FARMECUL DISCRET AL CORUPTIEI MARGINALE. „ARTIMETICA” DE COALITIE

dfhgfdd

Pe 10 martie 2021, Dan Barna, un președinte de partid serios și „fără-penali” la maximum, a făcut următoarea declarație în cadrul conferinței organizate de PwC România sub titlul „Rolul investițiilor în relansarea economiei: Cum le atragem? Cum le convingem să rămână în România?”,  declarație ce nu avea, evident, nici o legătură cu faptul că pe 11 martie 2021, adică a doua zi, era chemat la DLAF (Departamentul pentru lupta antifraudă), ca să explice mai pe larg procedeele de „băiat deștept” prin care a derulat niște proiecte pe fonduri externe: 

„Miza şi provocarea este capacitatea noastră pe fiecare bucată de sector să generăm proiecte suficient de consistente şi de închegate ca aceşti bani să poată fi cheltuiţi. Nu vorbesc de corupţie, de porcării... Alea AU ROLUL LOR, sunt MARGINALE, în realitate. Nu e o problemă.”

Deci, procurori DLAF, comanda la mine! „Porcăriile” pe care un cetățean le poate face vârându-și gheruța în fondurile externe nu numai că AU ROLUL LOR, deci se prezintă ca fiind necesare, dar cred că nu sunt suficient de bine înțelese și aprofundate din punct de vedere al importanței strategice, deoarece, dintr-o gravă neglijență, au rămas MARGINALE! Păi, spuneți și dumneavoastră, cetățeni, cum să acceptăm marginalizarea lor, atât de nedreaptă?

Pentru că Dan Barna, până la urmă, ce-a făcut? A generat, așa cum bine a și recomandat: „...proiecte suficient de consistente şi de închegate ca aceşti bani să poată fi cheltuiţi.” Apoi dânsul a luat banii și i-a cheltuit. Apoi au venit băieții de la RISE PROJECTS care, normal, ar fi fost de partea lui - dacă nu se băga, cu tupeu, să candideze la președinție, frângându-i inima lui Klaus și, în plus, SRI-ului prezidențial. Apoi au venit procurorii DLAF - niște oameni foarte de treabă, politicoși și amabili, care l-au chemat la ei acasă, la o cafeluță, să-l întrebe ce și cum. Apoi a sosit el, care de-abia aștepta să-l convoace la DLAF - doar știți că, în general, cetățenii se bucură mult când sunt chemați la această instituție a statului de drept să dea explicații. Apoi, a ieșit zâmbitor din instituție, căci tremurul chiloților nu se prea remarcă dacă nu te uiți atent și a explicat că i s-a luat o piatră de pe inimă dând acele lămuriri.

Dan Barna este optimist, gândind că și alții vor fi fi la fel de inteligenți ca dânsul la capitolul „accesări de fonduri externe”, după cum a și explicat în aceeași conferință din 10 martie 2021:

„România în următorul an şi următorii ani nu o să aibă o problemă de finanţare, pentru că Uniunea Europeană... pentru că PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.n.) şi pentru că există, prin contextul în care ne aflăm noi acum, ca stabilitate, şi pentru că ne-am descurcat decent în pandemie, o disponibilitate de resursă financiară şi din mediul privat, şi fondurile europene la dispoziţia noastră. Provocarea reală pe care noi o avem este să creăm proiecte care să atragă aceşti bani. Asta e de fapt miza, ăsta e pariul pe care eu şi colegii din guvern suntem obligaţi să-l câştigăm. Nu o să mai putem să spunem că s-ar face, dar nu sunt bani. Chiar sunt bani, la propriu şi în sistemul bancar, şi în piaţa privată şi resurse dintre acestea, să le zic sistemice, la nivel european. Problema este să poţi să absorbi aceşti bani".

Deci, vestea interesantă este că sunt bani! Vestea și mai interesantă este că nimeni nu mai vorbește de cele 80 de miliarde pentru care a mers Klaus cu papornița la Bruxelles, căci 46 de miliarde din banii aceia sunt din bugetul multianual al Uniunii Europene (accesați-i, băieți!... în următori ani... dar pe proiecte, care vor fi, probabil, din ce în ce mai ștrulubatice, potrivit fanteziilor luʹ Mama Europa). Ei, tot au mai rămas totuși vreo 34 de miliarde... dar oare chiar au rămas?

În ultima zi a anului trecut, AGERPRESS.ro a relatat, într-o sinteză denumită  RETROSPECTIVA 2020, că 33,5 miliarde sunt „porția românească” din pompoșenia europeană numită Planul de redresare şi Rezilienţă. Câteva rânduri mai jos, în același material al AGERPRESS, vreo 3,5 miliarde se pierd pe drum și mai rămân 30 miliarde... peste câteva rânduri se constată o mică înviorare a sumei și se vorbește de 30,4 miliarde...

În această nebuloasă financiară, intervine însă ministrul Cristian Ghinea și zice că ar fi trebuit să fie, de fapt, 30,5 miliarde, decât că, de puțină vreme au intrat la apă și au mai rămas 29,2 miliarde. Iată:

„România va primi pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 29,2 miliarde de euro. Potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, 11% din aceşti bani vor merge pentru educaţie, 9% pentru Sănătate şi 28% pentru transport feroviar, rutier şi metrou. Ministrul susţine că suma iniţială de 30,5 miliarde de euro a fost redusă la 29,2 miliarde în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 comparaţie cu media europeană.” (ADEVĂRUL.ro, 10 martie 2021)

Desigur, vă întrebați unde mămicuța lui va merge restul de 52% din purcoiul de euroi puși la dispoziție de către Mama Europa? Păi, evident, către „tranziția verde și digitalizare”. Vă spune ceva această duioasă îngemănare de termeni? Și eu m-am bucurat că vor merge acolo, ca și dumneavoastră. Atât că la lansarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către președintele Klaus și Ludovic cel Viteaz, se specifică direcționarea a  MINIMUM 57% din investiții către „tranziția verde și digitalizare”... păi, dacă facem o operație simplă, de adunare, observăm că nu mai rămân atunci suficiente procente pentru  „educaţie, sănătate,  transport feroviar, rutier şi metrou”, așa cum ne-a încurajat Cristian Ghinea.

Din cele de mai sus, se observă cu ușurință că în România miliardele și sutele de milioane de euroi sunt niște sume neglijabile, iar procentele, adunate pe programe, nu e musai să dea 100%... Căci există și variante mai optimiste decât să se închidă pe banalul și depășitul 100% !

Cât despre domnul Barna, eu cred că nu i se va întâmpla nimic. În proiectele derulate de dânsul doar n-a fost vorba decât despre niște ofertări trucate, prețuri umflate, nepotism, bani decontați pe cursuri nefăcute, echipamente dispărute, incompatibilități, angajați fictivi, semnături falsificate, etc. Nu zic eu asta, zice RISE PROJECTS, sprijinindu-se pe mărturii, acte și înscrisuri.

Adică, zic, NU E O PROBLEMĂ... sunt numai niște PORCĂRII MARGINALE, care au avut, desigur, ROLUL LOR în istoria patriei noastre profund europene, unde vicepremierul Dan Barna sosește mândru  la cabinetul din Palatul Victoria, pe trotinetă, în VINEREA VERDE, ca să salveze planeta!  

.....................................................................

P.S. Când erau 30,4 miliarde, știam că 13,7 miliarde euro erau granturi şi 16,7 miliarde euro veneau sub formă de împrumuturi. Acuș, că mai sunt „dăcât” 29,2 miliarde nu am înțeles cât anume împrumutăm și cât anume primim așa, de-a gratis, din bunătatea nesfârșită a Uniunii Europene.

LUMINITA  ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?