DE 30 DE ANI, LA IASI SE HALESTE TELEM-EAUA...

hnfhsfgyyrf

Azi am să vă servesc la „ceaiul” regulamentar al lui Petrică Frăsilă de la TeleMoldova, o brânză acră și sărată precum TeleM-eaua de Iași.

Din când în când, deoarece este memorat canalul TeleM și TeleMoldova în gruparea cu ”ȘTIRI” pe care am făcut-o la Tv-ul meu, spre deosebire de ”FILME”, „MUZICĂ”, sau „SPORT”, dau fără să vreau de aceste televiziuni de nișă „regionale”, care pretind că intoxică cu venin o majoritate a populației din Moldova „dă dincoae dă Prut”... De multe ori m-am întrebat cât naiba se fură de pe aceste meleaguri și cine are misiunea să asigure în ultimii 20 de ani perpetuarea acestor videochaturi cu pretenția pompoasă de televiziuni, că nivelul de presă pe care îl practică este hilar, mai redus chiar și decât la „Cercul Tv” de la Palatul Copiilor.

Aici au îmbătrânit deja niște babalâci gâjâiți de „titiun”, niște boțiți pe obrazul gros ca talpa, a unor foști cândva tineri jurnaliști care băteau acum trei decenii la poarta afirmării... Eu știu TeleM-ul din anii 92-93, de pe vremea lui Ticu Isari, când, cu entuziasmul tinereții mele efervescente, am făcut-o chiar pe reporterul de teren la chemarea lui Ticu către ieșenii care consideră că pot vorbi corect gramatical și nu se emoționează în fața unui aparat de filmat, să contribuie la dezvoltarea primei televiziuni „libere” de pe plaiul Iașiului. Țin minte că m-a trimis cu un operator al cărui nume l-am uitat din păcate, să filmez un nefericit dintr-un bloc din Păcurari -  de prin Canta - care câștigase la Loto o sumă fabuloasă pentru acele timpuri, ceva cam ce ar echivala azi cu un milion de euro! Cu o Dacie rablagită, dar cu sigla TeleMea vopsită pe portieră, am descins în trombă în „Katanga”...

Convenisem cu cameramanul care căra pe umeri ditamai Beta-cam-ul și un reflector orbitor, ca să sunăm la ușă, eu să stau în fața vizorului și să sun, iar când se deschide, să le bag oricărui are curajul să iasă, microfonul cu prezervativul de burete la nas și să întreb: „ce fac cei mai fericiți oameni din Iași?” Zis și făcut: sun, se aud pași târșiți și în ușă apare o babă grasă, legată cu o broboadă pe cap care se sperie când i se aprinde brusc ditamai lumina între ochi. La întrebarea mea insistentă, bătrâna îmi răspunde că ginerele ei este la muncă, undeva pe un șantier local și că vrea să-și cumpere o Dacie la mâna a doua ca să meargă la mare. Mai multe nu am prea reușit să scot, că mamaia avea pauze lungi și dese în exprimare și în gând. Desigur, filmarea a fost dată „în prime-time”, la știrile de seară... Făceam și serviciu la stat, iar solicitările lui Isari îmi dădeau un serios șah, așa că după vreo două săptămâni am evitat să mă mai fac reporter de teren. Azi îmi dau seama că am fost prost, că puteam să ajung lejer un mare mâncător de căcat pe la București, la cât fler și talent consider că am și am avut...

Anii au trecut, la TeleM se perindau dame și inși care mai de care mai dornici să „spargă” concurența de la „EuropaNova” – canal finanțat cu siguranță de Uniunea Europeană și cu siguranță de Gică Soros, de la „Societatea Deschisă”...

Mă mușca rău șarpele jurnalismului, mai ales când vedeam câți tineri ca mine se orientează spre o meserie în care notorietatea putea veni inopinat, „într-o noapte de vară, când o vioară cânta...”

Ticu Isari a plecat la frate-su în America, iar Telemeaua de Iași a fost lăsată urmașilor-urmașilor săi, în care fostul Instructor UTC Petrică Frăsilă a fost transferat la primul „merkatto” de la Casa Studenților, unde muncea el cu gura...

Presa explodase și la Iași, aproape ca la București, cred că am fost primul oraș din țară „dupe” capitală ce am avut „tupeul, curajul, banii și moldovenii” să avem din prima două canale Tv private locale, înafară de TVR. Era Telemeaua și Europa Nova.

Mă gândesc azi la câți nostalgici care umpleau fabricile Iașiului or mai fi holbându-se cu gura căscată și saliva prelingându-se la colțurile ei, uitându-se la tânărul bătrân Florin Ghețău, la Moș Traian Dobre, la moșul Adi Cristi – fost gazetar de perete la defunctul CUG, dar și primul independent al cotidianului „liber” 24 ORE? Toți mașcați, numai unul și unul, fonfăiți, „sâsâiți”, ridați, cu vocabularul cu accent neaoș moldovenesc, fără urme de limbaj literar...

Ei sunt de fapt manipulatorii de serviciu care au făcut timp de 30 de ani jocul Cloacei politice locale, ce au trăit bine mersi din ciosvârte sau ciolane cu multă carne aruncate sub masă, sau lăsate pe platouri după plecarea politicoasă a mesenilor...

Moș Dobre, bunăoară, are experiența unui glob-trotter ajuns azi gloabă, de a fi mers pe jos pe la toate partidele posibile! Mă distrez când mi-l amintesc mare liberal, pentru ca azi să-l văd lamentându-se și „nțâțâind” a pagubă la adresa blestămățiilor antiromânești făcute de „ăștia”, foștii colegi ai dumisale, dar care la un moment dat nu l-au mai pus pe liste.

Florin Ghețău – ce mai, e raftul putinei cu Telemea – a îmbătrânit aducând osanale Javrei Ceacâre Băsescu, pe vremea când eu și alți 2-3 țipam ca din gură de șarpe peste tot unde puteam să scriem sau să vorbim despre această jigodie! Nooo, Ghețău și alți câțiva corifei din presa scrisă care se cumpăra atunci „la bucată” și care s-au aburcat pe pervazul budelor Media și împroșcau cu fecale în ventilatoare, mânjeau numai PSD-ul și lingeau „dreapta” tătucului Băsescu.

Azi Florinel este un vechi și „notoriu” moderator, realizator, om „echilibrat” și care ia interviuri enervante chipurile unor alți infecți din Cloaca politică. Azi, el începe să se eschiveze de la a mai fi „dă dreapta” , cel puțin se împinge cu putere în unii dintre ei ca să ia distanță, dar îi place mult să zgândărească rahatul uscat ca să pută! „Autostrada A8” continuă să fie tema lui preferată, că doar  TeleM a dus o campanie deșănțată cu finanțare masivă pentru a crea capital politic unor jigodii, cu toate că am scris zeci de articole în care am arătat adevăratele cauze pentru care A8 va rămâne mulți ani de acum înainte, un vis.

Cum vreți, ieșeni, să progresăm, să prosperăm, să ne detașăm de înapoierea în care am ajuns din cauza Cloacei politice, dacă Presa asta de doi bietcoi-nți de la Iași a anchilozat în asemenea hal și ipostază ca TeleM și TeleMoldova?

Babalâcii rămași „realizatori”, au drept invitați doar fosile ce nu se mai îndură să iasă la pensie, să mai lase locul și altora mai tineri, de 40-50 de ani, oameni din domenii actuale, oameni cu altă viziune...?!

Dacă citești doar titlurile emisiunilor, îți sar imediat așchii în ochi din limbajul de lemn putrezit și prăfuit al vremurilor când activul de partid și UTC livra textele presei! I-auzi!

„Linia Întâi: analiza momentului”;

„La pas prin județele Moldovei. Miroslava – prezent și perspectivă”

„Școala în această perioadă”

„Extemporal la democrație. Ultimele controverse politice”

„Lecția de business. Haos și predicție în științe și dinamica socială”

Un lucru pe care multă lume nu-l știe. Telemeaua asta prea sărată de la Iași, este de fapt fața văzută al reptilelor care fac presă la „Ziarul de Iași”„liderul presei ieșene”, cum pompos și prostește se autointitulează! Aceiași gașcă de acționari din umbră, același lupanar de curve năimite ce nu au altă misiune decât intoxicarea populației votante!

La TeleMoldova, naivitatea și mijloacele de exprimare, spațiul de emisie, lipsa banilor de chirie, aparatura tehnică, îl fac pe matusalemicul Betrică Frăsuilă să ia salariul minim pe economie acoperind toate funcțiile și posturile vacante din televiziune: director general, director adjunct, prezentator, reporter de teren, șofer, secretară cu mustață, pompier, recuzitier, documentarist, etc!

Cu asemenea Presă, ce pretenții am putea avea noi, ieșenii, să fim mai emancipați, mai competitivi, mai critici cu jaful practicat de Cloaca Politică, de parchetarii de la DNA, poliție, Servicii secrete, Curtea de |Conturi, Fisc?

Hai,pa, că n-am voie sărat!

PS:  Poate se îndură Costeluș Alexe și vreun frate Muraru să cumpere din șpăgi încasate la drumuri un DVD cu „bluray” pentru Telem, că s-a uzat DVD-ul cu casete din anii 90!

GABRIEL MIHAILA

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?