CUM POATE IASUL FACE ROST DE O PADURE PROPRIE DE 20 DE HECTARE.

jhswhdyuui

Iasul este - în anumite perioade - cel mai poluat oras din România, momente când valorile noxelor în zona Bucium sunt mai mari decât cele din India.

Orașul celor șapte coline și unul dintre cele mai frumoase orașe din țara asta își omoara lent și pe nevăzute propriii locuitori, chestiune ce nu pare a avea nici o rezolvare în viitorul apropiat.

Primarul Chirica este blocat încă în faza de negare - refuză să creadă și dă vina ba pe locul unde sunt amplasate statiile de monitorizare, ba tot sucește ideea că amplasamentul orașului creează circumstanțe nespecifice de măsurare etc. etc. etc.

A făcut și un plan pentru calitatea aerului, mă rog, cu masuri destul de discrete.

Și pentru că se tot plânge că nu i se oferă soluții constructive, iaca îi ofer eu una gratuită - pe care i-o vom înmâna și oficial din partea asociației noastre, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Râul Bahlui traversează Iașul pe o lungime de 11 kilometri. De-o parte și de alta are maluri taluzate, acum pline cu iarbă uscată. Fiecare mal are undeva între 8-10 kilometri lungime.

Dacă facem o socoteală scurtă, avem o suprafață totală a malurilor, pe toată întinderea urbană, de aproximativ 20 de hectare!

Toată această zonă poate fi plantată cu copaci - de preferat pawlonia, care are un ritm de creștere fabulos, de trei metri pe an, și o frunză foarte mare, perfectă pentru a absorbi poluarea.

Se obține, astfel, în mijlocul orașului Iași, o pădure de 20 de hectare!

O adevărată coloană vertebrală verde a Iașului. Îi mai dai orașului încă un plămân. în zona cea mai poluată - de obicei, noxele se adună în zonele joase, acum de-a lungul albiei râului.

E nevoie de aproximativ 20,000-30,000 de copaci - prețul lor este undeva în jurul a 10 lei. Un total de 60,000 de euro prețul copacilor, la care se adaugă costurile de sădire, irigare, îngrijire etc - un cost final undeva la 100,000 de euro.

Un preț mai mic decât pentru spectacolele gratuite cu Smiley și Andra, pe care Primăria Iași le-a plătit cu zecile de-a lungul anilor.

Vom trimite oficial din partea MDM această propunere către primarul Chirica, să vedem ce probleme îi va găsi.

Pentru că e normal, așa merg lucrurile la Iași - la fiecare soluție, se va găsi o problemă. Măcar una.

Să nu ne spună că malurile aparțin de Apele Române (ceea ce e adevărat), că se poate rezolva totul în baza unui simplu protocol.

In imagine - un arbore de pawlonia .  djhfyvy                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                    DAN RADU

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?