„DOUA VERSURI” DIN BALADA LUI CIPRIAN PORUMBESCU, ÎN FATA OILOR SOVIETICE DE LA RADAUTI

dnfhfhdg

20 iunie, anul stelar 2020. Vizită de lucru, guvernamentală. Vânt. Șir luuuunuug.... de mașini oprite, până în zare. Măști verzui, model clasic, cu element metalic în partea de sus ca să se lipească mișto pe piramida nazală. Mănuși de cauciuc, bleu, tot model clasic - doar nu facem risipă din banii statului  - folosim responsabil ceea ce tocmai am cumpărat în cantități astronomice, în urma unei întâmplări comerciale care a ajuns exact la cine trebuie.

Vântul e tot mai puternic. Ludovic Orban cel Bun al Treilea (că la primii doi Ludovici toată lumea a crezut că vom avea alegeri anticipate, și că l-au pus acolo doar de ioha! pentru ca să râdă de el) coboară din mașină și se oprește să stea de vorbă cu alți mascați, asemenea lui. Cât stă el întors cu spatele și vorbește, ca de la „mască nesterilă de unică folosință SB 50 PM în trei straturi, albastră”, la „mască de protecție respiratorie în 3 straturi, nețesut, bleu”, cu Gheorghe Flutur, cineva, care e primarul din Rădăuți, așa cum vom afla mai târziu, se ocupă de personalul cu camere de filmat, dar nu poate împiedica filmarea în care niște cetățeni oficiali sunt fără botnițe și fără distanțare, scoțând repede măscuțele din buzunare doar când apare premierul. Primarul, cu o pâine mare pe tavă, se precipită să-l introducă în cadru pe un băiat - de la PENELEU, cred - care se vede că este pentru prima oară îmbrăcat în costum popular și cu pălărie verde pe țeastă, și care nu știe exact ce anume trebuie să execute cu pâinea și cu sarea, pentru că toată lumea fiind mascată, e clar că nimeni nu va gusta nimic...

Orban cel Bun se apropie de niște oficialități pe care nu avem cum să le recunoaștem decât după dimensiuni, iar nu după față, deoarece, of course! sunt la fel de mascate precum băiatul cu pâinea și sarea, și încep toți un balet cum n-ați mai văzut, pentru că își dau coate, grațios, neputând să-și strângă mâinile din motive de pandemie. Și se pare că se distrează grozav!

Lângă primarul din Rădăuți e o domnișoară, fără mască, dar cu vioară. Iar în cadru, din când în când intră tot felul de cetățeni neînchiloțați la gură, care râd neîngrădit, și se înghesuie unii în alții. Cei care filmează, nefiind profesioniști, prind toate astea în materialul video, ce se dorește impecabil, deoarece e profund propagandistic. O doamnă cu „mască din bumbac, refolosibilă, cu trei pliuri, culoare verde” vorbește cu premierul. Premierul îi răspunde. Evident, deoarece amândoi au botnițe, nu se aude nimic...

Primarul, rabdă ce rabdă, apoi rostește dulce, privind către violonistă: „ Diana... dacă ne dați voie, va intona două versuri din BALADA lui Ciprian Porumbescu...”

Deci, două versuri din BALADĂ... n-ați vrea să știți. Mi-am amintit cum a sărit toată planeta hastagiană-n sus ,când la Simfonia Lalelelor de la Pitești, pe 20 aprilie 2018, o fetiță a făcut o tumbă, în cadrul unui așa-zis spectacol ca vai-de-capul-lui pentru premierul de-atunci - Dăncilă Viorica. Doamna Ioana Ene Dogioiu era să se sufoce scriind:

„Că doamna Dăncilă și restul «ministreselor» și «parlamentareselor» care au însoțit-o la Pitești s-au bucurat deplin de spectacolul cu iz rânced ceaușist de la Festivalul lalelelor din Pitești, nu mă miră. Am certitudinea că visul lor cel mai drag este să fie toți niște ceaușești. Cu cât ești mai gol de merite personale și substanță, cu atât mai mult te încântă ecoul osanalelor, cu atât mai dependent ești de manifestările slugărniciei.”(ZIARE. com, 1 mai 2018)

Dar nu ceea ce a scris Ene Dogioiu m-a interesat neapărat pe mine, ci mai curând, faptul că PENELEUL cel rectiliniu, văzând un copil care a făcut o tumbă, a făcut plângere la AVOCATUL POPORULUI! Iată:

„Imaginile care au şocat o ţară întreagă, cu copilul obligat să se rostogolească pe asfalt în faţa tribunei oficiale, reprezintă de fapt un atac brutal la valorile naţiunii noastre şi o amputare a demnităţii umane. Domnul Ciorbea are obligaţia de a implica instituţia Avocatului Poporului într-un mod activ în societate, exercitând şi un rol de educare şi creştere a gradului de conştientizare în societate pe acest subiect. Trebuie să ne spună cum instituţia pe care o patronează poate proteja drepturile copiilor şi să folosească toate pârghiile legale pentru a împiedica asemenea practici învechite şi dăunătoare demnităţii umane” (DIGI 24, 24 aprilie 2018)

D-aia zic... Cât mai este doamna Weber Avocat al Poporului, până o dă PENELEUL afară, aș vrea să fac și eu două plângeri... una în numele poporului de oi, deoarece la Suceava e o lepidopteră rotofee care le umilește scriind cu ele pe dealuri, folosind practici învechite şi dăunătoare demnităţii ovine, iar a doua, în numele poporului de lutieri, căci pe centura Rădăuților, sub ochii aceleiași lepidoptere cu masca pe mufă, o domnișoară a executat un atac brutal la valorile comunității creatoare de viori și o amputare a demnității acesteia, cântând „două versuri ” din Balada lui Ciprian Porumbescu, ca și cum ar fi făcut o tumbă pe asfalt.

Premierul Ludovic cel Bun, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ministrul Transporturilor Lucian Bode și alaiul, arătau exact, dar exact! ca și cum „visul lor cel mai drag este să fie toți niste ceaușești”!

P.S. Am observat că ministrul Transporturilor, Lucian Bode, purta un sacou din clasa a cincea, de pe vremea când avea alte dimensiuni. Eu mereu am fost înduioșată de felul în care oamenii se leagă de lucruri și nu se mai pot despărți de ele... de aceea cred că sunt singura care înțeleg corect legătura intimă, de-o mare delicatețe, dintre președintele Klaus și legendara sa căciulă, căreia, dacă i-ar pune beculețe, ar fi singurul obiect de pe Terra care s-ar vedea cu ochiul liber din Cosmos, pentru că Marele Zid Chinezesc se pare, totuși, că nu se vede!

LUMINITA ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?