INTERZIS NOII INTELECTUALITATI!

gkhhjfhjfgh

Ieri, 3.50 a.m.

Este acel moment din zi,  când poți să citești fără să faci și judecățile tale de valoare cu privire la ceea citești, ci doar sa imaginezi pentru atunci, când va veni si vremea analizei.... adică, acum.

(Așa fac eu, cu toate, le las sa se așeze, mai ales de când cu invazia covizilor - am impresia că nu e real ceea ce trăiesc. Apropos, ați observat ca vin de peste tot...?)

Deci, e vorba despre KANT!

Îmi permit o singură concluzie, încă de la început: a avut un umor fin si plăcut.

In rezumat, Kant provenea dintr-o familie modesta si a avut o tinerețe marcată de lipsuri. Abia după ce a reușit sa devina profesor in cadrul Universității din Koningsberg si-a vazut finanțele asigurate. Întrebat de ce a ales celibatul, Kant a raspuns:  „Când puteam sa mă bucur de căsătorie, nu am putut sa mi-o permit, iar când am putut sa mi-o permit, nu mai eram in situația de a putea sa mă bucur de ea.”

Vedea căsătoria ca pe o exagerată povară financiară generatoare de plăceri. (Sună cam a casă de toleranță, dar, deh..... E Kant, bre! Ssst!)

In ciuda acestui fapt, s-a comportat admirabil în fata sexului frumos (și a păstrat un ton plăcut in scrierile lui) totuși, putem sa îl suspectăm pe Kant de misoginism. El afirma că poate demonstra, că femeile nu ajung in Rai, conform Bibliei. În Apocalipsa Sfântului Ioan se afirma ca s-a lăsat tăcere timp de jumătate de oră, în sala în care vorbea acesta, iar Kant a replicat: „Așa ceva ar fi fost imposibil daca ar fi fost acolo o femeie.” .... Eu nu l-aș contrazice

Ah.... și o ciudățenie istorica!

Toata lumea știe ca Immanuel Kant este filozoful din Koningsberg. Puțini, însă, știu că orașul, fosta capitala a Prusiei înaintea Berlinului, este astăzi oraș rusesc. Astăzi se numeste Kaliningrad (Калинингра́д) și este capitala enclavei rusești cu același nume.

Asta, in parte, mulțumită bombardamentelor americane, care au distrus orașul aproape in totalitate. Rușii l-au asediat, au terminat distrugerea și apoi l-au reconstruit ca fiind al lor. Pe ruși nu i-a interesant ca orașul exista din anul 1255 si a fost fondat de Cavalerii Teutoni. Oricum, i-au expulzat din oraș pe toți nemții, pentru a termina curățirea terenului. Pe ruși nu prea îi interesează detaliile. Pe Kant însă, îl interesau. A fost cunoscut pentru faptul ca se scula, mânca și se culca la aceeași oră și asta  tot timpul vieții. Și plimbarea de seară și-o făcea la ora 17:00, nici un minut mai devreme sau mai târziu. Locuitorii din Koningsberg/Kaliningrad își potriveau ceasurile după Kant.

Ce legătură are femeia asta frumoasă cu Immanuel Kant? Nici una. L-ar fi lăsat rece, pe modelul că „Fericirea e un ideal al imaginaţiei, și nu al raţiunii.” hfhfhgfh

Și totuși, ne place arta!

CAMELIA CHESLER

Featured