SOBE SOLARE – ECOTEHNOLOGIE PENTRU MEDIUL RURAL

JDGHDHJJH

Cu scopul de a genera ecotehnologii care să răspundă nevoilor economice, sociale și de sănătate ale populațiilor rurale din țară, Universitatea Autonomă din Querétaro (UAQ), în coordonare cu instituțiile din sectorul public și privat, a dezvoltat un proiect pentru proiectarea sobelor solare, care pe lângă încurajarea consumului de energii alternative, favorizează crearea de mici afaceri comunitare.

        UAQ a participat la proiect prin Secretariatul Rectoratului și Direcția de Legături Tehnologice și Proiecte Speciale (DVTPE), organizația neguvernamentală Solar Household Energy (SHE), delegația Querétaro a Ministerului Mediului și Resurselor Naturale (Semarnat) și Fundația Latino-Americană pentru Apă și Locuințe Durabile, R.C.

          Directorul DVTPE, Eusebio Jr. Ventura Ramos, a explicat că - având în vedere epuizarea combustibililor fosili și impactul pe care consumul lor îl generează asupra mediului - este important ca universitățile și centrele de cercetare să dezvolte proiecte care să genereze alternative pentru consumul de energii curate și regenerabile la toate nivelurile sociale.

          HDGFHFHH  „În fața încălzirii globale, a producției de gaze cu efect de seră și a altor modificări climatice, trebuie să lucrăm de la nivelurile de bază, unul dintre ele fiind gătitul. În multe orașe din țara noastră, lemnul de foc este încă folosit, în ciuda faptului că se știe deja că reprezintă o deteriorare a vegetației și probleme datorate generării de dioxid de carbon (CO).2), cenușă și funingine care cauzează, de asemenea, probleme pulmonare la persoanele care sunt aproape de aceste arderi.”

          Ventura Ramos a explicat că condițiile meteorologice din Mexic sunt favorabile pentru dezvoltarea tehnologiei axate pe utilizarea energiei solare, deci este esențial să se lucreze la proiecte de sisteme fotovoltaice și încălzitoare.

          O sobă solară pentru populațiile rurale uaq01. Am realizat o inovație în conceptul de sobă solară. Pe de o parte, ceea ce facem este să concentrăm razele soarelui într-o oglindă concavă spre un punct focal, în care sunt așezate oalele sau tigăile cu care urmează să fie gătite. Pentru designul său folosim materiale low-cost; folosim antenele pentru recepția semnalelor de televiziune prin satelit și a altor materiale reciclate. Aceste antene satelit sunt mari concentratoare de raze solare dacă punem suprafața potrivită pentru ca acestea să reflecte lumina soarelui", a adăugat el.

            Directorul DVTPE a subliniat că un alt aspect al inovației sobei solare a fost integrarea unui încălzitor de apă (boiler), care va permite ca procesele de fierbere ale acestuia să fie mai scurte și pot fi utilizate mai eficient în prepararea alimentelor.

          „Apa are proprietăți foarte specifice, foarte anormale în comparație cu alte lichide similare, punctul său de fierbere este foarte ridicat, 100 de grade, acest lucru necesită multă energie. Ceea ce am făcut, a fost să inovăm în proiectarea unui încălzitor solar de dimensiuni mici; apa este încălzită prin tuburi, unde, prin principiul convecției, apa se ridică și se acumulează într-un recipient termic izolat. Deci, aveți întotdeauna apă stocată cu o temperatură cuprinsă între 60 și 70 de grade - în unele cazuri chiar mai mult, în funcție de ora din zi - ceea ce face ca timpul de gătire pe care alimentele îl necesită să fie mai eficient”, a spus el.

 

Cum funcționează o sobă solară?

Pentru proiectarea sobei solare, a fost responsabil inginerul DVTPE, Francisco Javier Velázquez Luna, care a descris că obiectivul proiectului a fost de a construi un colector solar capabil să concentreze energia solară într-o zonă mică, crescând intensitatea energetică printr-un aranjament de oglinzi aliniate la un obiectiv, capabil să capteze această energie pentru utilizarea ei.

         „Mai întâi am curățat suprafața antenei pentru a putea lipi hârtie de vinil (aluminiu) care să acționeze ca un reflector pentru concentrația razelor soarelui. Este un ansamblu dreptunghiular, format din placa parabolică - la care unghiul său poate fi ajustat pentru a localiza punctul focal - o grilă, patru anvelope pentru a orienta aragazul spre soare. Cu ajutorul unei camere cu termoviziune, s-a căutat distanța la care a fost localizat punctul focal și concentrația celei mai ridicate temperaturi. Până la urmă, am făcut teste de gătit alimentar, am obținut rezultate foarte favorabile, am pregătit o tocană de pui cu legume pentru 10 persoane într-un moment foarte bun”, a spus el.

 

Un proiect social

Prototipul unei sobe solare proiectate de UAQ nu caută doar inovație în domeniul energiei curate. Membră al Consiliului de administrație al organizației neguvernamentale Solar Household Energy, María Margarita Christlieb, a explicat că acest proiect este continuarea unei strategii pe care această organizație o desfășoară în Mexic și în alte părți ale lumii, împreună cu instituțiile de învățământ și guvernamentale, cu scopul de a promova utilizarea ecotehnologiilor care permit comunităților rurale aflate în sărăcie extremă să acceseze surse de energie pentru dezvoltarea lor.

„Am lucrat deja, împreună cu Semarnat, Fondul mexican pentru conservarea naturii A.C. (FMCN), Agenția pentru Dezvoltare Internațională (USAID, pentru acronimul său în limba engleză) și Corpul Păcii din Statele Unite, în distribuția a peste 300 de vase solare (vase fierbinți) în mai multe comunități din Querétaro, așa că acum căutăm să ajungem la următoarea etapă, care este acest design de sobă solară. În Mexic, peste 27 de milioane de oameni gătesc cu lemne de foc, cu toate problemele pe care le implică, de la efectele asupra sănătății, mediul din cauza fumului emis, arsurile copiilor și chiar decesele cauzate de otrăvirea cu CO.2 și o fac pentru că nu au acces la surse de energie precum gazul sau electricitatea”, a spus el.

           La rândul său, profesorul și colaboratorul proiectului, Nadxielli Morales Siller, a declarat că, în cadrul acestei inițiative, a fost realizat un studiu de impact social în comunitățile din Chitejé de Garabato, municipalitatea Amealco de Bonfil; La Carbonera și San Juan de la Rosa, municipalitatea Cadereyta de Montes (toate în Querétaro), și că mai mult decât a fi un program de bunăstare, ceea ce se intenționează este de a genera alternative de ocupare a forței de muncă prin crearea de companii mici care produc și comercializează această tehnologie. Pentru activitatea de dezvoltare a afacerilor și planificare strategică, este luat în considerare specialistul Mindy Kuth, care efectuează munca de voluntariat.

          „Studiul social a urmărit să recupereze experiența acestor utilizatori cu ghivece solare, pentru a face o propunere inovatoare, îmbunătățită, care să răspundă așteptărilor acestor populații. Am selectat aceste comunități pentru că toate cele trei, în afară de ghiveciul solar, folosesc alte tehnici ecologice pentru livezi și recoltarea apei. Propunem o schemă de management tehnologic bazată pe tripla helix, de cooperare între universitate, mediul de afaceri și guvern. Nu vrem ca această tehnologie să fie redusă la a fi un simplu cadou pentru aceste populații, universitatea intenționează să își însușească această eco-tehnologie, astfel încât să o poată produce, să profite de ea și să creeze mici companii”.

Israel Pérez

Traducere: MIHAIL MOLDOVEANU

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?