DE LA SUPRAVEGHEREA „PESTE PIELE” LA CEA „SUB PIELE”

JDHFHFGHGH

Cu dedicație pentru toți iubitorii de termoscanare, de la Yuval Harari, un guru și prezicător la modă, progresist și globalist de altfel, cum ar veni, „e de-al lor”.

Cine a citit Sapiens și Homo Deus (exclus ăștia mai tineri), știe ce zic. Așadar, dragilor adepți ai termometrizării, încercați să vedeți ce spune domnul vizionar umblat prin toate cercurile elitelor și trimis să propovăduiască omul nou. Până și el se teme:

„În ultimii ani, atât guvernele cât și corporațiile, au folosit tehnologii tot mai sofisticate pentru a urmări, monitoriza și manipula oamenii. Cu toate acestea, dacă nu suntem atenți, epidemia ar putea  să marcheze un important punct de cotitură în istoria supravegherii. Nu numai pentru că ar putea normaliza implementarea instrumentelor de supraveghere în masă în țările care le-au respins până acum, dar și mai mult, pentru că semnifică o tranziție dramatică de la supravegherea „peste piele” la „sub piele.

Până acum, când degetul tău atingea ecranul smartphone-ului tău și făcuse clic pe un link, guvernul voia  să știe pe ce făcea degetul tău clic. Dar, odată cu coronavirus, centrul interesului se schimbă. Acum, guvernul vrea să știe temperatura degetului și tensiunea arterială de sub piele.JDJHFHGH

Luați în considerare un guvern ipotetic, care cere ca fiecare cetățean să poarte o brățară biometrică, ce monitorizează temperatura corpului și ritmul cardiac 24 de ore pe zi. Datele rezultate sunt protejate și analizate prin algoritmi guvernamentali. Algoritmii vor ști că sunteți bolnav chiar înainte ca dvs. să ştiţi  și vor afla, de asemenea, unde ați fost și pe cine ați întâlnit. Lanțurile de infecție ar putea fi scurtate drastic și chiar tăiate cu totul. Un astfel de sistem ar putea opri, probabil, epidemia în câteva zile. Pare minunat, nu?

Dezavantajul este că asta ar da legitimitate unui nou sistem teribil de supraveghere. De exemplu, că am dat clic pe un link Fox News și nu pe un link CNN, asta vă poate arăta părerile mele politice și chiar vă poate da informaţii despre personalitatea mea. Dacă puteți monitoriza ce se întâmplă cu temperatura corpului, tensiunea arterială și ritmul cardiac în timp ce urmăresc videoclipul, puteți afla ce mă face să râd, ce mă face să plâng și ce mă face să fiu cu adevărat supărat.

Este esențial să ne amintim că furia, bucuria, plictiseala și dragostea, sunt fenomene biologice la fel ca febra și tusea. Aceeași tehnologie care identifică tusea, ar putea identifica și râsetele. Dacă corporațiile și guvernele încep să recolteze datele noastre biometrice în masă, acestea pot ajunge să ne cunoască cu mult mai bine decât ne cunoaștem noi înșine și nu pot doar să ne prezică sentimentele, ci și să ne manipuleze sentimentele și să ne vândă orice vor – fie un produs, sau un politician... Monitorizarea biometrică ar face ca tactica de hacking a datelor de la Cambridge Analytica, să pară ceva din Epoca de Piatră. Imaginează-ți Coreea de Nord în 2030, când fiecare cetățean trebuie să poarte o brățară biometrică 24 de ore pe zi. Dacă asculți un discurs al Marelui Lider și brățara indică furia, ești terminat.

Aţi putea, desigur, să spuneţi că supravegherea biometrică este o măsură temporară, luată în timpul stării de urgență. Ar dispărea odată ce situația de urgență se va termina. Dar măsurile temporare au un obicei urât de a întrece situațiile de urgență, mai ales că există întotdeauna o nouă situație de urgență pândind la orizont.

Chiar atunci când infecțiile cu noul coronavirus vor fi reduse la zero, unele guverne care vor să colecteze date, ar putea argumenta că este necesar să mențină sistemele de monitorizare biometrică, deoarece se tem de al doilea val de coronavirus, sau pentru că există o nouă tulpină de Ebola în centrul Africii, sau pentru orice altceva, înțelegeți ideea. În ultimii ani, a avut loc o lupta majoră privind viaţa privată. Criza coronavirusului ar putea fi vârful acestei lupte, deoarece atunci când oamenii au de ales între viaţa privată și sănătate, aleg de obicei sănătatea.”

Yuval Harari este profesor de istorie, israelian și gay.

CRISTIAN NICULESCU

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?