DILEMA DE CUPLU

nfjfhhh

O discuție întâmplătoare cu o cunoștință care este mămică de adolescent, m-a pus pe gânduri. Doamna în cauză are vârsta fiicei mele și oarecum statut social asemănător, doar că în condiții de viață diferite...

Nu știu cum a alunecat discuția și la un moment dat preopinenta mea îmi spune că pur și simplu nu știi astăzi în România, cum este mai bine (pentru el) să-ți educi propriul copil: să-l înveți și să-l crești în spiritul moralei creștine, a valorilor spirituale ale omenirii, în moralitate și cinste, corectitudine, sau să-l înveți de mic să devină șmecher, ascuns, șulfă, profitor, să meargă pe înșelarea aproapelui, ca să parvină și să facă avere?

Zău că prima dată am avut impulsul să mă revolt, să o întreb pe doamna dacă glumește sau vorbește serios, că după cum o aveam eu în „Clasor”, nu credeam că mai are în minte și acea a doua alternativă.

Bun... acesta a fost primul impuls, dar imediat mi-am pus frână gândului și mai ales vorbei și am reprimat un răspuns ironic. Un „click” a declanșat în minte o tastă și imediat s-a deschis o fereastră în care au început să defileze toate jegurile contemporane din toate domeniile societății românești, adică din politică, din cultură, presă, medicină, justiție, învățământ, instituții ale statului român. Nu există practic domeniu de activitate socială în care să nu-ți fie băgate în ochi de către Media meinstream a „modelelor” aflate la modă pe toate ecranele de Tv, de gadgeturi, pe toate rețelele sociale care scot la lumină de fapt tot ce a produs mai hidos societatea. Curve penale spoite și tunate cu cariere fulminante, pavoazate și împopoțonate cu tot felul de accesorii, atașate de mașini luxoase cu preț de catalog de la 50000 de euro în sus, papagali fătălăi epilați de mărarul de pe șenile, efeminați, cu lanțuri din aur de trompetă sau argint de clanță la gât, care fug de mănâncă pământul când aud oripilați că „ăștia” ar putea să-i vâneze ca pe iepuri ca să-i ducă în armată drept carne de tun lui NATO, etc.

De politicieni, ce să mai vorbim? Începând cu plăvanul acela inept, mare și cu gura încleștată pe mânerul lui moș Bidon cu Robinette, continuând cu caporalul de schimb Ciucărel, sau „șeful opoziției” Marcel Ciolănel, sau toată pleiada de zerouri neterminate care ocupă pe nedrept fotolii în parlament, sau miniștrii numiți la grămadă după o extracție aleatorie și hazardată din turma cu vite în drum spre abator, etc.

În esență doar hoți proști, tembeli cu diplome, idioți activi, labagii cu curve atașate pentru a le ascunde feminitatea, ce mai, numai floarea ce a vestită a plebei de rahat umplută cu snobi și farisei.

Ăștia au parvenit, ăștia sunt actuala ciocoime a neamului românesc, ei nu mai au domenii agricole, nu mai au conace cu sate întregi de slugi și pălmași care le lucrează pământurile și le fac averea, acum ciocoimea posedă vile în buricul târgului, sau exact la periferia lui, are curtea plină cu mașini „bengoase” – câte una pentru fiecare membru major al familiei – și „face afaceri” de tip mafiot prin care ia cu japca din banii statului având pază Poliția, Parchetul și Justiția.

Plozii sunt duși la școală de tata alături de „beby-sitter” sau guvernantă, de mamă însoțită de profesorul de fitness - luat în drum, pentru că după ce își lasă plodul, merge la o sală unde ăla scoate untul din ea... Seara vine „finanțatorul” pe post de soț și tată de la Bancă, unde el este ofițer de credite sau poate un șef de departament IT la o multinațională...

Care muncă? Ce studii aprofundate? Ce creativitate? Ce cultură generală? Care valori morale?

Toate astea îmi treceau prin minte cu viteze cu care se învârt fructele la păcănele și deodată se opresc cu un clinchet metalic de zurgălău: 2 prune, o vișină și o lămâie! Nexam! Mai bagă o sută.

Da. Mi s-a aprins becul. În România de azi, o familie de tineri intelectuali  crescută în mod corect de părinți – și ei intelectuali adevărați la rândul lor – în spiritul adevăratelor valori de morală creștină, care au avut totuși la școală dascăli profesioniști și dedicați meseriei alese, care să-au străduit să-și facă bine treaba și să-și îndeplinească menirea de dascăl, care au inoculat din copilărie odraslelor dorința și obiceiul de a citi, de a se culturaliza în domenii extrem de diverse, de la științe exacte, tehnică, literatură, artă vizuală, muzică, sport, etc și până la noile domenii dominate de calculatoare.

Aceștia sunt intelectualii cu adevărat, aceștia ar trebui să dea conduita și nota , direcția de urmat al societății, ei sunt aceia care știu CE  să caute pe Google, care pot face mai întâi conexiuni în creier, ca mai apoi îi trimite la calculator să îl ajute să caute și să aprofundeze ce are deja ca bază în cap.

Ceilalți – posesori de diplome, de titluri științifice și academice la kilogram, care le permite să epateze cu cărți de vizită pe un sfert de foaie A4 ca să le încapă specializările – sunt doar intelectuali mimetici, care nu vor altceva nimic de la viață decât să o păcălească, să treacă ușor și fără sincope prin ea, să „fie șefi” ca să dea ordine, să umilească, să se dea mari în chiloței mici de cocotă de Dorobanți.

Ce și cum să-și educe și să-și crească un om intelectual adevărat progenitura? Să-i fie „bine” pentru el în viață, sau să ducă o viață sănătoasă și care îi va da alt tip de satisfacții, mai facil, sau mai rapid?

Eu știu și rămân neabătut la credința că un creștin nu poate avea altă alternativă mai bună pe lume, decât să-și educe și să-și crească copii în moralitate tradițională, clasică, conservatoare, aceea în care prevalează valorile înaintașilor noștri, de respect pentru bătrâni, de respect pentru omul cu bun simț, de altruism și empatie, de predare a ștafetei viitoarelor generații. Acesta ne este rolul pe pământ, aceasta ne este menirea, iar Bunul Dumnezeu va răsplăti tot acest efort, toată această rezistență la ispite, la degradare morală, printr-o menținere sănătoasă a popoarelor și a dăinuirii omenirii.

„Fă ce spune popa, nu ce face popa!”

GABRIEL MIHAILA

Featured

PIRANHA DE BAHLUI

Ce o să citiți mai departe și ce veți fi puși să cunoașteți, nu găsiți pe toate drumurile...

Gabriel Mihaila Sat, 03/09/2024 - 14:14
EL SALVADOR SE SALVA! SLAVA!

Presedintele El Salvador respinge elitele si reconstruieste tara

Ce se întâmplă dacă un președinte al unei națiuni s-ar ridica radical împotriva elitelor malefice și s-ar reconstrui națiunea, astfel încât oamenii să prospere?

Gigi Petrovan Mon, 02/26/2024 - 06:19
„LA MIEZUL NOPTII VA CADEA O STEA!”

Acest lucru nu s-a mai întâmplat pâna acum... si va schimba totul!

Niciodată până acum nu a existat o asemenea manifestare a întunericului pe Pământ.

Gigi Petrovan Sun, 02/25/2024 - 08:53
POPA GÂDEA PREDICA APOCALIPSA LUI PUTIN

MOTO: „La Gâdea la poart

Gabriel Mihaila Sat, 02/24/2024 - 14:48
FENOMENUL DAN PURIC

Un vechi proverb spune „fă-te trate cu Dracu până treci puntea”. Evident, dracul o păzește și nu lasă să treacă decât pe cine vor mușchii lui. Prin urmare ne-am înfrățit cu SUA, UE și NATO.

Gabriel Mihaila Thu, 02/22/2024 - 09:53
TEMA DE DIRIGINTIE – DAVID SORENSEN

Are omenirea nevoie de o alta pandemie, pentru binele nostru?

lucru poate suna îngrozitor, dar

Gigi Petrovan Tue, 02/20/2024 - 08:02
DIFERENTE

S-au tăvălit în chinuri „deontologii”, de ziceai că îi exorcizează popa de la Tanacu, după interviul pe care

Gogu Orlando Thu, 02/15/2024 - 11:45

INTROSPECTIE

Ce mi-aș spune dacă aș fi cel mai bun prieten al meu?

Cu siguranță, mi-aș spune adevărul, pentru că mi-aș vrea binele dezinteresat.

Tags