MERITOCRATIA „SPECIALA”

JDGFD

 

Un mecanic de tren la metroul londonez câștigă lunar (echivalentul în £ a) circa 6500 €. Împreună cu toți angajații din transportul public de la Londra, și mecanicii trenurilor de metrou fac acum grevă. N-am mai fost de ceva vreme în Marea Britanie, însă îmi amintesc că transportul public era scump. Îmi amintesc și că am dat odată o știre la radio despre profitul anual colosal - de ordinul miliardelor - al companiei care operează autobuzele londoneze. Cu excepția ultrabogaților, la Londra nu se prea circulă cu automobilul propriu. E foarte scump. Te seacă. Începând cu impozitele, trecând prin taxa de centru, până la usturimea costurilor de parcare (temporară sau permanentă). Iar transportul public este impresionant, deși uneori cam pute. De la om, nu de la fiarele necontorsionate.

Noi ne aflăm încă la stadiul în care orice închipuit cu fantasme de antreprenor sau orice analfabetă psihic, dar truditoare cumințică în corporație, se închipuie întruchipării apostolice ale capitalismului glorios. Așa că se simt datori ideologic să disprețuiască, angajații „la stat” și mai ales „subvenționații”.

 Închipuitul sau analfabeta nu câștigă nici jumătate din salariul unui mecanic de tren din GB, dar își permite (făcând foamea) ratele la o hibridă sau full electrică, salvând în acest fel civic, planeta. Acum este „supi umpic” pe Nicușor, că „nu livrează”, dar tot cu el o să voteze, deoarece nu are pe „altcineva ca și altă alternativă”. Și n-ar vota niciodată un candidat de primar care s-ar angaja să facă transportul ca la Londra, inclusiv în materie de amenzi. Iar toate astea, fiindcă el și ea, sunt speciali. Le-a spus asta lor o reclamă de la radio. Speciali, deci merită. Ce merită? Nu (le) este clar, dar sigur l-ar merita din nou pe domnu Dăcean prim-ministru și în premieră pe duamna Codruța președintă a „țărișoarei de căcat”. I-ar merita, deoarece sunt cu toții speciali, deci o să primească toți și parcare gratuită de la stat, și job de la stat. Deoarece - insist! - EI merită, nu ăștia de-acuma.

SORIN FAUR

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?