PETROV SI PECHINEZUL

jfgjfghgh

Oare cum ar trebui citite azi, când Traian Băsescu a fost, în sfârșit, deconspirat ca informator al securității, cuvintele lui Gabriel Liiceanu referitoare la epoca sa în momentul decorării sale la Palatul Cotroceni: „Timp de 10 ani cât ați fost, sunteți președintele României, nu ați făcut decât sa ne așezați pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia sa ne așezăm. Și pentru asta va mulțumim."

Și tot Liiceanu: „Dumneavoastră ați spus în cuvântul pe care ni l-aţi adresat că nu știți dacă ați fost la înălțimea exigențelor măcar a unei părți din intelectualitatea română. Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de «intelectual al lui Băsescu» şi aş vrea să spun cu această ocazie că ați fost la înălțimea unei bune pârți a intelectualității din țara asta. (...) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumneavoastră".

Răspunsul lui Băsescu, rostit în cadrul aceluiași context, a fost scurt unul edifictor, președintele spunând că tot timpul a încercat să înțeleagă această parte a intelectualității în toată complexitatea ei, dar nu a reușit întotdeauna, precizând că nu are nici un fel de complexe față de acești intelectuali - și asta fiindcă e convins că nici unul dintre oamenii care scriu cărți nu ar fi putut conduce o navă cu 300 de oameni la bord, - se înțelege că nu întotdeauna treji și poate, nici obedienți precum elita intelectualității românești, de care, probabil, Băsescu își bătea joc.

NICHITA  DANILOV

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?