LA POPA LA POARTA, ESTE-O MÂTA MOARTA. CINE CA EL O FACE, S-O MANANCE COAPTA!

hdhfgf

O „voroavă” din bătrâni ajunsă până la puriii de azi, ne spune că „este bine să faci ce spune popa, nu și ce face popa!” Probabil că zicala asta vine din străfundul veacurilor, pe când Biserica avea o mare putere în stat, indiferent dacă acela era doar unul de forma unor țărișoare neunificate, dar care așa cum erau ele, au ținut piept unor imperii care au dorit să la subjuge.

Este lesne de înțeles azi, când ne uităm în jurul nostru și vedem acest cler închiaburit, această nobilime îmbrăcată în aur și argint, cu mașini cu șofer de peste 100000 de euro bucata, că societatea românească s-a ciocoit în toate păturile ei. Evident că Puterea este și cealaltă latură a nobilimii clericale. Cei mici, păstorii de parohie, nu-și prea permit să-i imite pe dumnezei, că ce le scapă printre degete din cât adună, este prea puțin ca să-și permită ce își permite un ierarh din top.

Îl studiez de departe de multă vreme pe Mitropolitul Dobrogei și a Dunării de JosÎPS Teodosie – și îl compar cu ceilalți mitropoliți ai BOR... Este o vedetă în adevăratul sens al cuvântului, un „showman” ca Smiley, Măruță, sau Adi de la Vâlcea.

Nu a existat vreun prilej să nu se dea el în stambă, să nu iasă el în evidență, făcând-o pe rebelul chiar în conclavul Înalților Părinți.

Eu sunt ferm convins că a trecut de mai multe ori pe lângă pușcărie prin ceea cea făcut, dat Prea Fericitul Daniel a trebuit să se întrebuințeze serios cu gradul de pe umeri și funcția lui, ca să-l scoată până la urmă „basma curată”. L-a costat pe PF Daniel multe cuburi cu bancnote de 500 de euro ca să șteargă rușinea cu care Biserica se afla în iminent pericol!

Bună oară, scandalul cu „palmarea” unei sume bunicele în euro, primite de Mitropolia Dobrogei de la Stat, pentru subvenția unei vii de pe la Murfatlar, pe care Mitopolia a primit-o ca pe un fel de danie sau (cică) retrocedare în timpul guvernului Năstase. Când spui Mitropolie, de fapt gândul te duce imediat la Mitropolit, nu la armata de tineri călugări care învârt vorbele și tastatura PC-urilor de ultim răcnet. Deci popa cel mare, Bărbosul suprem, este beneficiarul și cel care hotărăște discreționar ce face cu milioanele de euro ce ajung prin Legea lui Arhimede, de jos în sus, la Înălțimea Sa.

Cu chiu cu vai a trecut Teodosie ÎPS de răcoarea zidurilor „mânăstirii Văcărești”, că apoi ProTv-ul, DIGI, Antenele TVR, transmiteau anual nebuniile popeiTeo. Ba de Bobotează, când se urca pe câte o cisternă cu apă de 20 de to pe care o transforma simplu cu un sfeștoc de busuioc în agheazmă mare, ca să aibă prostimea pe ce să se bată - putând oricând să aterizeze de la 2 m în cap fără parașută de frânare - iar legistul sosit la fața locului să constate că a trecut la cele veșnice; ori niște critici în gura mare  la Hotărârile luate de BOR, fără să fie el de acord...

Acuma cu Pandemia, popa Teo iarăși a făcut vâlvă în jurul său, ba că el ține slujba de Înviere când PF Daniel a comunicat că Hotărârea BOR a fost ca și Biserica să se alăture eforturilor impuse de Stat, ba că ei au hotărât nu de mult, ca în ultima seară de la 40 de zile de la Învierea Domnului, să țină ei o slujbă „ca la carte”, cu mulțimea venită la biserică, cu luarea de lumină și tot tacâmul, că dogmele o permit. Este popa Teodosie permanent un exemplu de nesupunere, un rebel care își cam bagă sfânta cruce prin toate subsiorile dracului.

Eu mai văd comportamentul plin de înțelepciune și de har al altor mitropoliți, ca cel al Ardealului, al Banatului, al Moldovei... nici nu se compară! Ce s-a gândit ieri ÎPS Teodosie? S-a apucat el de împărtășit enoriașii după spovedanie, cu lingurița sfântă de argint...

BOR a stabilit clar, că Împărtășania se poate da după ce se termină pericolul cu COVID, probabil după data de 1 iunie. Sfidând chiar Sfântul Sinod, din care face parte datorită funcției și acest prelat ce acționează parcă în beneficiul Satanei, al cărui supus este, spune că Biserica nu este lăcaș de alimentație publică pentru a folosi o linguriță de unică folosință, cu toate că și această acțiune este încă INTERZISĂ! Teodosie este al dracului, la propriu și la figurat! Sfidează orice percepte legale, orice dogme care nu i se par lui pe placul său, creează permanent conflicte de natură de a-l face vedetă.

Oameni buni, ne faceți ce face popa, faceți ce ar trebui ȘI EL să spună!

MIHAIL MOLDOVEANU

Video

Featured