Razboi total la Iasi: generalul SRI Tiberiu Simion a fost aruncat pe geam!

dijdhghgh

Știm cu toții de scandalul primarului de Iași, Mihai Chirica, a cărei candidatură la locale sub stindardul PNL a fost cumpărată cu câteva milioane de euro de generalul SRI Dumitru Zamfir, bani vărsați în conturile offshore ale lui Ludovic Orban, Costel Alexe, ministrul Mediului, și Gheorghe Flutur, șeful Ligii Aleșilor Locali ai PNL.

Tabăra politică ieșeană aflată în cădere liberă - sinonimă cu extincția politică - este constituită în jurul altui general SRI, Tiberiu Simion, care joacă cu 2 pioni: Marius Bodea de la PNL și Cosette Chichirău de la USR. Băiatul SIE Liviu Lolu este un biet soldățel de plumb dintr-un cal troian greu de introdus în citadela bahluiană.

Toate serviciile secrete prezente în Iași urmăresc, documentează și încearcă să influențeze, conform propriilor interese, războiul politic total de la Iași, o imagine în oglindă a reconfigurărilor geopolitice. N-a fost deloc întâmplătoare prezența recentă la Iași a ambasadorului german, în urma pașilor ambasadorului american Hans Klemm.

Cea mai recentă bătălie de pe frontul secret este prezența omului de afaceri Țiriac, la Iași și susținerea sa pentru Mihai Chirica.

Țiriac este un nume care deschide orice ușă, oricând și oriunde pe glob. Este multimilionar în euro, dacă nu miliardar. Fosta bancă a lui Țiriac, Unicredit Țiriac, acum doar Unicredit, a împrumutat Iulius Grup al lui Iulian Dascălu ca să finalizeze la Iași complexul Palas, a cărei construcție a fost interzisă printr-o hotărâre judecătorească definitivă, un obstacol depășit ușor de către Iulian Dascălu prin cooptarea ca și consultant-șef a fostului șef al SRI Iași, generalul Tiberiu Simion.

În condițiile în care Mihai Chirica a fost și este mascota de la breloc a serviciilor secrete, fiind un om corupt până în măduva oaselor, acumulând averi ilegale uriașe trecute pe numele copiilor săi minori, urmărit penal în dosarul Skoda, fiind unul din artizanii escrocheriilor ”Managementul Traficului-UTI”, ”Falimentul CET Iași”, ”Falimentul RATP Iași”, ”Creditul Dexia”, declarația publică de susținere venită din partea lui Țiriac pentru Chirica este o palmă usturătoare nu numai pe obrazul ieșenilor cinstiți, dar este și un mesaj cifrat de amenințare pentru organele de anchetă care ar putea să-i facă probleme lui Chirica, oricare ar fi acestea - DNA, DIICOT, parchetele locale, serviciile secrete, Internele, SRI.

Cel mai interesant aspect este totuși faptul că Țiriac și gașca lui de consultanți, rezerviști din servicii secrete românești și străine, l-au luat pe generalul SRI Tiberiu Simion și l-au aruncat pe geam, neutralizându-l total. În acest moment, Tiberiu Simion, Marius Bodea și Cosette Chichirău nu mai sunt jucători politici viabili.

De câțiva ani, 7 mai exact, eu îmi formasem o părere despre mediul politic, de business și de intelligence din Iași ca o reproducere fidelă a mecanismelor societale dintr-o provincie a Imperiului Rus, unde mafia, poliția, procuratura și serviciile sunt mână în mână.

Cred că grupul rival al alianței Țiriac-Zamfir nu va produce pagube noii ordini politico-economice din Iași. Vectorii mediatici, Sabin Orcan cu britanicii lui din MI6 și Gabriel Gachi cu handlerii lui din SRI, vor fi niște țânțari care pișcă un colos.

Lecțiile trecutului sunt inutile aroganților din business. Să nu uităm că loviturile cu mantă ale SRI au dus la extirparea din business a următorilor oameni de afaceri: Adamescu-2, Mardaresevici, Urdăreanu Jr., Bogdan Cihodaru, Ioan Zăpodeanu. Plus că Ioahnnis dezavuează public candidatura lui Chirica sub steagul PNL, Președinte care primește sinteza rapoartelor SRI și o citește.

Pentru a destabiliza gruparea care îl doreste reînscăunat pe Chirica în Palatul Roznovanu, SRI trebuie să primească asistență informativă din partea unui serviciu secret partener cu prezență consolidată în Iași, că or fi nemții, americanii, francezii sau rușii, ei se știu care și cum.

Perdeaua de fum lansată de Țiriac cu turneul de tenis din mai, ascunde un interes economic major: contraofertă pentru preluarea Aeroportului Iași de către Grupul Țiriac, ca o reacție la oferta saudiților care l-au curtat pe Maricel Popa, un satrap surescitat, depășit complet de anvergura jocului.

Ca ultimă observație, Țiriac dorește să dezvolte afaceri în mediul economic ieșean atât de aproape de conflictul înghețat din Transnistria la pachet cu o conducere rusofilă la Chișinău și războiul în desfășurare din Ucraina, cu un președinte ucrainean care provoacă diplomatic România. Cine i-a oferit lui Țiriac garanții de securitate pentru buna desfășurare a afacerilor sale în Iași? Să fie Rusia lui Boris Golovin și a operativilor SVR? Sau este Țiriac un pacificator tranzacțional în regiune, un intermediar al înțelegerilor politico-economice dintre Marile Puteri?

Serviciul Român de Informații, poate juca în acest război politic total ieșean. Nu este clar dacă o va face. De ce ar face-o? La urma urmei, securitatea națională a României n-are nimic de-a face cu moralitatea și binele comun.

PAUL SAVA

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?