THE NASH – NO, APAI BULAI DOAMNE!

JDHDFHHGFG

MOTTO: „După povestea cu „Nașu din tren”, încep să vorbesc cu martorul tărășeniei. Colegul de drum din dreapta. Amândoi aveam aceeași versiune a întâmplării. Un om care a încercat să o dea la pace și nu i-a ieșit. Îl întreb pe martor ce face și unde merge. E student la engleză-norvegiană la Cluj. Vorbește norvegiană fără accent. E bine.

Eu: Cum te cheamă? El: Rareș.

Eu: Și mai cum? El: Enea.

Eu: Mă, tu nu ai o poză de profil FB la Lacul Roșu? El: Ba da?

Eu: Deci tu ești ăla prezent în fiecare zi la mine pe pagină? El: Mhm. Eu: WOW!

Lumea e mică. Oamenii buni se adună. Rareș îmi dă speranță pentru România.

PS: Nașu se pensionează în câteva zile. Mi-a zis că în 35 de ani nu a avut o reclamație. Poate și din acest motiv suntem aici ca țară. Uite că se mai găsește „naș” și pentru controlori.” (Iulian Bulai, justițiar prin vocație, pe pagina lui de FACEBOOK, 8 iulie 2022)

.....................................................................

Datele problemei:

Se dă un tren pe ruta București-Roman, în care se află, printre alții,  celebrul călăreț USR Bulai Iulian, precum și un conductor-naș (acesta din urmă plimbându-se din vagon în vagon, bătând ușor cu două degete pe buzunarul de la pantaloni, finuț, elegant, cât-de-cât, ca în orice alt tren care respectă tradiția strămoșească). Nașul încearcă să-și tragă o șpagă discretă de la Bulai (nu mult, 70 de lei... ce mai înseamnă 70 de lei în ziua de astăzi? Mai nimic). Bulai, indignat, ca un adevărat și brav avertizor de integritate, îl fotografiază, îl dă la presă, îl reclamă, îl nimicește. Își dă seama că din cauza lui lucrurile funcționează nasol în România de 30 de ani și tot din cauza lui premierul Ciucă și-a plagiat teza de doctorat. Realizează că el este motivul pentru care „România nu merge într-o direcție bună” iar  „corupția generalizată, de la vlădică la opincă, ne afectează pe toți”. Dar în această grea încercare Bulai nu este singur. Martor la eveniment e necunoscutul de lângă distinsul parlamentar. Un necunoscut, deci... cu care Bulai, văzând dintr-o privire că ei doi au principii comune și că sunt la fel de clar orientați pe linia statului de drept, intră în vorbă...

Se cere:

1. Să se calculeze - folosind abacul - numărătoarea cu rățuște, rigla de calcul, precum și unele formule acceptabile din sfera matematicilor superioare, care este probabilitatea de a  exista în România fie și un singur cetățean care să nu știe cum arată Bulai Iulian. Suplimentar, dacă se constată, în urma analizei, că ar putea exista un astfel de cetățean, să se calculeze care este probabilitatea ca acest unic cetățean să se intersecteze cu Bulai în tren și să încerce să-l corupă.

2. Să se calculeze - prin metoda geometriei sferice - luând în considerare  poziția optimă a astrelor pe bolta cerească, probabilitatea ca Bulai Iulian, care are două surori în Norvegia, și-a făcut studiile la Oslo și s-a jucat de-a statuia vie tot acolo, care a lucrat pentru  Colegiul Universitar din Oslo, care este căsătorit cu o femeie din Norvegia și care are apartament în Norvegia, să constate că vecinul său de călătorie („colegul de drum din dreapta”, un necunoscut, după cum vă spuneam...) pe ruta București-Roman este student la Cluj la engleză/NORVEGIANĂ și că tânărul intră zilnic, da’ zilnic!!!  pe pagina lui Bulai cu o apreciere, o inimioară, o măslină și-o atenție!

3. Să se determine, din trei încercări practice, dacă răspunsul „Mhm” al meritosului student este în limba norvegiană.

.....................................................................

P.S. Să nu cumva să-mi veniți cu soluția: „Lumea e mică. Oamenii buni se adună...” că vă spun de pe acum că nu treceți clasa!!!

LUMINITA  ARHIRE

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Featured