CASPAS CU SOSCHES SOSCHESAT CU RAZBOI, POLITICA SI AMICI VIRTUALI

jgjfhghgh

Mno, zdrastvuite, dragilor!

Voi vorbi despre război, politică și unii dintre prietenii mei pe Facebook.

Unii dintre ei susțin că Ucraina  este un stat artificial,  născut cam în 1939 și că rușii au tot dreptul să revendice acele regiuni (separatiștii).

Am pus întrebarea retorică privitor la statul Israel, ținând seama de faptul că acesta, „modern Israel” și-a declarat independența la 14 mai 1948, după aproape două mii de ani de când evreii au fost împrăștiați în jurul bazinului mediteranean de către Imperiul Roman.

Începând cu secolul XIX, mișcarea sionistă a lucrat pentru re-crearea unui nou stat pentru poporul evreu. Independența Israelului a fost marcată de o masivă imigrație a evreilor, de conflictul cu palestinienii și de războaiele cu statele arabe vecine. Începând cu 1970, Statele Unite ale Americii a fost principalul aliat al Statului Israel.

La  această întrebare nu mi-a răspuns nimeni privitor la ,,statul artificial Ucraina”.

Mi s-a mai argumentat că, istoric vorbind, Rusia a  deținut aceste teritorii de secole. Am contraargumentat cu elemente istorice, adică expresia ,,de secole”. Ar fi interesant de precizat din ce secol, pentru că istoria a consemnat diverse creșteri, dezmembrări, cuceriri. Cred că ceia ce numim astăzi Rusia, a debutat pe la 1380, ori pornind de la bătălia de la Kulikovo putem discuta despre cât de mare ar trebui să fie Rusia. După căderea Constantinopolului în 1453, Moscova a revendicat succesiunea la moștenirea Imperiului Roman de Răsărit. Ivan al III-lea s-a căsătorit cu Sophia Palaiologhina, nepoata ultimului împărat bizantin - Constantin al XI-lea - și a preluat vulturul bicefal bizantin drept însemnul său propriu, pentru ca în cele din urmă, al Rusiei. După părerea lor,  ar trebui să acceptăm pretențiile lui Putin prin prisma lui Ivan al treilea? Am contraargumentat spunând că Rusia a recunoscut teritoriile cuprinse în Ukraina la ONU și atunci când a garantat integritatea teritorială în schimbul armamentului nuclear, era tot așa, întreagă! E drept, ce spun? Să definim noțiunea ,,de secole”. Timp de secole, malurile sud-estice ale Mării Baltice au fost locuite de diferite triburi baltice. În anii 1230, teritoriul actual al Lituaniei a fost unificat de către Mindaugas, regele Lituaniei, și a apărut primul stat lituanian unit, Regatul Lituaniei, la 6 iulie 1253. În secolul al XIV-lea, Marele Ducat al Lituaniei era cea mai mare țară din Europa; actualele state Lituania, Belarus, Ucraina, precum și părți din Polonia și Rusia, erau teritorii ale Marelui Ducat. Ce ne facem?

Discuția a continuat  cu întrebarea: Aș vrea să-mi răspunzi, ce drept ar avea Ucraina să stăpânească teritorii care aparțin altor state? Chestia cu teritorii ce aparțin altor state este foarte discutabilă. Când ai cedat un teritoriu, când ai recunoscut o stare de fapt, ce îți dă dreptul să revendici ce ai cedat de bună voie? Pe acest considerent, Rusia ar putea revendica Alaska, nu? (și o revendică deja n.r.)  Și ce ar trebui să facă americanii? Să se retragă din Alaska doar că o cer rușii? (evident, că vor trebui să o facă dacă nu vor război fierbinte pe continentul Nord american! Ei ce au căutat în Europa, Ucraina, să amenințe Rusia? Fără asta, Rusia nu ar fi revendicat niciodată poate nimic din Ucraina... n.r.)

SUA sunt republici constituționale federale, constând din 50 de state și un district federal (Districtul federal Columbia sau D.C.). Republica este situată aproape integral în continentul America de Nord, între Canada (la nord) și Mexic (la sud), respectiv Oceanul Atlantic (la est) și Oceanul Pacific (la vest). Statul Alaska este situat în extremitatea nord-vestică a Americii de Nord, între Canada la est și strâmtoarea Behring la vest. Statul Hawaii este un arhipelag din Oceanul Pacific, situat la circa 3.200 km sud-vest față de sud-vestul statului California. Țara posedă de asemenea câteva teritorii în Pacific, respectiv în Caraibe.

Comunitatea Statelor Independente   este o organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și 2 țări care au părăsit organizația: Georgia (→2009) și Ucraina (→2018). Turkmenistanul are statut de membru asociat începând cu anul 2005. Comunitatea Statelor Independente este constituită pe baza mai multor principii, ca:

recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității statelor-membre,  egalitatea în drepturi, neamestecul în treburile interne

    renunțarea la aplicarea forței.  Mie unul nu mi se pare  a fi respectate aceste principii.

China, denumită oficial Republica Populară Chineză, este un stat independent situat în Asia de Est. Este țara cea mai populată din lume, cu o populație de peste 1.350.000.000 de locuitori. China are un sistem unipartid, condus de către Partidul Comunist Chinez, având sediul guvernamental în orașul-capitală Beijing. Acesta exercită jurisdicție peste 22 de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipii de subordonare centrală (Beijing, Tianjin, Shanghai și Chongqing) și două regiuni administrative speciale, având în mare parte un sistem de autoguvernare (Hong Kong și Macao). RPC revendică, de asemenea, Taiwanul, drept a XXIII-a provincie, care este, în prezent, controlată de către o entitate politică separată, Republica Chineză (RC); o revendicare controversată din pricina statutului politic complex din Taiwan.

Doar după această succintă trecere în revistă a țărilor mari constatăm că acestea sunt formate din mai multe zone. Conducerile centrale nu vor accepta  independența vreunui dintre componenți, pentru că în principal tema ar fi războiul din Ucraina. Să nu omitem elemente foarte importante, unul de prim plan ar fi eterna colaborare a nemților cu rușii pe parcursul a secole. Biden, la vremea când era vicepreședinte - privitor la livrarea de rachete javeli Ucrainei - a replicat că Germania nu a fost de acord. Ca să întăresc această părere  aș sublinia și că foarte mulți ani, Rusia  a dat gaz Germaniei la prețuri foarte mici și aceasta  a produs  sub  semnul dumpingului produse industriale, asta ca să nu pomenim despre faptul că Germania a comercializat gaz rusesc cu profituri bune pentru ea.

Apropos, aflu că o firmă germană este furnizorul de cherosen pentru aviația de război a Rusiei!

Și așa este prea lung articolul și  există suficient de mulți cititori care nu au răbdare să-l parcurgă, dar mai ales să înțeleagă ce am enunțat! Închei, momentan, dar „rumegați” puțin tainul!

VIOREL GOGU

Featured

S I M U L A R E A

De multe ori ar trebui să lăsăm goana asta nebună cuprinsă de frenezia  banilor care fie că sunt foarte mulți, fie că sunt foarte puțini, ne ocupă mintea și ne comandă creierul fără să mai fim capabili să gândim puțin cu capetele noastre. Consecința?