„JOYEUX ANNIVERSAIRE!”, KLAUS .

osdihgjko

MOTTO: „Liniște, vă rog! Președintele lucrează la un SMS de maximă importanță pentru țară!”

................................................................

În atmosfera călduță/răcoroasă a biroului de 8,00 x 8,00 metri (ajuns la dimensiunile astea prin reamenajare și modernizare) din VILA LAC 3 , Klaus se dedică muncii intelectuale, îmbrăcat într-un trening drăguț, business casual, în culoarea sobră a „lucrului bine făcut”. E dimineață și se simte în formă, deoarece a mâncat deja Schnitzell, leberwurst, cremwurst, strudel cu mere Jonathan, cremschnit și a băut, ca să se dreagă, un soi de sirop de tuse alcoolizat, numit jagermeister.

Trebuie să scrie un text pentru Ziua națională a Franței, pe care ambasada o sărbătorește în avans taman într-o zi de vineri... pe 12 iulie... de parcă Franța n-ar ști ce ocupat e el în zilele de vineri. A aflat de recepție pe când se afla cu bagajele gata făcute pentru mini-vacanța de la Neptun, care venea după mini-relaxarea cu partida de golf (aia de-a câștigat-o, deoarece a jucat singur iar sepepiștii lui sunt instruiți cum să vâre discret în găurice, cu călcâiul, câte-o bilă mai rebelă care nu vrea și nu vrea), cea exact de după mini-declarația de presă prin care a trasat niște magistrale directive CSM-ului...și l-a lăudat pe GRECO - cine dracului o fi ăla, că nu-l cunoaște personal, dar după cum scrie sigur-sigur e anti PESEDEU. Negreșit, e o șaradă aici: de ce și-a pus Franța ziua națională exact în luna iulie? că dacă o punea mai către toamnă acum nu era nevoit să scrie un text vibrant, din care să răzbată întreaga lui măreție și sensibilitate... s-o fi făcut cu intenție, numai ca să-i strice lui bucuria vacanței? Mai întâi americanii și la zece zile, hop și Macron!

Să revenim... aplecat deasupra tastaturii, Klaus se gândește că pentru unul ca el nu e mare lucru să scrie patru-cinci fraze, deoarece dânsul a scris deja trei cărți care s-au vândut ca pâinea caldă și în țară și peste hotare , cu mențiunea că americanii sunt mai puțin înclinați către literatura de calitate și, drept urmare, la New York n-a vândut decât puține exemplare, în timp ce chinezii sunt mai serioși și mai sensibili la frumos și-au cumpărat vreun milion de „PAS CU PAS” ... deh! comuniști-necomuniști, oamenii din Beijing citesc pe rupte !

Apoi, privind gânditor pagina virtuală, lui Klaus îi trece prin minte că patru-cinci fraze înseamnă un efort prea mare  acum, înainte de binemeritata vacanță. O frază inteligent alcătuită ar fi suficient. O frază ca un proverb...de exemplu, cam ca „Guten morgen căciulă, că stăpânul n-are gură!” ... ce adânc! Un președinte cu o activitate literară atât de prolifică, poate cuprinde un evantai de trăiri într-o singură frază... sau, mai bine, într-o propoziție...și o propoziție poate fi atât de profundă încât să se transforme în aforism, nu-i așa? Da, îi va scrie lui Macron o telegramă oficială conținând un aforism din maximum șapte cuvinte, ca să fie ușor de reținut...dar de ce din șapte cuvinte? Cugetările cele mai tari sunt alea de cinci-șase cuvinte...sau patru cuvinte... mai bine să-i scrie un e-mail ... deși, dacă se gândește mai bine, ar părea mai decent, mai potrivit, să posteze două-trei cuvinte pe Facebook.

Ajuns aici, Klaus întinde mâna după telefonul mobil și se apucă să butoneze pentru un SMS. „...Un SMS către Emmanuel Macron ...iată o chestie mai elegantă, mai de impact”, gândește președintele, și plin de importanță, se străduiește să scrie ceva cu adevărat epocal, ceva care să-i reflecte statura prezidențială, dar nu pe aceea obișnuită, ci pe aceea monumentală, cu căciulă ... ceva strivitor, ce să mai zic... Cu sufletul la gură, căci creația e întotdeauna epuizantă , tastează „JOYEUX ANNIVERSAIRE!”, apoi semnează... a fost greu, dar s-a descurcat.

Încurajat de reușită, Klaus socotește că SMS-ul s-a dovedit, iată, o cale perfectă de comunicare oficială. Așa că, mult mai bine dispus, hotărăște ca anul viitor când el va fi tot președintele României, că doar n-o să-l voteze lumea pe Dan Barna, să-i dea un SMS, cel puțin la fel de tulburător de Ziua Americii și lui Donald Trump... deși pe ăla nu-l prea simpatizează... doar toată lumea știe că el, prezidentul, a ținut în inima lui cu Hilarry, cu Departamentul de stat și cu Hans Klemm...

LUMINITA  ARHIRE

Tags

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?