DAN VÂLCEANU – MINISTRUL CU CREIER DE MEDUZA

jfhgfg

MOTTO 1: „Un om din Tecuci avea un motor/ dar nu i-a folosit la nimic.” („Post-scriptum. Transversaliile mari sau cele patru estetici. Poezie pe care a scris’o magistrul Ursachi pe când se credea Pelican” - din volumul INEL CU ENIGMĂ, Mihai Ursachi, 1970)

MOTTO 2: „În Iași, un bărbat a primit o factură de două ori mai mare decât pensia pe care o ia de la stat. «Prima factură mi-o venit... șapte... ăăă, nu... opt milioane trei sute... A doua lună când m-am dus, că mi-o părut mare... cum se poate? a doua lună, deci - unsprezece milioane... A treia lună - luna decembrie - care v-am trimis acuma... douăzeci de milioane și... Doamne, dar cum se poate așa ceva?... pensia mea este... ăăă.... am o pensie, cum am avut-o de opt sute ... șepte sute nouăzeci, adică...   acuma, chipurile, mi-o făcut-o de o mie de lei... unde să mă mai duc, dacă de la gaz deja mi-o luat toți banii de pensie? Ce? Că m-am dus la ei, la gaz, și le-am spus: cum se poate așa ceva? și-a zis: atâta timp cât ți-ai permis să cheltui gaz de douăzeci de milioane, ce vii și ne spui nouă acuma? Poftim răspuns de la domnii de la gaz!»...” (reportaj ROMÂNIA TV. net,  10 ianuarie 2022)

.....................................................................

Uneori cred că am o gândire rigidă... de exemplu, nu-mi intră-n cap, cu niciun chip, că Dan Vîlceanu e ministru în România.

Bine, aveți dreptate... e și destul de greu de crezut. Din fericire, pentru a-mi împrospăta memoria, din când în când, acest struț al politicii românești (când am scris „struț” m-am referit la aspectu-i falnic, nu la inteligență, căci dacă m-aș fi referit la inteligență aș fi scris „această MEDUZĂ”) apare în spațiul public, desfășurat pe verticală și emite înțelepciuni.

Avem un dosar... Inculpatul: Toader Mihai, pensionar... Locul faptei: apartament, Municipiul Iași... Infracțiunea: a vrut să se încălzească... Verdictul: 2237,17 lei factura la gaz...

Ia să vedem ce spune domnul ministru Vîlceanu despre această situație. Păi, dânsul spune clar:

"Este evident că statul român trebuia să facă ceva în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie şi gaze. A existat o lege pe care a votat-o toată lumea în Parlament. Acum înţeleg că nu mai e de ajuns acea lege şi că trebuie venit cu alte măsuri. Vom gândi şi vom vedea în Guvern şi alte măsuri, dar trebuie să ne punem şi o întrebare, o întrebare serioasă: UNDE NE VOM OPRI? Pentru că nevoi are toată lumea şi dacă începem să discutăm pe fiecare domeniu în parte ... ”

Chiar așa: unde ne vom opri cu pomenile astea? De ce naiba nu plătește un om cu o pensie de 800 de lei - mai nou, 1000 de lei - o factură la gaz de 2237,17 lei, aceasta nefiind singura factură pe care o are de plătit?  Rea-voință se numește... Să dea banii! ce-i mare lucru? O sumă însemnată ca asta nu i se întâmplă pensionarului decât șase luni pe an! În rest - boierie!

Iar domnul Vîlceanu, grijuliu cu finanțele țării, dar și plin de empatie pentru firmele care emit astfel de facturi, a continuat:

„Trebuie să te opreşti undeva, pentru că până la urmă nu poţi plăti la nesfârşit şi pentru toată lumea factura la energie. Nu cred că e normal şi nu cred că cineva şi-a pus obiectivul de a ajunge într-o asemenea situaţie. E o situaţie de-a dreptul care poate părea utopică la un moment dat. Nu poţi plăti facturile tuturor. Şi pentru cât timp? Şi încă ceva. Ok, vrem să oferim bani populaţiei sau companiilor să plătească factura. Foarte bine. Fă-o pentru toţi şi atunci nu mai există această discuţie. Ne permitem să o facem pentru toţi?”

Reiau: „E o situaţie de-a dreptul (!!!, n.n.) care poate părea utopică la un moment dat.” (!!!, n.n.) Da’ să vezi ce situație utopică e să plătești O SINGURĂ FACTURĂ de 2237,17 lei, când ai o pensie de 1000 de lei!

„Tocmai de aceea vă spuneam că există această întrebare pe care eu am pus-o mai devreme: UNDE NE VOM OPRI? Era clar că va începe discuţia şi despre preţurile la carburanţi: şi aici, iarăşi, trebuie să venim cu ajutor pentru populaţie să poată să plătească preţul la combustibil. Nu poate funcţiona asta LA NESFÂRȘIT. Tocmai de asta vă spuneam că este imposibil să poţi gândi scheme de ajutor pentru energie, pentru gaze, pentru carburanţi, pentru produse de bază etc. O să ajungem în final SĂ PLĂTIM TOT, PENTRU TOATĂ LUMEA, ceea ce este de-a dreptul ireal. Cum poţi să gândeşti aşa?” (toate fragmentele sunt extrase din Conferința de presă a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, 13 ianuarie 2022)

În traducere: băi, săracilor... salariaților și pensionarilor... ce dracului? Căldura și lumina electrică nu-i pentru toată lumea, prăpădiților! A spus și Cîțu: facturile trebuie plătite, nu contestate! Adică, întâi faci un împrumut la bancă pentru ca să plătești  factura de 2237,17 lei, punând gaj apartamentul și abia apoi vedem noi ce este de făcut! 

În acest timp... ei bine, în acest timp: 

„Iată un creator de energie cu mișcări electrizante! Creează cu... (FIRMA X)  un nou început cu oferta de gaze naturale, energie electrică și servicii tehnice!” Așa sună o reclamă bine-cunoscută, care curge de luni de zile pe ecranele televizoarelor.

Sunt de acord. Mișcarea „creatorului de energie” e chiar electrizantă și creează „un nou început”. Căci doar într-un „nou început” poți primi o factură mai mare decât salariul sau decât pensia, după caz.

Domnul Vîlceanu nu cred să aibă probleme cu facturile. La o adică, dacă nu se descurcă din leafa de ministru, cred că-l ajută mama a cărei firmă, Trefo SRL, are o frumoasă relație de afaceri cu Complexul Energetic Oltenia - numai în 2020 Trefo SRL, înregistrând un profit de 1,7 milioane de lei reprezentând 23% din cifra de afaceri...  Tot binișor i-a mers familiei Vîlceanu și în relația de afaceri cu CET Govora, cu Romgaz sau Colterm Timișoara, reușind în 2019 un profit de 2,65 milioane de lei, adică aproape 30% din cifra de afaceri. După cum vedeți, numai „creatori de energie” și distribuitori în grădina familiei Vîlceanu!

D-aia zic... Dacă nici Dan Vîlceanu nu știe ce înseamnă compasiunea pentru bietele firme care emit facturi de nu știu câte ori mai înfoiate către îmbuibata de populație care nu vrea să le plătească și către nesimțitele de firme care nu sunt „creatoare de energie”, ci doar umile consumatoare, păi atunci nimeni nu știe...

.....................................................................

P.S. „Principalul motiv pentru care aceste animale (MEDUZELE, n.n.) nu au creier este faptul că nu au nevoie de unul. Creierul consumă foarte multă energie. În cazul în care nu ai nevoie de el, este mai logic pentru corp să nu aibă unul în primul rând. (...) Conform BBC, creierul uman consumă 20% din energia noastră. Acest consum este enorm. Oamenii de știință sunt de părere că aceste animale (MEDUZELE, n.n.) au avut mai demult creier, dar au scăpat de el . (...) Faptul că pot trăi consumând mai puțină energie, poate fi un avantaj (...).Toate animalele enumerate mai sus (inclusiv MEDUZELE, n.n.) sunt foarte simple și îndeplinesc foarte puține funcții.” (ANIMALE FĂRĂ CREIER, știripentrucopii. com, 30 decembrie 2020)

LUMINITA  ARHIRE

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Featured

JIGODIILOR !

Ne-ați momit si chemat la oraș, ne-ați spus ca trebuie sa apreciem confortul... tehnologia... acum ne spuneți ca trebuie sa reducem confortul, ca suntem prea mulți... eram 23 mil in 1989... si aveam loc toți... azi nu suntem nici 16 mil, dar suntem în plus...