„CE-DO”-VA-DA MAI BU-NA VRETI?!!!

DJFGHHH

L-ați crezut, cetățeni, nu-i așa? și când v-a spus-o pe aia cu ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT și când v-a vândut gogoașa cu ROMÂNIA NORMALĂ și când v-a informat că el face lucrurile PAS CU PAS... De ce anume l-ați crezut, nu este problema mea. Mi-ar fi foarte greu să-mi explic ce resort interior determină o masă însemnată și de obicei amorfă, adică 66,09% DIN CEVA, să aibă brusc o iluminare interioară și să pună ștampila pe VIDUL ABSOLUT. Însă, pentru că ați ales „minunea din noiembrie” (Oana Stănciulescu dixit) în 2014 și ați crezut în repetabilitatea ei în 2019, nu numai că nu veți avea parte în mandatele „minunii” de lucruri bine făcute și de normalitate, ci n-o să beneficiați nici măcar de un PAS CU PAS temperat în procesul de instalare a dictaturii. Deoarece asta se face - după cum puteți și singuri observa - „pe repede înainte”! Căci la scos armata în stradă (ca să vă protejeze de voi înșivă, desigur), la amenzi de zece ori mai mari decât salariul vostru net, la închidere de jurnale care conțin informații complete despre viața lui pigmentată cu căscioare din Sibiu, la încălcări de „Constituțe” și uzurpare de atribuțiuni, precum și la autocultul personalității, Klaus se dovedește a fi Speeddy Gonzales!

Prilejul COVIDULUI a venit ca o mănușă pe grebla pregătită să vă adune drepturile civile într-o grămăjoară, care ulterior să poată fi depozitată în măruntaiele vilei LAC 3 - da, chiar vila aia cu atelierul de tâmplărie amenajat la subsol, pentru singura activitate care-i potolește președintelui vostru neliniștile existențiale.

De când cu COVIDUL, Klaus nu mai are nici un moment de plictiseală și seamănă din ce în ce mai mult cu Leslie Nielson în SCARY MOVIE 3 (cred!) unde Leslie era Baxter Harris, președintele SUA, cel care nu-nțelegea nimic...

În nici două luni de pandemie, dânsul a pus de-o republică prezidențială după chipul și asemănarea lui, adică acea republică în care președintele spune ceva, premierul altceva, ministrul sănătății cu totul altceva iar ministrul de interne, cu un glas părintesc, îi contrazice pe toți.

Poate că voi, cetățeni care l-ați ales, îl iubiți și îl apreciați, pentru că vă spune „dragii mei”, în timp ce se gândește cum să ia gâtul PESEDEULUI folosindu-se de abnegația voastră necondiționată, credeți toate fanteziile toxice pe care vi le susură în urechi în declarații de presă pe care i le scriu unii cel puțin la fel de pricepuți ca el. Poate așa, sorbindu-i mereu și mereu cuvintele, aflați cu mare bucurie, că îl preocupă „drepturile omului”. Sau mai exact: DREPTURILE UNUI OM. Ale UNUI SINGUR OM, care a obținut o victorie (nedefinitivă) împotriva statului român la CEDO. În lumina acestei victorii, cu căldura care-l caracterizează, președintele vostru a scrâșnit:

„Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică.”(Declarație de presă, 5 mai 2020)

Dar vă întrebați, poate, cine este fericitul OM băgat în seamă de titanul gândirii de la Cotroceni? Poate e vorba despre Mircia Gutău, sau despre Daniela Tarău, căci atât primarul din Râmnicu Vâlcea, cât și doamna Tarău, au făcut închisoare, după care au reclamat la CEDO încălcarea gravă a dreptului lor la un proces echitabil, au avut acolo câștig de cauză, iar procesele lor s-au rejudecat în România și au fost declarați NEVINOVAȚI.

Asta trebuie să fie! Iar când se referă la libertatea de exprimare ca „valoare esențială pentru o societate democratică”, trebuie că urechează, de fapt ANCOM-ul, care a suspendat site-ul JUSTIȚIARUL, publicație ce nu mai poate acum să se exprime liber cu privire la fenomenul complex al dobândirii caselor din meditații la profesorii de fizică din Sibiu!

Dacă așa v-ați gândit, ați greșit grav...

OMUL, singurul din România asupra căruia s-au săvârșit așa niște groaznice abuzuri încât a uitat Klaus să ne spună în deschiderea declarației de presă - cum să ne spălăm pe mâini și cum să stăm acasă de pandemie - e doamna Codruța, cea pentru care micul șut în cur aplicat de Tudorel Toader (mă și întreb cum a reușit, avându-se în vedere diferența pe verticală dintre cei doi), acea diferență care l-a determinat pe Tudorel Toader de-a lungul vieții sale, mai mult să învețe și să se dezvolte intelectual decât să joace baschet, a însemnat un mare pas înainte, peste graniță, ca Procuror European!

Am remarcat din nou că, având la dispoziție numai câteva ore pentru ca să citească și să aprofundeze ce anume a citit, președintele Klaus nu ar fi avut cum să-și dea seama ce-a vrut CEDO să zică... așa că a ales să înțeleagă ce-i convine: cum că PESEDEUL îi rău, deci să nu-l mai votăm... și chiar și „Curtea Constituțonală” e a dracului, așadar trebuie reformată păstrându-le intacte doar pe doamnele Livia Stanciu (cea care l-a trimis pe Mircea Gutău la pușcărie deoarece omul a dat din mână a lehamite) și Elena Simina Tănăsescu (cea care l-a „presat” pe bombeu pe judecătorul Petre Lăzaroiu, într-un fel care, într-o altă țară, mai puțin democratică decât a noastră, ar putea fi socotit un mic șantaj prezidențial). Dânsele sunt numite de președinte așa că sunt bune, corecte, profesioniste și votează EXACT, dar EXACT cum dorește Președintele, pe când ceilalți sunt insuportabili și votează de parcă i-ar da cu tifla!

„Chestunea” asta nu părea așa de supărătoare înainte de a fi instaurat Klaus dictatura, dar de-acum... judecătorii ăia parcă îl sfidează, na!

Așa că președintele vostru le-a zis-o de la obraz:

„Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții.(...)

Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești. Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave.”

Am fost plăcut surprinsă să aflu că aceiași cetățeni care habar n-aveau în mai 2019 când s-au prezentat la urne care sunt întrebările de la referendum, au hotărât, totuși, în mod matur și responsabil, că trebuie reformat CCR-ul! De aceea sunt convinsă că în aceeași logică fără cusur „...vor sancționa PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave.”

Obraznicul CCR i-a explicat președintelui vostru, într-un răspuns în 10 puncte, pe 6 mai 2020 ceva care s-ar putea traduce, într-o maximă simplificare, prin „...amice, ești idiot”... sau cam așa ceva. Judecați și singuri dacă mă înșel citind mai jos punctele 5 și 6 din răspunsul Curții:

„5. Aşadar, Curtea Constituţională nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în faţa Curţii Constituţionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competenţele autorităţilor publice.

6. În discursul lor public, autorităţile publice, şi anume Preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, folosesc argumente/ motive incomplete şi inexacte, fără a corobora natura, conţinutul şi obligaţiile rezultate din cele două acte jurisdicţionale (Decizia Curţii Constituţionale şi Hotărârea CEDO), ceea ce pune la îndoială comportamentul constituţional loial al autorităţilor publice la adresa Curţii Constituţionale.”

Și-acum, în final... Într-un text despre statutul judecătorului CEDO, text care mi-a căzut întâmplător sub ochi, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, scria pe 7 noiembrie 2013: „Există o preocupare a Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind necesitatea CONSOLIDĂRII INDEPENDENȚEI Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).”

Deci... pentru consolidarea PROPRIEI INDEPENDENȚE , CEDO are nevoie de sprijin, existând, de exemplu, o vulnerabilitate a judecătorului după epuizarea mandatului, slăbiciune ce poate fi oricând exploatată politic, să zicem.

De atunci, când mă gândesc la CEDO, îmi vine în minte dosarul rezolvat scandalos de rapid al Iuliei Timoșenko. În timp ce dosarul lui Adrian Năstase nu a fost acceptat, iar dosarul lui Adrian Severin stă într-o nepăsătoare adormire de câțiva ani. Și-mi spun că, fără îndoială, CEDO este și ea tot o Europă, dar la scara redusă. Iar ce va să zică ACEASTĂ Europă și cum lucrează ea, eu una deja m-am cam lămurit!

LUMINITA  ARHIRE

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?