

Asta e lista principalelor tare/defecte umane din cauza cărora sistemul pare să fie invincibil.

Unele dintre aceste defecte, cum ar fi frica, sunt originare de la apariția omului. Frica e folosită acum ca armă principală a supunerii planetare, la un nivel fără precedent.

Alte defecte sunt dobândite sau accentuate pe parcurs, cum ar fi individualismul promovat prin liberalismul consumerist. Vrem să avem, să posedăm, să cumpărăm, să ne injectăm fericirea prin serotonina shoppingului. Cumpărăm orice, de la frigidere la femei., unele reci, altele calde, nu neapărat în ordinea asta a adjectivelor.

Vorba marelui Will, întreaga lume e un negoț și cineva ne-a mințit că e win-win. Cineva... sistemul, ca să nu observăm că noi, oamenii, pierdem mereu.

O dată la nu știu câți ani (mulți, uneori sute) se produce câte un declic numit trezirea conștiinței, care anihilează temporar o parte dintre tarele enumerate mai sus. Și atunci mulțimile se electrizează și ies la răscoală, revoluție, grevă, gherilă, rezistență sau orice formă de luptă care se opune sistemului, are tendința de a-i modifica regulile ori de a-l schimba cu totul.

Numai că…

Ce-am învățat eu în toți acești ani în care, din adolescență, am studiat istoria ca viitoare profesie, apoi ca pasiune?

Am învățat că nicio răzmeriță nu se urnește și, respectiv, nu reușește, dacă nu e amorsată, detonată sau măcar stimulată tot de o parte dintre oamenii sistemului, de statul paralel, de Deep State, de „rebelii” orânduirii care urmează să fie detronată.

Revoluția americană antibritanică l-a avut drept comandant militar pe un fost ofițer al armatei coloniale britanice, urmașul unei familii de aristocrați englezi emigrați în America. Generalul George Washington avea ca activitate favorită vânătoarea de vulpi, tipică englezilor.

Revoluția franceză antinobiliară fost declanșată și coordonată de nobilii mici și mijlocii. Unul dintre ei era vestitul marchiz de La Fayette, inițiator și al Revoluției americane.

Revoluția din Rusia a început cu burghezia capitalistă și a continuat cu burghezia bolșevică. Lenin s-a născut într-o familie prosperă din clasa de mijloc iar Troțki sau Zinoviev erau fiii unor fermieri evrei bogați.

Instalarea regimului comunist în România a început cu Petru Groza, întâiul premier comunist, fiu de preot și un burghez care fuma trabuce.

Cât credeau acești revoluționari în divinitate, asta e altă discuție enormă. Pentru că revoluționarii se cred dumnezei, fără voia lor. Omul a ajuns să se creadă Dumnezeu de când are impresia că revoluțiile îi pot schimba soarta. Ce „mai tare” revoluție ar fi aia a refacerii credinței distruse, care încă nu s-a făcut. Credința e opozabilă sistemului.

Ce voiam să spun?

Voiam să spun că sistemul are talentul să se reinventeze periodic cu aceiași oameni sau cu urmașii lor. Și asta nu o face în beneficiul pulimii, evident.

Ce-i de făcut?

Romanii îi ziceau tabula rasa. Cato, Cenzorul, striga „Delenda Carthago!”. Dar trebuie să aflăm exact unde este Cartagina. Mă tem că a intrat în sângele nostru. Nu mă refer la cip, stați liniștiți!

CRISTIAN NICULESCU

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?