FACEBOOK A DAT DEZLEGARE LA RUSI! (harți)

kfjdgsf

MOTTO: „Meta va permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să facă apel la violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei, potrivit e-mailurilor interne văzute joi de Reuters, în ceea ce este o modificare temporară a politicii sale privind discursul instigator la ură. «Compania de social media permite, de asemenea, temporar, unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin (în text, numele este diferențiat prin subliniere și scriere cu albastru, n.n.) sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenco»...” (STIRIPESURSE. ro, 11 martie 2022)

.....................................................................

Iubiți cetățeni... Eu întotdeauna am admirat subtilitatea lu’ tataie FACEBOOK și felul în care umblă el cu șoptele și momele... De aceea, când am citit cu atenție și îngrijorare, de câteva ori la rând, pentru ca să pricep exact care sunt comandamentele momentului,  că e permis - dar, cu măsură, popoare! nu dați  năvală! - apelul mobilizator la a lua gâtul cuiva, m-am bucurat că, în sfârșit, cetățenii pot exprima plenar tot ceea ce le-a fost interzis până acum! De-acum e liber - pe durată limitată, ce-i drept, cam până se rezolvă problema - nu numai la „crăpa-i-ar fierea lui de dictator” și „pocni-i-ar aorta de satrap în direct și la o oră de vârf”, ci și la un îndemn mai ferm, mai orientat, cum ar fi chemarea civilizată la atentate cu lunetiști, cu bombe artizanale sau cu drone ucigașe, care să conducă spre un deznodământ fericit pentru toată lumea occidentală și profund democratică, ce pe inițiativa personală se și bazează! Important este doar să rămânem, când îndemnăm la toate acestea, zic, de partea binelui!

Însă, ceea ce mi-a atras cu deosebire atenția în DEROGAREA din imagine, este ierarhizarea sugerată de tataie FACEBOOK pentru killereala programată: adică, dragi cetățeni din mai multe țări din estul Europei... să avem grijă și în ce ordine punem acatistele cu „să-i sară ochii” și „dar-ar dracii-n capu’ lui”, ca să nu facem vreo gafă impardonabilă: întâi pentru dictatorul sângeros, scris frumos cu font albastru și subliniat (Vladimir Putin) și abia pe urmă pentru dictatorul celălalt, cam de mâna a doua, aproape nediferențiat în text, de parcă ar fi la „și alții” (Alexadr Lukașenco). Adică, ăstuia din urmă, puteți să-i mai dați o șansă, dacă nu sunteți prea nervoși...

În altă ordine de idei, însă, nu cumva să credeți că de-acum e liber să scrieți orice în românește, să zicem... De exemplu, ați putea fi sancționați (pe bună dreptate), când  comiteți FAKE-NEWS-uri care încep cu: „Ursula și Pfizer...” sau „Radu Tudor și jocul video ARMA 3...” sau „Mircea Geoană- Prostănacul lui Iliescu”... sau „Joe Robinette și sufletul poporului iranian” și când folosiți, în diferite propoziții, cuvintele licențioase:  „ficus”... „dulap”... „robot”... „pămătuf”... „muțenia-pământului”... „ghiniohannis”... „santa coklaus”... precum  și neologismele „crizatori”... „sertarizat” ...„peroadă”... „coalițe”, etc.

Altfel, sictireală plăcută, cetățeni! și... aveți grijă: demonizați logic și în ordine, nu haotic, ca până acum!

LUMINITA  ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?