DIALOG DESPRE CRIME CU PREMEDITARE

SJDFGGFG

O fi Paştele pentru unii, pentru alții nu..

Am un vecin șofer pe ambulanță transport dializă. Zilele acestea am încercat să aflu cum vede el povestea cu pandemia... Nu intru în alte detalii, doar am să vă povestesc atât cât îmi aduc aminte:

Întrebare: Ce părere ai despre acest virus, e produs în laborator sau a apărut pe cale naturală?

Răspuns: A apărut pe cale naturală și îi face pe plac șefei FMI; de fapt e invitatul de onoare al Fondului Monetar Internațional.

-Insinuezi că s-a știut despre el?

Răspuns: Nu, doar mă repet... E invitatul de onoare al FMI-ului.

-În ce sens?

Răspuns: Îi duce într-un loc cu verdeață pe cei care nu mai aduc plus valoare, nu prea mai plătesc taxe și impozite.

-Cum vezi România în această poveste?

-Îmi vine să-i plâng de milă și ei și mie.

-De ce, nu suntem pregătiți?

-Când am fost noi vreodată pregătiți, am știut noi vreodată când vine iarna?

-Ce spui despre amenzile date, nu sunt prea mari?

Răspunsul acesta m-a pus pe gânduri:

..cum nimic nu-i întâmplător, deci nimic nu-i lăsat la voia întâmplării..

Cine crede că într-o colonie clasa politică decide... se înșală: clasa politică e doar un executant disciplinat, alții gândesc. Nimic nu-i mai pervers și mai mârșav decât planul ce se desfășoară astăzi sub ochii noștri, o altă formă de instigare la ură între români; de data asta e poporul împotriva patrulelor formate din polițiști, jandarmi și armată. Aceștia, atât ambulanța cât și personalul medical ce intră în contact cu Covid19, sunt de fapt Linia Întâi; culmea, toți suntem mințiți din ambele părți:

- suntem mințiți de șefi . Suntem minţiţi de cei cu care intrăm în contact. Cei din urmă ar mai avea vreo justificare, primii nu.

Când măsurile luate sunt un altfel de ștreang pus pe gâtul celor cu rate, copii și loc de muncă pierdut, trebuie să te aștepți la revolte.

E doar o chestiune de timp, puțin timp.

Inteligenții României au identificat țapul ispășitor din povestea disperării: patrulele care au împărțit amenzi - ca și cum cei în cauză nu aveau ce face acasă și, de capul lor, s-au apucat să amendeze lumea.

Când lumea va ieși în stradă împotriva lor, își va manifesta furia; trist, dar asta e...

-Tu, la serviciu, ai avut vreun caz de suspect coronavirus?

-..nu suspect, ci confirmat..De asta am astăzi timp să stăm de vorbă... sunt în izolare de pe data de 07.04.2020. Și eu, și schimbul meu.

-Cum s-a ajuns aici, ce nu ați respectat?

-Noi am respectat toate procedurile impuse, dar... șefii centrului de dializă au o altă abordare vizavis de prevederile legii și protocoalele medicale. Probabil că pe agenda lor figurează alte teme, cum ar fi „ajutarea guvernului”: să mai reducă din cheltuieli cu cei dializați.

-Insinuezi că...?

-Nu insinuez nimic, logica faptelor o demonstrează.

-Adică cum?

-Simplu, este gândită o procedură internă cretină, idioată sau, mai bine spus, de natură penală. Concret, noi luăm din județ pacienții în vederea dializării și îi aducem la centrul de dializă, unde:

-le este verificată temperatura; tot aici sunt interogați evaziv despre prezența de simptome specifice Covid19; nelipsita întrebare dacă au intrat în contact cu persoane venite din zonele roșii.

Care-i prost să recunoască când știe că răspunsul afirmativ ar conduce la scoaterea lui din centrul de dializă? Dar unii, chiar habar nu au! Și în autospeciala de transport pot fi lipiți de ei contacți pozitivi! Dumnezeu ne păzește sau nu pe toți...

-Deci spui că procedura e greșită?

-Nu-i greșită... e idioată la propriu și totodată penală, întrucât zădărnicirea combaterii bolilor este deja săvârșită.  Atât verificarea temperaturii, cât și interogatoriul despre care ți-am zis, ar trebui să se facă la domiciliul pacientului înainte de a-l pune la comun cu ceilalți pacienți, nu după ce l-ai transportat vreo 45-50 minute într-o ambulanță cu habitat comun. Cei necontaminați respiră același aer cu cel contaminat și, să nu uităm de mine, și eu sunt prin zonă, de regulă la volan...chiar dacă purtăm o cârpă la nas și la gură!

Pentru cei cu mansarda îngustă aș avea o întrebare ce ține de logică elementară: dacă se depistează temperatură și prezență de simptome specifice lui Covid19 la un pacient la intrarea în centrul de dializă, cei care au fost transportați la comun cu cel în cauză nu au fost expuși contaminării?

-..dar șoferul?

-Ușurel, căci nu contează... o fi comandă de sus sau incompetență? Ancheta DSP-ului... „haidi bre, sunt în familie.” Vreo amendă în cuantum de 20000 de lei se impunea? „Haidi bre... astea sunt pentru fraieri.” Așa am ajuns în această situație. Cu toate că i-am spus asistentei șefe din dimineața de 07.04.2020 că pacientul X transpiră puternic și vizibil și se sufocă... aceasta cu o aroganță specifică celor ce au făcut facultatea cu sprijinul PCR (pile, cunoștințe și relații) îmi spune să-mi văd de treabă... „Cum își permite un șofer să-i dea lecții? ” De fapt, îmi era necesară muuultă pregătire în domeniu pentru a  putea vedea o transpirație puternică și stare de sufocare, citez pacientul: „mă sufoc, n-am aer, oprește căldura!”. - căldura era oprită, la fel şi motorul, eram deja în curtea centrului de dializă și aveam și portierele deschise.

Pe data de 09.04.2020 pacientul X este adus la centrul de dializă și dus (după dializă) înapoi acasă de către schimbul meu. Între timp, starea de sănătate a pacientului X se înrăutățește și este luat de acasă cu ambulanța de stat.

Pe data de 10.04.2020 șeful meu mă sună să-mi aducă la cunoștință că după pacientul X nu trebuie să mă mai duc și îmi închide telefonul fără a-mi da și alte detalii, cum ar fi: „Auzi mă, subalternule... vezi că ai o problemă pe mașină și ar fi bine să te distanțezi de familie”... adică acea chestie pe care o auzim în ultima peroadă (vorba unui clasic în viată) pe la televiziuni.

El știa despre ce este vorba, dar în acest centru de dializă omerta e la ea acasă. Nici schimbului meu nu i-a dat vreun sfat în vederea distanțării și asta în condițiile în care toți știam că are nou-născut acasă de vreo trei zile.

Pe 13.04.2020 ni se face testul și suntem puși în izolare. Până atunci am continuat munca și am fost în contact cu bolnavii dializați! Cu ce am greșit eu, nu știu.

Nu am știut ce să-i răspund, dar m-am gândit să-i postez povestea.

..poate vor şti procurorii..

COSTEL VANGA

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?