Pacaliciul Macron si starea de urgenta

picture

Pacaliciul Macron a spus ieri ca va decreta in Franta stare de urgenta economica si sociala dupa protestele cu vestele galbene. Din 2015 pana la 1 noiembrie 2017 Franta fusese in stare de urgenta dupa atentatele de la 13 noiembrie 2015. La o zi dupa ce Macron a decretat o noua stare de urgenta, Franta e lovita de un nou atentat.

Situatia din Franta demonstreaza ca nu serviciile aduc securitate intr-o societate, ci politicile publice facute cu cap de catre politicieni.

Oricati bani ai baga in servicii, cand lasi granitele deschise, ca oricine sa-ti intre in tara fara control, ajungi sa nu mai ai o societate nici sigura si nici libera.

In Franta situatia este si mai delicata, pentru ca de ani de zile guvernul pompeaza bani in fel si fel de ONG-uri fantoma, care pretind ca ajuta migrantii si strainii sa se integreze, in timp ce acelasi guvern ignora nevoile francezilor de rand. Efectul este ca migrantii si strainii nu-s integrati, iar frustrarea oamenilor e tot in crestere.

Evident, cand ai astfel de frustrari a unor mase largi dintr-o societate, orice guvern ostil, cum e Rusia de exemplu, nu trebuie sa faca mare lucru sa le amplifice si sa genereze reactii in societate a caror efect sa-l benefiecize.

Vin apoi, insa, aceiasi papagali din ONG-uri care-ti explica cum rusii sunt in spate la tot, ignorand insa sa spuna exact cauzele care au condus la situatia respectiva: ignorarea nevoilor curente ale cetatenilor sunt pretextul realizarilor unor utopii.

Solutia pentru o tara sigura e in mana politicienilor, care fac politicile publice, si nu a securistilor, care prefera o societate instabila si nesigura, pentru ca sa-si justifice bugete cat mai mari.

Competiile electorale dau exact sansa societatii sa-si filtreze atat nevoile cat si liderii. In urma acestor alegeri ies la iveala nevoi si probleme din societate, precum si politicieni care sa vina cu solutii la ele.

Cand insa intervii din afara in acest joc democratic, si manipulezi fie creand false nevoi, fie ignorandu-le, pentru a promova fortat un candidat sau altul, ajungi ca atunci cand societatea este lovita de o criza, respectivul papagal ales sa nu stie cum sa raspunda. Asta e situatia cu Franta azi.

Macron e exact cum a fost Obama in America. De aceea a si castigat Trump alegerile in 2016.

Chris Terhes

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?