MINTI ÎNFIERBÂNTATE, CREIERE ARSE

hnfjjj

Unii politologi – care, despicând firul în patru - au ajuns la concluzia că singura ieșire din blocajul politic actual din România ar fi desemnarea unui premier nu de la PSD sau de la PNL, ci la de la UDMR.

Dacă tot avem un președinte neamț, de ce am respinge ideea unui premier maghiar? În fond, dacă stăm să ne gândim mai profund, Kelemen Hunor pare să întrunească mai multe calități decât Marcel Ciolacu și Florin Cîțu la un loc.

În opinia analiștilor, acesta ar fi doar prima etapă a ieșirii din impas.

 Al doilea pas, pe care cică ar urma să-l facă România, ar fi unul și mai neașteptat: unirea cu Ungaria și constituirea unui stat confederal. Asta cu atât mai mult, cu cât a existat o astfel de tentativă în istorie, în 1919, venită din partea unor elite politice maghiare, care, analizând situația după înfrângerea Austro-Ungariei în timpul Primului Război Mondial, au făcut demersuri diplomatice către regele Ferdinand I al României, conferindu-i coroana Sfântului Ștefan, Ferdinand urma să întrunească o dublă calitate, devenind și regele ungurilor, nu numai al tuturor românilor.

Demersurile au fost blocate de către Ionel Brătianu, care nu a văzut oferta aceasta o capcană.

 Pornind de la acele demersuri - mai mult sau mai puțin aleatorii, din trecut - politologii susțin că a sosit momentul ca proiectul de atunci să prindă azi contur.

 Argumentul lor forte e unul aproape imbatabil: prin astfel de gest s-ar întări ambele state și s-ar reface și România Mare și Ungaria Mare, aparent fără efort, în cadrul unei granițe comune.

În plus și Europa, unde există tendință de diviziune, ar primi un impuls: România-Ungaria ar constitui astfel un exemplu de unitate, creând în interiorul Uniunii Europe un pol de putere deschis, la care ar putea adera, desigur, și alte state vecine, pentru o mai bună gestionare politică și administrativă a resurselor și găsirea unui echilibru dintre țările din Vest și cele din Est. Astfel  România aflată în criză,  ar face un prim pas pentru refacerea Austro-Ungariei, într-o formulă nouă, ce ar putea include și vechea Basarabie.

NICHITA  DANILOV

Featured