SRI, mafia, patria: cine controleaza pe cine. Câteva observatii dupa scandalul Coldea

picture

Câteva despre știrea serii de joi, cu suspendarea lui Florian Coldea din funcția de adjunct al SRI:

1. Controlul civil asupra serviciilor de orice fel trebuie să fie pe bune, legal, nu doar formal.

2. Este cel puțin straniu ca- ani la rând- comisia de control a SRI din Parlament să fie făcută spre a sta la dispoziția serviciului. În niciuna din așa numitele audieri nu am rămas cu impresia că parlamentarii aveau cu adevărat dreptul de a pune întrebări și de primi răspunsuri. Mi s-au părut doar niște băieți tremurând în fața marilor servicii și a oamenilor lor.

3. Era de neacceptat faptul că în comisia de control SRI se afla un om de afaceri (Sebastian Ghiță), în poziție de parlamentar, care avea și afaceri cu instituții de stat și servicii secrete, pentru care făcea softuri și infrastructură IT. Separația puterilor în stat, controlul reciproc, evitarea conflictelor de interese- toate erau vorbe.

4. Nu a stabilit nimeni că Florian Coldea a fost pe banii lui Sebastian Ghiță în vacanțe. Dar este evident că o relație apropiată nu e sănătoasă, în acest caz între un șef de servicii și un om de afaceri care câștigă licitații pentru a oferi soluții soft și infrastructură serviciului, ba e și parlamentar și membru al comisiei de control SRI.

5. Aviz oamenilor cu funcții mari din România: există vorba aceea- când te bagi în cocină, te mănâncă porcii. În traducere, când crezi că faci lucruri cu indivizi de teapa lui Sebastian Ghiță nu poți să pățești altceva.

6. Am mai scris despre asta- menținerea unui om mai mult de un mandat (maximum două) pe o funcție dă în cele mai multe cazuri rezultate greșite (fie că se numește instituție de stat, fie că vorbim despre o companie privată). Oamenii se viciază, întrețin și întăresc conexiuni anormale cu alți oameni din sistem și din afara lui. Permit greșeli, devin vulnerabili, sunt foarte rezistenți la schimbare. Ne-am obișnuit atât de mult cu răul, încât nu mai vedem lucrurile bune care se petrec lângă noi.

7. Este trist cu adevărat dacă toată lupta împotriva corupției și toată activitatea SRI stau în doi oameni- Kovesi și Coldea. Dacă fără ei bătăliile nu mai pot fi duse, înseamnă că cei doi și-au ratat total mandatele de management pe feliile lor. După atâția ani la conducere, ar trebui să lase în spate garnituri de profesioniști adevărați- dacă s-au ocupat cu adevărat de joburile lor și le-au înțeles.

8. Am fost tot timpul contrariat de acele mențiuni în comunicatele DNA și ale Parchetului General- cum că la instrumentarea cauzei procurorii s-au bucurat de sprijinul serviciului român de informații. Am găsit normală separarea celor două instituții.

9. Drepturile omului sunt sfinte. Acestea ar trebui să primeze în fața oricărui tip de aranjament contextual. Orice persoană are dreptul la intimitate, la secretul discuțiilor personale, la o apărare justă într-un proces, la prezumția de nevinovăție.

10. Sebastian Ghiță are un mandat de arestare în lipsă. El trebuie găsit, adus, judecat și condamnat dacă este cazul, după un proces echitabil. Faptul că face niște dezvăluiri mai adevărate sau mai puțin adevărate, cu fumigene sau lucruri reale- asta nu-l face imun în fața legii pe care se pare că a încălcat-o de câte ori a putut.

11. Este, în fapt, bătălia unor găști care la un moment dat au făcut lucruri împreună, spre a se separa când interesele nu au mai fost aceleași.

12. Serviciile secrete NU au ce să caute în justiție, în redacțiile de știri, în Parlament, în Guvern. Dacă se dovedește că RTV-ul lui Ghiță a fost inventat de SRI, atunci este extrem de grav. Pe de altă parte arată ce mutație, ce balaur se poate naște, atunci când serviciile secrete se bagă în locurile în care nu au voie. Cum ar veni, presa națională nu este vulnerabilă destul din punct de vedere financiar, implicată într-o luptă inegală cu Google și Facebook, a mai primit și câteva lovituri la temelie prin implicarea serviciilor.

13. Este evident că imaginea SRI și DNA este grav afectată de scandaluri. Păcat de profesioniștii despre care nu am dubii că există în ambele instituții și care nu merită acest scandal.

14. Așa cum Ghiță are dreptul la un proces corect, echitabil, la fel, cei pe care-i acuză el, în speță Florian Coldea, are dreptul la o judecată dreaptă.

15. Pentru fanii poveștilor lui Pavel Coruț și care idolatrizează/ absolutizează calitățile spionilor români de toate felurile- nu, România nu are cele mai bune servicii de pe planetă. Și nu, nu sunt alimentate energetic prin nu știu ce locuri secrete de prin Bucegi unde dacii liberi au inventat prima rețea de spionaj din lume pe care vor să pună mâna de sute de ani CIA, Mossad și rușii.

16. Puterea îmbată mai tare și mai repede decât alcoolul. Marii oameni ai lumii sunt cei care știu să-și dozeze forța și dominația, să le administreze corect, atunci când le au total în mână.

Alex Livadaru

- Elena Udrea despre seful interimar al SRI, Florian Coldea, si Sebastian Ghita

- Dezvăluirile Elenei Udrea la emisiunea #România9

Video

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?