ÎMPARATUL SI REGELE

kfhfghjhjh

Ieri a fost lupta decisivă: Împăratul a venit cu oastea la Rege și la învins. Cu 3-0. În sufletul meu îi iubesc pe amândoi. Amândoi domeniul „ Regalitate

Am tot respectul atât pentru Gică Hagi , cât și pentru Dan Petrescu . Ambii au fost, sunt și vor mai fi, veșnici. Ambii sunt doi oameni care au făcut ceva solid, ceva stabil, ceva serios. Nu sunt singurii, aici îl adaug și pe Chivu , pe Șumudcă , dar și pe Pițurcă , pe Olăroiu . Poate că intra în galerie alături de Nea Puiu , de Emerich Jenei , de Titi Teașcă , de Angelo Niculescu . Chiar când pierd, nu mi-e rușine să spun că îi stimez.

În comparație cu celelalte Mazete care dau din coatele goale, din gura și din subțirica lor cultură, Împăratul și Regele sunt cu adevărat peste toți.

Când auzi cum se strofocă golănimea televizată de la FCSB, de la „Craiove”, al de Dică, Prică și Năică de niciunde, îți explici de ce am ajuns unde suntem. Ăștia sunt pupincuriștii și limbiștii lui Burleanu și Stoichiță . Alți mafioți puși în ca pu la masă.

Să știi că rezultatul de aseară de la Constanța, dintre Farul și CFR , a arătat pur și simplu DREPTATEA. Dumnezeu o fi sau nu o fi microbist, dar este Judecător. Cel mai obiectiv arbitru. Niciodată nu judecă „după moment”, ci analizează și cântărește temeinic, fără să știm noi când, ce și cum...

Hagi are un mare merit. A crescut - și continuă să o facă – o droaie de copilandri din care scoate fără refuturi tineri fotbaliști care au valoare „din prima”, dar care mai apoi, în funcție de caracterul respectiv, reușește sau nu mai departe să urce sau să dispară. Hagiare o echipă de mânji crescuți de el, cu cazul la gura, care ascultă în general orbește de învățătură Profesorului. Îi obligă să învețe și carte, ca pe proprii lui copii, nu-i lasă să se formeze doar ca niște golani care sunt plini de fițe și cu dibla goală. Chiar dacă Gică are cultura de la firul ierbii și scoate multe panseuri filozofice, la vremea sa fotbaliștii nu erau și mari intelectuali. Doar câțiva pe care îi poți enumera pe degetele de la o mână ar fi... Gică a fost însă cumminte, harnic, respectuos și nu sa golănit. Putea să o facă, la faima și osanale care i s-au adus pe vremea când juca. Nu. A făcut chiar și o facultate – e drept, mai printre picături – dar a dovedit ambiție. Și antrenoratul, nu este o joacă pentru el. Este viața lui, banii lui, câștigați prin munca sa strângând din măsele. Și fiu-său a crescut bine, frumos, serios.Om ca și părinții săi. Gică are o echipă de puștani talentați, dar cruzi, fără experiența unor bătălii internaționale, decisive. Asta este deosebirea între Farul și CFR Cluj .

La Dan Petrescu este vorba - înafară de caracterul său serios și determinat - care îl face să semene cu Regele ca doi frați din aceeași familie și de lotul cu totul diferit dcât cel al lui Gică. Jucători cumpărați cu bani – mulți sau mulți – dar cu experiență și plini de talent de prin toată partea asta a lumii, puși să cânte după o partitură bine scrisă, sub bagheta unui mare Regizor. Ăsta e Dan Petrescu.

Și Gică și Dan și Regele și Împăratul, sunt mult deasupra „contracandidaților” lor la titlu, fabricați cu bani de către televiziunile toxice care manipulează publicul la fel cum o fac și acelea care trăiesc de pe urma politicii.

Când auzi cât tam-tam se face în jurul lui Gigi Becali, a golanului mardeiaș M.M. Stoica, a patronilor de la Craiova, Rapid sau Petrolul, îți vine o greață iremediabilă. Am spus în jurul PATRONILOR, a șefilor de cluburi, nu în jurul echipelor atât de idolatrizate de suporteri.

Cu cântarul și ajutorul lui Dumnezeu Tatăl, nicio altă echipă nu va putea câștiga nimic în lupta cu CFR sau Farul! Pentru că în mod cinstit și corect, dacă Burleanu și Stoichiță nu trag de sforile  murdare de rahat cu care mânuiesc arbitrii și „comisiile” de litigii, nicio altă echipă căreia i se face o reclamă furibundă la unele televiziuni pe care le sponsorizează pe sub masă, aceste 3-4 cluburi, cu banii negri, nu au valoarea antrenorilor pe care o au CFR Cluj și Farul.

Din căcat nu poți face bici – și acela din mătase, încă! – și să-l faci și să pocnească, așa că nici din Pintilii sau Săpunaru - care visează să devină și să câștige cât Alex Ferguson, Klopp, sau Murinho - cu o „școală „de-o vară” la Chișinău, în 4-5 weekend-uri și 10000 de euro taxă de înscriere, plus alte zece de absolvire. Nu!

Așa că... aseară a fost un rezultat cât se poate de corect, ce dă mari speranțe chiar și lui Bobonete, că echipele sale din Oltenia pot fi buricul Bărăganului.  A câștigat cum este logic, CFR-ul, pentru că ei au o echipă mai matură, un buget mult mai mare și nu în ultimul rând, condiții infinit mai bune de trai și de joc. Gică ține steagul sus și rulează permanent din vânzarea aproape pe nimic al unor mânji care iau drumul unor herghelii mai cunoscute, de unde pot fi preluați de altele unde pot concura la mari concursuri hipice... Aceasta este diferența, între CFR și Farul, cel puţin deocamdată. Am ținut cu amândoi, am sperat la o remiză. Să fi rămas punct între ei, iar mai departe să decidă bătălia lor cu ceiilalți concurenți care aruncă mulți bani pentru PR. Dumnezeu a vrut însă să se știe din start că Dan Petrescu este mai tare, el a bătut Farul categoric în deplasare. Nu sunt dubii, dar sper din toată inima ca oricare altă echipă care o rupe cu gura că este mai puternică, să piardă mereu la CFR și la Farul . Până le va detrona Politehnica Iași , atunci când și mafiotul Chirica va ajunge lângă mafiotul Gigi Nichita.

Hai că se poate! Regele nu a murit! Trăiască regele!

MIHAIL MOLDOVEANU

Featured