CONDAMNABILUL ECHILIBRU

jsdhdgdghcfh

MOTTO: „Acest ȘI adverbial îi dă şi astăzi emoţii calofilului care sunt.”(Fănuș Neagu, HOITARII, 27 noiembrie 2010, articol apărut în JURNALUL NAȚIONAL)

.....................................................................

Eu cred că unul dintre cele mai lucide și cele mai triste materiale de presă, aparținând unui romancier care a făcut și jurnalism o bună parte din viață, este HOITARII, un text al lui Fănuș Neagu, scris nu cu mult înainte de a se muta, cu totul, dincolo de ultimul hotar. HOITARII este mărturia din urmă pentru ceea ce era atunci dar și pentru ceea ce avea să vină. Și-un manifest. Și-un țipăt. Și-o rană.

Mi-am amintit de textul lui Fănuș Neagu zilele acestea în contextul războiului româno-român, cel în care se confruntă nu  neapărat antiputiniștii cu proputiniștii, ci, mai ales, antiputiniștii cu INDECIȘII, cu moderații, adică, zic, cu aceia care nu văd doar albul și negrul, ci și nenumăratele nuanțe de gri dintre cele două tușe clare. Sau, cum ar spune Fănus Neagu, citând din opera lui Vladimir Ilici Lenin, cu „ȘOVĂIELNICII”. Să nu vă mirați, dar ei sunt, pentru adulatorii actorului de la Kiev, adevărații dușmani. Pentru că activistul adevărat trebuie să fie vigilent și-n somn și să descopere și-n supa de la prânz, printre morcovi rași și perișoare, „dușmanul de clasă”, mai ales dacă acela este vopsit și trebuie demascat. Astăzi, în anul de grație 2022 „dușmanul de clasă” e cel care nu vrea să-și pună la poza de profil steagul albastru-galben... care nu vrea să priceapă că Nikita Mihalkov e o nulitate și Anna Netrebcko o fandosită fără talent... care-l nu-l scoate pe Iuri Gagarin din istoria cuceririi Cosmosului și care nu crede tot ce vede la ANTENA 3 și nici tot ce zburdă pe NET cu titlul pompos de „informație din teatrul de război.”

Iată, așadar, fragmentul din HOITARII de care mi-am amintit urmărind încrâncenarea celor aflați „de partea bună a istoriei” împotriva ălora ce nu-și luminează mintea în albastru-galben, dar nici în alb-albastru-roșu ci preferă să rămână, modești, la candela lor veche roș’-galbenă-albastră.

„...Tatăl dumitale, domnule Vladimir Tismăneanu, cunoscut sub numele de Leon Tismineţchi, zis Ciungul, a fost agent KGB de când a dat în pământ şi până a murit. Stabilit în România după 23 august 1944, el raporta periodic Ambasadei sovietice tot ceea ce se întâmpla în cadrul CC al PCR. La cererea expresă a lui Gheorghiu-Dej, Hruşciov a aprobat să fie eliminat din cadrele activului de conducere. A fost trecut lucrător la Editura Politică, sub conducerea lui Walter Roman, unde a tradus, sunt dator s-o spun, în chip excelent, operele lui Vladimir Ilici Lenin. Ani lungi m-am delectat cu scăpărătoarele lui întorsături de fraze. Reproduc din memorie o misivă a lui Lenin către un secretar PCUS de gubernie: «Stimate tovarăşe N, pentru victoria revoluţiei împuşcă-i imediat pe toţi culacii din gubernie, pe toţi ţăranii mijlocaşi şi ȘI pe şovăielnici. Acest ȘI adverbial îi dă şi astăzi emoţii calofilului care sunt.»...” (sublinierea cuvântului „ȘI” în textul lui Fănuș Neagu îmi aparține, n.n.)

„Și ȘI pe sovăielnici”... nu-i așa? Ei bine, după cum se vede treaba, adepții teoriilor lui Lenin, de astă dată, sunt exact ăștia cu „corectitudinea politică”-n laringe... Și nu-i nicio diferență între zelul cu care pun etichete acum și fervoarea cu care puneau eticheta de „antivaccinist”  pe vremea hăt! îndepărtată, a COVIDULUI-rege, doar pentru că nu doreai să fii vaccinat cu forța, ci să alegi cu mintea ta dacă îți trebuie vaccin sau nu. Sau de „javră de pesedist”, dacă nu voiai să accepți aberația că „Dragnea a furat de la copiii săraci” și merită să crape în pușcărie. Sau de „mizerabil fără inimă” dacă nu ți-ai pus cocardă neagră pe poza de profil, după COLECTIV. Sau de „rasist împuțit” dacă nu l-ai condamnat pe arbitrul Colțescu pentru că i-a zis unui jucător „negru”, cum se spune în românește iar nu „roz-bombon-întunecat” cum se spune în neoprogresism.

Dragii mei „șovăielnici”, așadar, să fim lucizi... după ce vor fi terminat cu toți culacii din gubernie și cu toți țăranii mijlocași, ei vor dori neapărat să ne ia nouă gâtul. Deoarece al lor „politically correct” este, de fapt, „PURE LENINISM” și „FASCISTOID IDEOLOGY”, după câtă engleză cunosc eu... 

P.S. În imagine, fotograful a surprins libertatea de expresie, mi se pare...

jdhgdfgfgh

LUMINITA  ARHIRE

Featured

PIRANHA DE BAHLUI

Ce o să citiți mai departe și ce veți fi puși să cunoașteți, nu găsiți pe toate drumurile...

Gabriel Mihaila Sat, 03/09/2024 - 14:14
EL SALVADOR SE SALVA! SLAVA!

Presedintele El Salvador respinge elitele si reconstruieste tara

Ce se întâmplă dacă un președinte al unei națiuni s-ar ridica radical împotriva elitelor malefice și s-ar reconstrui națiunea, astfel încât oamenii să prospere?

Gigi Petrovan Mon, 02/26/2024 - 06:19
„LA MIEZUL NOPTII VA CADEA O STEA!”

Acest lucru nu s-a mai întâmplat pâna acum... si va schimba totul!

Niciodată până acum nu a existat o asemenea manifestare a întunericului pe Pământ.

Gigi Petrovan Sun, 02/25/2024 - 08:53
POPA GÂDEA PREDICA APOCALIPSA LUI PUTIN

MOTO: „La Gâdea la poart

Gabriel Mihaila Sat, 02/24/2024 - 14:48
FENOMENUL DAN PURIC

Un vechi proverb spune „fă-te trate cu Dracu până treci puntea”. Evident, dracul o păzește și nu lasă să treacă decât pe cine vor mușchii lui. Prin urmare ne-am înfrățit cu SUA, UE și NATO.

Gabriel Mihaila Thu, 02/22/2024 - 09:53
TEMA DE DIRIGINTIE – DAVID SORENSEN

Are omenirea nevoie de o alta pandemie, pentru binele nostru?

lucru poate suna îngrozitor, dar

Gigi Petrovan Tue, 02/20/2024 - 08:02
DIFERENTE

S-au tăvălit în chinuri „deontologii”, de ziceai că îi exorcizează popa de la Tanacu, după interviul pe care

Gogu Orlando Thu, 02/15/2024 - 11:45

INTROSPECTIE

Ce mi-aș spune dacă aș fi cel mai bun prieten al meu?

Cu siguranță, mi-aș spune adevărul, pentru că mi-aș vrea binele dezinteresat.

Tags