SCRISOARE DESCHISA

DFHGJ

Domnului senator Claudiu Manda

Domnului director Eduard Hellvig

În 1989, românii au ieșit în Piața Revoluției după ce înduraseră decenii de supraveghere și asuprire din partea Securității. O scânteie de speranță se aprinsese în inimile noastre dornice de o societate eliberată de puterea omniprezentă a serviciilor secrete. Pentru cei care nu au trăit în perioada comunismului, este greu să-și imagineze semnificația căderii Securității. Aceea era o Românie îngenuncheată, o Românie a coerciției, terorii poliției politice și a “ochiului atotvăzător” al Securității.

M-am înrolat în serviciu în anul 1997, cu inocența tânărului visător de 19 ani, cu speranța și dorința de a face lucruri bune pentru țara mea. Am crezut și cred că SRI este o instituție care trebuie să apere țara în linia întâi. Cred cu toată tăria că serviciul este îndreptățit să apere securitatea națională cu orice preț. Dar securitatea națională nu poate să fie doar un concept abstract, deși direcțiile interne prevăd “apărarea Constituției”, “securitatea economică”, “anti-terorismul”.

Apărarea țării nu înseamnă doar pământul patriei, clădiri, sedii diplomatice, interese strategice, companii, resurse, norme sociale, ci înseamnă mai ales apărarea și protejarea oamenilor, a drepturilor și libertăților acestora. Căci fără să fim oameni liberi în țara noastră, fără să fim respectați și protejați de abuzuri, întreaga arhitectură a interesului național se prăbușește ca un castel diform de nisip.

În ultimii ani, serviciul (SRI) s-a îndepărtat de la menirea sa legală și constituțională, a devenit un “jucător” politic, economic, judiciar, a stabilit “ținte și vectori” și a trecut la anihilarea acestora utilizând “brațul armat” al cătușelor oferite de către Laura Codruța Kovesi.

Echipa Coldea – Kovesi a transformat România într-o uriașă pușcărie, utilizând metodele terorii și manipulările noilor mijloace de comunicare în masă.

O spun răspicat, activitățile abuzive și de subminare a independenței sistemului judiciar au fost ordonate de la cele mai înalte niveluri ale SRI.

Practicile “protocoalelor secrete” (dovedite astăzi, fără putință de tăgadă, ca acte neconstituționale), ale “câmpului tactic”, ale “culoarelor” au fost coordonate și implementate de la nivelul eșaloanelor superioare ale serviciului.

Alături de Florian Coldea, fostul șef al Direcției Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, a utilizat mijloacele serviciului pentru a contacta judecători, procurori, polițiști, politicieni, funcționari ai statului și jurnaliști, i-a contactat nu pentru a apăra securitatea națională, ci pentru a-i folosi în operațiuni și vendete politice necesare acaparării puterii de către statul paralel condus din “pădure”.

Dumbravă s-a întâlnit cu judecători și procurori care instrumentau dosare ale DNA, a discutat despre acuzațiile DNA și SRI, a făcut presiuni pentru a obține condamnări prin folosirea relațiilor personale, coerciției, șantajului și promisiunii de avansare în carieră.

Toate aceste activități ilegale și neconstituționale subliniază amploarea alianței oculte care a existat între SRI și DNA.

În luna noiembrie 2017, Dumbravă a fost audiat de către Comisia de control parlamentară. Ulterior audierii, atât comisia, cât și Serviciul, au anunțat public că au luat decizia desecretizării conținutului acesteia.

A trecut mai bine de un an.

Un an de când românilor nu le este permis să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în justiție, cum au fost posibile protocoalele, cine le-a ordonat, cum au activat echipele mixte, cum au fost posibile ororile din ultimii ani și cine sunt, de fapt, adevărații vinovați.

Atâta timp cât adevărul va fi ascuns sub piatra funerară a secretului, nu vom putea înțelege cum am ajuns în situația unei Românii sfâșiate, nu vom putea învăța din greșelile trecutului pe care vom fi astfel sortiți, în mod tragic, să le repetăm.

Atât Comisia parlamentară, cât și conducerea Serviciului, au astăzi, la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie ‘89, o responsabilitate uriașă față de oamenii din această țară: veți alege să îi apărați pe români scoțând la lumină Adevărul, sau veți alege să protejați o mână de torționari abuzivi prin secretizarea faptelor lor.

Domnule director, serviciul este format din mii de oameni, ofițeri și subofițeri, femei și bărbați, care își fac datoria zi de zi, noapte de noapte, cu abnegație și dăruire pentru România. Români care respectă țara, drapelul, Constituția și legile sale. Efortul lor este astăzi compromis, chiar rolul instituției poate să fie compromis de protejarea și secretizarea unor fapte reprobabile care au afectat tânăra noastră democrație, libertatea și drepturile a sute de mii de români.

Aveți, domnule director, o obligație, în primul rând, în al doilea, în al treilea și în ultimul rând, față de țară, de Constituție și de oamenii pe care îi conduceți. Respectați această obligație.

Domnule senator, ați fost ales pe un program care vorbea despre #dreptatepânălacapăt.

Nu am văzut nicăieri în acest program obiectivul #secretizarepânălacapăt. Aveți obligația de a trece peste interesele politice, peste calculele de putere sau de oportunitate, peste strategiile electorale. Aveți o singură îndatorire față de cei care v-au ales și, mai ales, față de cei care nu v-au ales. Obligația legală de a scoate la suprafață adevărul.

Vă adresez, așadar, în mod public, solicitarea de a vă respecta afirmațiile din luna noiembrie 2017, prin trecerea la desecretizarea deîndată, integrală a audierii lui Dumitru Dumbravă.

Această desecretizare trebuie să constituie începutul sesizării organelor de cercetare penală competente de a analiza eventualele încălcări ale legii.

Acest document este totodată necesar pentru a fi studiat și analizat de către toate asociațiile de procurori, judecători, de către CSM și Inspecția Judiciară: sistemul de justiție din România are datoria de a înțelege implicațiile “bocancului tactic”, de a se curăța și de a trage învățămintele necesare.

Urmare a acestei desecretizări, a deciziei CCR din 16 ianuarie 2019 cu privire la “protocoalele secrete” și a dezvăluirilor mass media din ultimul an, se impune reaudierea lui Dumitru Dumbravă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, activităților ilegale și neconstituționale derulate de către acesta și a celorlalți responsabili în “câmpul tactic”.

Audierea publică.

Românii au dreptul să știe!

Românii au dreptul la adevăr și la libertate!

Trăiască România liberă!

GDGFJF

Daniel Dragomir

Featured