Klaus Iohannis, purtatorul de cuvânt al SRI

picture

„Nu am avut impresia că SRI încearcă să acopere nereguli. Și în acest caz și-a făcut datoria. Persoanele care au primit informări nu le-au citit cu atenție, iar unele autorități nu și-au făcut treaba așa cum trebuie”, ne-a transmis dl. președinte Klaus Iohannis, azi, la ora 16, într-un breaking news nespecific domniei sale.

N-am înțeles care era urgența domnului președinte de a chemat presa așa, pe nepusă masă, la Cotroceni. Domnia sa urmărește de obicei lucrurile cu atenție și îngrijorare.

De data asta, dl. președinte ne-a spus că situația din sănătate este sub control: președintele urmărește, dar și acționează. Prin urmare, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, unde va discuta problema, dar ne-a avertizat să nu avem mari așteptări: „Acum, ca să nu apară nişte aşteptări care pe urmă creează nişte soluţii parţiale: nu în CSAT se rezolvă problema. În CSAT se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce fac…”

Acum nu știu dacă mai avea cineva mari așteptări de la dl. Iohannis, dar precizarea președintelui este binevenită: lăsați orice speranță voi care v-ați pus speranța în mine!

Un singur lucru ne-a spus președintele cu fermitate: că SRI-ul și-a făcut datoria. Ciudat, cetățenii care l-au ales pe dl. Iohannis președinte s-ar fi așteptat să audă cine nu și-a făcut datoria.

Apoi dl. Iohannis produce mostra supremă de cinism: „În momentul în care primim informări (de la SRI, n.n.) le citim și ne considerăm informați”.

În această după amiază, dl Iohannis s-a decuplat definitiv de la cetățeni și și-a arătat adevărata natură: un om al sistemului, care, pus în fața Hexigenocidului, rânjește suficient și „informat”.

Dacă dl. Iohannis e atât de informat și și-a luat în serios rolul de purtător de cuvânt al SRI, poate va face o nouă conferință în care ne va explica următoarele două lucruri:

1. Cum se face că SRI a știut că dezinfectanții Hexi au probleme și, cu toate acestea, a achiziționat pentru spitalul propriu produse de la firma lui Dan Condrea?

Cum, a știut? Da, ne-o spune celălalt purtător de cuvânt al SRI, comisia parlamentară „de control a SRI”, într-un comunicat:

„În ceea ce priveşte, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: în planul acţiunilor preventive realizate de SRI, în perioada verificată, 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (Ministrului Sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti”.

Reținem: „…aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor”. Iar mai sus, în același comunicat, găsim informația că SRI a achiziționat, între 2011 și 2016, dezinfectanți de la Hexi Pharma. Aici SRI păcătuiește prin exces de zel: a vrut să pară că „și-a făcut datoria” și a spus prea multe. Rămâne ca dl. președinte să ne explice de ce SRI cumpăra produse despre care știa că sunt „necorespunzătoare”. Și cum se face că SRI, instituție care se ocupă de obicei cu telefonia, acum le are și cu chimia.

2. Cine citește informările SRI și ce face cu ele? 

Dincolo de faptul că „ne considerăm informați”, ce se întâmplă concret cu informația respectivă? Adevărul e că nimic. SRI trimite multă hârtie către instituții, care retrimit către SRI tot atât de multă maculatură. De multe ori, informările SRI nici măcar nu sunt citite, se întorc în același plic sigilat (cei care primesc notele de la SRI, prin curier special, nu pot să le păstreze pentru ei, nu pot să le xeroxeze sau să-și facă notițe; pur și simplu le citesc și le retrimit expeditorului). Prin urmare, SRI e obligat prin lege să le trimită beneficiarilor legali, dar destinatarul nu e obligat nici măcar să deschidă plicul. Așa trebuie să interpretăm fraza președintelui referitoare la „persoanele care au primit sesizări de la SRI și nu le-au citit cu atenție”. De ce nu le citesc? Poate că nu vor să se complice… Dar dl. Iohannis, domnia sa ce a făcut cu informările de la SRI? Le-a citit, le-a dat consilierilor sau le-a trimis înapoi? Sau n-a vrut nici domnia sa să se complice? Nu vom ști. Secret de stat! 

altFlorin Negruțiu

Sursa: Republica

 

Video

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?