SALVAM BATRÂNII PRIN EUTANASIERE?

dhfjhf

Greu subiect. M-am opintit, l-am amânat, dar, hai că m-am hotărât! Azi! O să scriu mult, deși n-aș vrea...Probabil nu totul acum.

Încep cu o poveste de acum vreo 7-8 ani, când eram cvasi inconștientă cu privire la subiect, fiind până la un moment dat - mulțumesc lui Dumnezeu - nepăsătoare cu trecerea timpului și cu vârsta mea, cu vârsta în general.

Deci...revin, eram atunci la trecerea de pietoni, la "Televiziune", așteptând verde, când un tânăr falnic, fălos, din spatele meu, i-a zis sigur aiurea, că nu îl auzea oricum, unei doamne ce conducea mașina, "hai babo, că te caută moartea pe acasă...". Femeia nu era nici pe departe o babă, în ce mai știu și eu să discern, necum că se deplasa pe verde, deci nu încurca.

M-am întors și i-am zis: "Nici nu știi cât de repede te va ajunge", la care el mi-a zis că și pe mine mă cam caută moarte pe acasă și că să nu îl enervez. I-am zis fetii cu care era, care părea finuță, nimerită din greșeală cu mitocanul: "Draga mea, eu în clipa asta l-aș părăsi. Nu ai ce să aștepți de la un astfel de om". M-a mai apostrofat cretinul și s-a terminat. Ne-am despărțit, fiecare în viața lui.

Nici nu îmi trecea prin minte atunci, că în fapt, fusesem martor la disprețul și batjocura ce urmau să se prăvale asupra bătrânilor.

Credeam că e un caz izolat...un cretinel, doar.

Îmi părea rău pentru fată. Habar nu aveam că situația mă va cuprinde, peste câțiva ani. Brutal și dureros.

Aici ezit un pic cu narațiunea...Cum să mă organizez, adică... Bine, hai că zic cum, acum vreo doi ani, m-a făcut unul de îmi luase fața, în trafic, babă...Nu pot să redau ce i-am zis eu, și câte i-am dedicat...M-am răcorit, vai mama lui.

Și totuși...La vremea mea, așa cum am fost crescută...nici maica mea, la optzeci și...nu era babă. Nu că nu era pentru mine, că pentru mine ea nu avea vârstă, dar nici nu îmi amintesc să îi fi zis cineva, așa ceva ...

Și uite cum, din întâmplare în întâmplare, am început să înțeleg că în fapt, este un curent. Acela de disprețuire a bătrânilor, care sunt considerați votanți greșiți, povară pe buget, asistați...Multe, nedrepte, grele.

Mai povestesc ceva și mă opresc, urmând să continui mâine, poate.

Cu vreo doi ani în urmă, fiind în concediu, mi-am făcut gustul de a mă uita în exces la tv, la filme. Am văzut 3 filme având ca subiect, fiecare, câte un bătrân care hotărăște să sfârșească DEMN viața și să se eutanasieze. Familia oripilată ...bla bla...unul dintre copii înțelege necesitatea, dorința, umblă cu bătrânul după caz.. aici sunt variațiuni...pe unde dorește acesta...impresionant, lacrimi, bla, bla... Familia sfârșește prin a accepta într-o emulație, alegerea bătrânului respectiv (femeie/bărbat) și, toate filmele se termină cu familia reunită acasă, în ziua cea mare...primind un telefon de la clinica care (cacofonie) a ajutat ca bătrânul să moară "demn".

Adaug doar că, în acest moment, în multe țări din Europa s-a legalizat euranasierea bătrânilor...daaa...în anumite condiții...și promit să revin cu concluzii într-una din zilele următoare.

Acum ar fi și prea mult, dar și prea greu pentru mine, cele evocate nefiindu-mi chiar ușor de amintit, dar și greu de povestit.

Va urma... poate...

DOINA BUZALANU

Featured