SUSTIN ALEXANDRU CUMPANASU SI TONEL POP - AVOCATUL FAMILIEI LUIZEI! SA FIM SOLIDARI!

picture

Alexandru Cumpănașu și Tonel Pop sunt principalii comunicatori în cazul monstrului de la Caracal. Și mai mult decât comunicatori. Au pus o presiune legitimă asupra anchetatorilor în cauză, care și-au dovedit incompetența și reaua-credință, nu numai în situația eșecului prinderii criminalului și salvării Alexandrei, dar și ulterior!

Personal, ca avocat, sunt absolut nemulțumit și de noua echipă de procurori, criminaliști și alți investigatori, sub coordonarea DIICOT - București care, din ce se vede, au ajuns într-un blocaj, și nu numai de comunicare. Este inacceptabil ca uriașul dispozitiv, vreo 250 de procurori și polițiști angajați direct în anchetă, să nu fi audiat deja, în cursul anchetei respective, polițiști, procurori, judecătorul de drepturi și libertăți, pentru a se răspunde celei mai importante îngrijorări a opiniei publice: I-AU ACORDAT SAU NU ACEȘTIA PROTECȚIE LUI DINCĂ? Pentru că, după lungul șir de neglijențe și abuzuri, blocaje instituționale, această ipoteză TREBUIE LĂMURITĂ CU PRIORITATE! Ei nici măcar n-au făcut audieri!

Răspunsul că SIIJ a deschis un dosar separat, NU mă mulțumește deloc. Acel dosar anchetează abuzurile în mod distinct, nu în contextul crimelor și disparițiilor de la Caracal care fac obiectul DIICOT - București. Nici modul în care anchetează SIIJ nu este deloc mulțumitor: raportat la acțiunile și inacțiunile polițiștilor, procurorului și judecătorului care a emis un mandat de perchheziție în mod suspect ilegal, trebuia să existe deja MĂSURI PREVENTIVE: AREST PREVENTIV SAU LA DOMICILIU, pentru că aceștia se pot sustrage sau pot influența urmărirea penală chiar prin lăsarea lor în libertate. Am văzut cu toții, spre pildă, ONG-uri de procurori care au intrat în posesia unor informații din dosar în mod nelegal și care au făcut zid împotriva acelui procuror #rezist, Cristian Popescu, încercând să-l scape basma curată, iar unii polițiști, așa cum am înțeles din presă, și-au schimbat deja declarațiile în favoarea procurorului.

Nici gând să se fi trecut, din nou, la măsuri preventive în cazul unor persoane DIN ANTURAJUL LUI DINCĂ pe care martori direcți (de fapt denunțători) le-au acuzat că au supus minore la acte sexuale forțate, unii dintre aceștia având calitatea de polițiști cu funcții importante! De ce aceștia nu au fost imediat săltați și audiați, confruntați și luați în custodie, măsurile preventive nu înseamnă vinovăție, cum știm, iar denunțurile publice sunt teribile și absolut credibile!

Dacă în acest caz au fost mobilizați 250 de procurori și ciminaliști, ce putem aștepta de la cauze în care lucrează un procuror și 2 - 3 polițiști? 100 de ani de anchetă?

Suspiciunea că INSTITUȚIILE STATULUI acoperă, de fapt, mari rețele criminale și de carne vie, pentru a nu se ajunge la judecători, procurori, polițiști, politicieni, apare, pe zi ce trece, tot mai ÎNTEMEIATĂ!

În acest context, Alexandru Cumpănașu și Tonel Pop, în special, dar și mulți jurnaliști de investigație, fac ce trebuie și trebuie sprijiniți! Dacă în cazul lui Alexandru Cumpănașu implicarea este dincolo de dubiu legitimă, în cazul avocatului Tonel Pop, în aceeași măsură: îi rog pe confrații avocați să înțeleagă că acesta nu face decât să-și îndeplinească mandatul de avocat, în acord cu legea avocaturii și statutul profesiei. Avocatul este absolut liber să-și exercite profesia, neîngrădit de nimeni, iar Tonel Pop asta face, el nu are de dat explicații nici procurorilor și nici polițiștilor și nu numai că nu a adus prejudicii anchetei, dar a impulsionat-o! Avocatul are dreptul constituțional să se lupte chiar și cu anchetatorii, dacă crede că aceștia nu-și fac datoria, nu este ținut nici măcar de planul de anchetă al procurorilor, pentru că el nu este în slujba procurorilor! Iar, dacă cineva crede că a prejudiciat el ancheta, trebuie s-o dovedească în mod concret! EU N-AM VĂZUT NICIO PREJUDICIERE, DIN CONTRĂ! Nu voi accepta niciodată presiuni la adresa avocaților, avocatul este ultima redută a LIBERTĂȚILOR CETĂȚENEȘTI ȘI A DEMOCRAȚIEI!

Îi susțin pe cei doi în toate demersurilor lor, presa independentă și pe toți aceia care, în aceste zile grele pentru România, au curajul să se lupte pentru ADEVĂR!

Aurelian PAVELESCU

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?