POLUTIA UNUIA CU SORIC GROS

hgdghdgfg

Dragilor, oricum nu am altă soluție decât să car șuturi în cur unora aciuiți pe sub zidurile pișate ale Iașului, de miroase puternic a urină și a jigodie...

Nu există zi lăsată de bunul Dumnezeu să nu fim cap de afiș pe paginile ziarelor locale și naționale, la Știrile televiziunilor de peste tot, cu accidente rutiere. Cu morți și cu răniți, cu mașini zdrobite mai ceva ca statul român, care – știm deja cu toții de la Raluca Turcan„se zdrobește pentru noi ca să găsească soluții”.

Ca unul care am fost expulzat de mititel în apa asta murdară a șoferilor și a administratorilor care întrețin drumuri și poduri, ca specializat în siguranța circulației rutiere în care cu toată modestia mă laud că am INOVAȚII, văd cu ochii mei de mai mulți ani cum se degradează din ce în ce mai mult circulația rutieră – o activitate de care depind majoritatea dintre noi, fie că vrem sau nu, fie că avem mașină proprie sau nu, fie că suntem la volan sau nu.

Iașul se află de câtva timp sub o conjuctură nefastă, unde își dau mâna câțiva incompetenți vizibili în profesia de edili și de supraveghetori ai bunei desfășurări a circulației rutiere. Cuvântul de ordine este INCOMPETENȚA gușterilor, inepția și nepăsarea lor crasă, indolența, delăsarea, toate combinate cu lipsa de știință și a numirii lor, a celor mai nepotriviți, pe locul nepotrivit...

Ei au nume și prenume, au funcții precise de conducători pe diferite ramuri ale copacului bătrân care ar trebui să țină umbră tuturor pe vreme de arșiță. Începând cu Prefectul județului, continuăm cu Primarul municipiuluiMihai Chirica, apoi cu Dănuț Pilă – un fost ofițer SRI specialist în economie, actualmente iarăși Director General la DRDP Iași, după alt inept de la PSD, apoi Directorul General de la DADJ Iași, Președintele C.J. Iași - Costeluș Alexe, Comisarul Șef Mihai Șoriccomandantul Poliției Rutiere, Comandantul IPJ Iași – „șăful” lui dom Șoric, iar mai nou, nimeni altul decât Petru Movilă, „siti menajerul” municipiului și a Zonei Metropolitane, cum mai nou și-a pus insigna în chept. Avem de unde! A plouat torențial cu șefi! Pe lângă ăștia, roiesc ca trântorii în stupi o sumedenie de adjuncți și șefuleți care „răspund” chipurile fiecare de ceva.  Unul duce mapa la semnat, altul vine cu cafeaua, , un altul organizează o ieșire la un pește în ziua de joi, iar un altul o ieșire la un șpriț într-un loc frumos ferit de ochii lumii, dar toți ridică din umeri a pagubă și neputință și dau vina pe indisciplina șoferilor și a creșterii explozive a traficului auto simultan cu insuficiența și învechirea drumurilor. Este o vorbă veche din popor: „șăf să fii, dar de frică tot să știi!”

Ei bine, dacă toți sau chiar MAJORITATEA  celor nominalizați mai sus ar fi competenți profesional, dacă ar fi oameni dotați cu o conștiință a funcției pe care au fost puși de o mână murdară, dacă ar dori să fie stimați ca Oameni, multe lucruri ar fi arătat mai bine, iar confortul nostru de cetățeni plătitori de taxe și impozite ar fi fost mult mai bun!

Dar hai să admitem faptul că mulți sunt oameni politici, ajunși pe niște funcții pe alte criterii decât competența profesională într-un domeniu folositor societății care i-a ales în funcție... Foarte bine! Dar POLIȚIA, ce rol are Poliția? Acolo trebuie să fie numai oameni competenți, cu școală specifică, cu niște cunoștințe adecvate dobândite în acest domeniu, iar rolul ei este să vegheze la RESPECTAREA și implementarea legilor. Am ajuns la un paradox: avem legi în domeniu, majoritatea sunt bune, făcute de specialiști civili, dar aplicarea lor este lăsată la voia întâmplării și niște „unii” iau salarii babane degeaba, fără să miște un deget, ascunzându-se după vrafuri de hârțoage sau dosare.

De ce acuz eu Comandantul PJ Iași? Pentru simplul motiv că este șeful direct al comandantului Șoric de la Poliția Rutieră și de când acesta a fost mutat „disciplinar” la Iași de la Piatra Neamț pentru un scandal cu lumea interlopă, a stat cu limba în gură și a acceptat voința politică a Ministrului, care este, desigur om politic.

Bun, te înțeleg, ai acceptat, că așa a fost ordinul. Nu te puteai pișa împotriva vântului, că te stropeai pe nădragi, dar apoi îl țineai în vizorul lunetei de la armă și vedeai toate amănuntele, toate incompetențele care au ieșit la iveală, îi dădeai anual numai „nesatisfăcător” și îl țineai în muștruluieli și pedepse până dovedeai că este incompetent, indolent, nu are cunoștințe profesionale suficiente și deja era mutat la Slatina, Teleorman sau Dorohoi, ca agent de circulație.

Tu, mare comandant, ce faci? Te faci că plouă, știi că Șoric are pile sus la minister sau IGPR, te gândești la scaunul tău, la gradul tău de Chestor și bagi capul între urechi nepăsându-ți de înjurăturile ieșenilor la adresa voastră de „curcani”„gabori”, „sticleți” și halitori de pizza gratis.

Să fie foarte clar pentru toată lumea! Debandada în trafic, multitudinea de accidente rutiere, se datorează nu numai indisciplinei șoferilor, care s-a văzut că mituiesc ușor un agent, ca să fie iertat.

Mai există cumva „doi și un sfert”? Ăia nu văd că toți agenții de la Rutieră au prieteni de familie, „surse” (pârâtori, turnători) din lumea interlopă a Iașului care face tot felul de abuzuri în trafic, sunt agresivi cu cetățenii pașnici, sunt obraznici pentru că ei conduc mașini „bengoase” și au protectori la Rutieră? Probabil că și cei de la „doi ochi albaștri” care fac „protecția cadrelor” au partea lor de șpagă și relații, altfel nu se explică.

Șoric ar trebui cu funcția sa să se implice direct acolo unde ar vedea(?) că nu merg corect treburile! Ar trebui să poată să bată cu pumnul în masa lui Chirica – marele „Șef al comisiei de circulație” – al directorului Pilă, care încă mai beneficiază de imunitate și protecție SRI și el și soția sa care face „consultanță” la CNAIR, să bată cu pumnul în masă la Directorul DADJ Iași, la masa Preșului C.J. Alexe!

Poliția Rutieră nu are atribuții în domeniul drumurilor decât de control al respectării legislației de către Administratorii drumurilor, să existe montate indicatoare de circulație corect, conform STAS-ului, să se lucreze pe carosabil cu semnalizarea conform Instrucției comune Ministerul Lucrărilor Publice- MAI, să inspecteze vara și iarna starea carosabilului, iar acolo unde se constată abateri, să acționeze pentru coerciție asupra vinovaților! Asta e menirea Poliției Rutiere înafară de dirijarea circulației și constatarea de abateri ale șoferilor! Asta este pârghia statulu pentru respectarea Legii!

Șoric și oamenii săi sunt inexistenți! Cel puțin în județul Iași, munca lor nu se vede. Le este frică de oricine și au pactizat cu Mafia politică.

Societatea civilă vede și înțelege toate aceste aspecte. Deocamdată, ea nu prea are ce face și nu prea se poate opune... Dar va veni și o zi când cuțitul va ajunge la os, când lumea se va dezlănțui și va dori să fie și în Moldova măcar ce vede că se întâmplă deja dincolo de Carpații pe care nu suntem lăsați să îi trecem din cauza incompetenței și a complicității acestor (i)responsabili care ne conduc!

GABRIEL MIHAILA

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?