PROST SA FII, SI ÎN FUNCTIE SA FII !

dhsffdf

Când am aflat, pe 7 iulie 2021,  că prezidentul nostru, fără a ne pregăti măcar sufletește, a apucat de mânerele ROMÂNIEI EDUCATE și a ridicat-o în direct și la o oră de vârf în fața cetățenilor setoși de învățătură și  cultură, m-am înduioșat peste poate.

Citind de pe prompter cu acel inconfundabil aer de ins care și-ar dori să fie în stare, într-o bună zi, „să vorbește” și liber, dar până atunci trebuie să se ajute, pentru citire, de gesturile ample ale celor două mâini (bine că nu e caracatiță că ne-ar zăpăci cu mișcarea neîncetată a celor opt tentacule) Președintele nostru ne-a vorbit despre proiectul ROMÂNIA EDUCATĂ ca și cum până ieri numai de asta s-a preocupat. Ca și cum ar fi muncit la el neîntrerupt, fără hodină, timp de cinci ani! Căci, poate nu vă mai amintiți, dar ROMÂNIA EDUCATĂ e o găselniță veche, inventată în 2016 și la fel de bună și pe față și pe dos, dacă altceva nu există prin casă... Atunci, în 2016, cineva i-a șoptit prezidentului că de-acum e băiat mare și trebuie să aibă „un proiect de țară”, nu să piardă vremea jucându-se toată ziua-bună-ziua cu telefonul mobil și dându-se cu coloana oficială pe Valea Oltului.

 „Așa?”- a spus Klaus... păi eu nu mă pricep la nimic și n-am făcut nimic până acum, ce proiect de țară mi s-ar potrivi?” În clipa aceea, cel care-i avansase propunerea a rostit, cu un aer serios: „Întocmai, n-ai făcut nimic... păi, să-ți găsești un rost în viață... chiar vrei să fii aici, pe prispa celor șase case, proprietate personală, și peste zece ani? Hai că-ți zic eu ce să faci... mergi la AJOFM și vezi ce ți se potrivește!”

„A...J...O...F...M...?” a susurat Klaus cu ochii măriți de uimire. Dar a mers. A mers la AJOFM și  acolo specialiștii i-au spus că i se potrivește ROMÂNIA EDUCATĂ.

Potrivită, potrivită... dar, doar așa, ca măsură... că în rest... de unde  să știe el, care în afara zguduitoarei opere DE CE E ÎNTUNERIC NOAPTEA,  n-a produs ceva cât de cât notabil în viață, cum se face? Așa că a pasat proiectul consilierilor... ah, da! și a mai făcut ceva: i-a cooptat, pentru un clip publicitar publicat pe contul lui de FACEBOOK, pe Oana Pellea (buuuună pentru reclame și flash-mob-uri!), pe Mihai Șora (dânsul nici nu știa că e doar reclamă și a crezut că-i pe bune...), pe Victor Rebengiuc (cu o experiență solidă de pe urma lu' REGIO...) și pe Andreea Răducan (cea mai nevinovată de-acolo...).

Prima etapă (2016-2017) s-a consumat rapid și a fost doar cu CONSULTĂRI ȘI CHESTIONARE (la hoha, zic, că doar nu se prinde nimeni dacă ai consultat și ai chestionat într-adevăr). A doua etapă (2017-2018) l-a prins nepregătit pe prezident... așa că a hotărât că va fi dedicată CONTINUĂRII CONSULTĂRII... iar cum la orizont se zărea deja ultima etapă (2018-2021), ceea ce îi trezea o oarecare neliniște interioară, Klaus a hotărât ca aceea să fie pentru DEZBATERE PUBLICĂ, deoarece nici dezbaterea publică  nu presupunea vreo chestie concretă, ci tot niște bla-bla-uri cu ciucuri aurii, ca și primele două. 

Iar acum... ei bine, acum am ajuns în acel moment când se prioritizează, finalizează, operaționalizează și implementează. Și alte chestii care tot în „...ează” se termină. Dar bine că nu se mai „dezbatizează”.

Nu vă mai plictisesc analizând conținutul proiectului ROMÂNIA EDUCATĂ... vă spun doar că spre finalul „Declaraței” susținute de Klaus pe 7 iulie 2021, apare acest deziderat:

„...reducerea ratei de analfabetism funcțional, la orizontul 2030, sau creșterea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor.”

Suntem în 2021, în plin analfabetism funcț'onal, care se manifestă cu mare pompă, în România, în mai toate domeniile. Iar de redus, Președintele nostru ne spune că se va reduce hăăăt!!! la orizontul anului 2030, când dânsul își va mânca liniștit pensioara într-un viloi pus la dispoziție de însuși statul român, stat român care va înțelege că este greu să te hotărăști unde să te retragi din activitate când n-ai decât șase case, după ce ai dormit ca o beșiniță preț de două mandate de câte cinci ani fiecare. Până atunci, adică până la „orizontul lui 2030”, mă gândesc că analfabetismul „funcț'onal” mai are loc de crescut și înflorit.

Cât despre „pro'ectele” Președintelui, sunt doi „exegeți” lucizi ai operei acestuia care au pus, în mod corect, punctul pe „i” și virgula sub „ț”:

„La noi, după șase ani, nu există proiect și nici capacitatea de a-l articula. «România normală» și «România educată» sunt baliverne pentru cei care se mulțumesc cu vorbe goale - ba chiar ofense. În definitiv, cine trebuie adus la normal? Cine este de educat? (...) În alegerile din 2014, se știa, desigur, că era de ales între un aventurier și un nepregătit. Am spus-o, la rândul meu, atunci! În cazul ultimului, când acesta bătea câmpii atacând țări de care depinde starea lumii, i-am spus, telefonic, să o lase baltă, că nu știe despre ce este vorba, iar România are destule de rezolvat. S-a votat, cum se cunoaște, nepregătitul, crezându-se că aduce cu sine o cultură prestigioasă. Se vede acum că nu are nimic de-a face cu aceasta. (...) Firește, fiecare cetățean poate judeca pe contul său. Un adevăr este însă sigur. Când ești prost și de rea credință nu reprezinți nicio cultură - te reprezinți doar pe tine. Numai că pentru asta nu ar trebui să plătească alții.”  (Andrei Marga, 3 octombrie 2020, COTIDIANUL. ro)

...și:

„Ce s-a întâmplat cu această ROMÂNIA EDUCATĂ? Nu a fost niciun document. Dacă vă aduceți aminte, s-a pornit de la scrisoarea unui băiat care spunea «tot ce-mi doresc eu să fie în educația din România» și au început dezbaterile în universități despre scrisoarea respectivă. Și-au făcut tot felul de dezbateri, fiecare a început să-și spună experiența personală și să o ridice la rang de teorie universală. A fost un demers complet greșit. Rezultatul a fost un document care este o însăilare de opinii, care nu stabilește, nu ia decizii, nu tranșează clar.” (Mircea Miclea, 25 noiembrie 2020, G4 MEDIA.ro)

Asta ca să nu ne imaginăm că hainele noi ale împăratului chiar există.

Altfel, e bine că de „educațea” din România se ocupă un ins care pe 9 iulie 2021, aflat la Sofia, a zis, într-o declarație de numai 6 minute, următoarele: 

Bulgarea”... „inițeativă”... „evoluțea”... „cordonate”... „sublinea”...„speceal”... „proecte”... „mențona”... „delegațe”... „partenereat”... „discuțe”... „coalițe”... „funcțonare”... „vaccinarea trebe impusă”...

și :

„Recomand în continoare fiecărui român să se vaccineze dacă nu dorește să ajungă la spital... atât de simplu este!”

LUMINITA  ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?