Nicio companie fara ofiter sau copil die sau sie...

poza

Iată de ce “Nu corporaţia face legislaţia” a devenit un slogan 100% inexistent la protestele de după 2016. Printre altele.  Irina Vergu

"Să mai spun o particularitate legată de România: cam în toate companiile astea mari regăsim în board un fost ofițer sau copil de ofiţer die sau sie... Coincidenţă sau nu!
O altă particularitate o reprezintă faptul că majoritatea analiștilor economici sunt în sfera de influenţă a acestor multinaționale. Unii plătiți, alții obedienţi care spera să prindă un post de CEO sau CFO bine plătit. De aceea nici nu o să aveți opinii obiective din partea lor!" 

Adrian Câciu

A făcut multe valuri articolul scris de către un jurnalist din Cluj, referitor la cât impozit pe profit plătesc multinaționalele în România.
Deși articolul prezintă doar date publice și este departe de a oferi o imagine a realității din zona aceasta a activității economice transnaționale, unii au fost șocați, alţii au sărit să spună câte bube are jurnalistul etc., treaba fiecăruia.


O să vă prezint cum ştiu eu lucrurile. 
     Nu, nu vă prezint tot, pentru că unele date nu pot fi făcute publice , aşa că le prezint sub formă de fenomen.
Am avut norocul să văd audituri de la nivelul Curții de Conturi Europene referitor la modul în care acționează multinaționalele, cum sunt structurate, legalitatea operațiunilor, plata taxelor, modul de transfer al veniturilor și de împărțire a dividendelor. 
    Auditurile respective au stat la baza Directivei care permite statelor membre să ia măsuri pentru ca veniturile să fie real impozitate în țară în care sunt realizate, iar rapoartele de audit au fost transmise tuturor companiilor multinaționale pentru conciliere. 
Fenomenul este mult mai amplu decât pare, iar implicațiile sunt mult mai mari. Nu e vorba de un mod de acțiune doar într-o țară, ci peste tot. 
Din perspectivă aceasta, articolul ziaristului clujean, plătit sau nu de partid, nu descoperă nimic. 
Doar pune în pagina o realitate. Dar nu identifica nimic din ceea ce se întâmplă. Este un articol care șochează prin cifre. 
Da, o fi șocant, dar mai sunt și altele, gen că 96% din companiile înregistrare în România au cifra de afaceri sub 1 milion de euro sau ca firmele cu capital și acționariat românesc, deși mai puține ca număr, plătesc ca volum, sume mult mai mari ca impozit pe profit. Având același nivel de taxare. 
Ca să încep o să spun că aceste companii multinaționale, peste tot în UE acționează perfect legal, raportat la legislația fiscală din statul membru. 
Cu alte cuvinte, optimizările fiscale de care se folosesc sunt făcute în cadrul legal existent. 
Nu este nimic genial în asta, este un cerc vicios, dacă vreți, deoarece companiile respective, prin intermediul consultanților fiscali, inclusiv Big Four, participa chiar la realizarea politicilor fiscale din statele membre. 
Aşa s-a întâmplat și în România, unde codul fiscal din 2015 a fost elaborat împreună cu entităţi gen, AM-CHAM, Deloitte, KPMG, etc. 
După ce securizează politica fiscală dintr-o țară(influențând inclusiv numirea guvernelor sau a unor miniștri) totul devine perfect normal și în limitele legii.
Ca să continui, o să spun că aproape toate multinaționalele sunt ierarhic construite, astfel încât ele se închid, la vârf, într-o fundație. 
Acolo se strâng toți banii ăștia pe care nu-i văd statele! 
Majoritatea fundațiilor de acest gen, în care se închid marii retaileri de pe la noi, marii traderi sau mările companii din industrie nu sunt înregistrate în ţară din care provine compania, ci, cu predilecție, în orășele și sate de prin Olanda sau Luxemburg sau în alte paradisuri fiscale, gen Bahamas, Panama sau Antilele Olandeze. 
Apropos de asta, Cipru e expirat..:)))
În aceste țări, mai ales cele din UE, exista un sistem de taxare mare la companii, dar facilități imense pentru fundații și ONG-uri.
Anual, peste 1000 de miliarde euro se strâng în aceste fundații de care aparțin toate multinaționalele.
Modul în care acționează multinaționalele a deranjat Comisia Europeană prin faptul că, diminuând masa impozabila a veniturilor, statele membre nu au colectat impozite, au crescut deficite și mai ales s-au împrumutat, crescând datoriile publice. 
Pentru ca, de fapt, asta e efectul acțiunii multinaționalelor fata de state, state precum Italia, Franța, care deși sunt actori economici importanți au datorii publice de 100% din PIB sau peste.
Cum e construită o multinațională? Cine își închipuie că o multinațională este o firmă, o companie în care se petrec toate, se înșală amarnic.
O multinațională este structurata sub forma unui fagure de societăți, în care regăsim firma care produce, firma care vinde, firma care promovează, firma care achiziționează, firma care se ocupa de dezvoltare(inclusiv imobiliara și extindere), firma care oferă suport IT, firma care se ocupa de distribuție, firma care se ocupa de stocare, firma care se ocupa de importuri, firma care se ocupa de optimizarea fiscală, firma care se ocupa de recrutarea angajaților, firma care se ocupa de bonusuri etc.(apropos de bonusuri, acestea, de regulă, sunt plătite din societăţi înregistrate în offshore-uri și nu sunt impozitate nici în ceea ce privesc contribuţiile sociale şi nici impozitul pe venit. Mă refer la bonusurile mari!)
Toate aceste mici companii, înlănțuite între ele, sunt persoane juridice distincte, nu sunt grupate sub formă de holding sau grup și de aceea nu pot fi tratate astfel ci distinct, individual, astfel ca modul în care au loc operațiunile este greu de descifrat și nu poate fi identificat decât în cazul unei verificări încrucișate.
Aici are dreptate autorul articolului de la Cluj, când spune ca reprezentanții ANAF nu pot face față unor verificări la astfel de companii. 
Nu e nici o rușine. Nici Curtea de Conturi Europeană nu face faţă.
Asta și din cauză că majoritatea auditorilor europeni sunt foști angajați ai companiilor din Big Four(un alt cerc vicios, ca să ajungi auditor european este musai să fi fost în una din companiile Big Four).
Aici, dacă vreţi o opinie, aş schimba legislaţia de control şi aş permite ca verificările fiscale la astfel de companii să poată fi făcute de auditori externi, angajaţi şi bonusati, dar auditori sau companii de audit puternice şi cu legal adviseri pricepuţi și independenți.

Care este stilul de acțiune al unei multinaționale? 
Crearea dependenței socio-economice. 
O astfel de companie nu acționează stricto senso business, ci creează dependență, astfel încât, dispariția ei la un moment dat să poată produce dezechilibre socio-economice, prin forță de muncă care rămâne șomera sau prin lipsa serviciilor și produselor pe care compania le asigura într-o anumită zonă. Acest tip de acțiune dă companiei putere de negociere în faţa autorităților statale sau regionale.
Cum se dobândește această dependență? Prin instrumente legale, dar imorale, de sufocare a oricărei activități care nu aparține companiei (falimentul producătorului autohton, a comerțului autohton, a industriei concurente etc.)
Să revenim la România și să spun câteva cifre: multinaționale produc peste 60% din PIB și au forță de munca angajată, reprezentând peste 2 milioane de salariați.
Din cei 2 milioane de salariați, 65%,sunt plătiți la salariul minim pe economie, iar doar 10% au venituri peste salariul mediu pe economie. Productivitatea medie la multinaționalele din România se situează undeva la 70%, dublu faţă de media UE, iar randamentele reale sunt de 5 ori mai mari decât în celelalte state UE.
Toate taxele și impozitele sunt plătite la zi și în întregime.
Cum se rezolva problemele care vizează veniturile? 
Singura soluție consta în măsuri alternative de impozitare mai mult sau mai puțin compatibile cu legislația UE: impozitarea cifrei de afaceri și renunțarea la impozitarea pe profit, impozitarea tranzacțiilor bancare, taxa pe active, taxa pe capital în cazul în care se constată crearea de condiții economice artificiale, gen fărâmiţarea sau fragmentarea operațiunilor etc.

Atenţie: soluțiile de care spun nu sunt invenția mea, sunt puse la dispoziție de auditul Curții de Conturi Europene, (nu degeaba impozitarea cifrei de afaceri a apărut ca măsura într-un anumit program) însă din 2016 și până în prezent, nici un stat membru nu a luat măsuri de acest gen, preferând alte artificii și nici Comisia Europeană nu a propus amendarea Directivelor existente.
Exista un mare lobby la Bruxelles ca directivele actuale să nu se schimbe. Ca să înțelegeți cât pierde bugetul Uniunii Europene luați raportul pe TVA prezentat de comisarul european, Moskovici și veți vedea că, anual, doar la TVA se pierd sume echivalente bugetului anual al UE(peste 140 miliarde euro). 
Aşa că e foarte complicat, din acest punct de vedere. Vedem ce va fi!


Să mai spun o particularitate legată de România: cam în toate companiile astea mari regăsim în board un fost ofițer sau copil de ofiţer die sau sie... Coincidenţă sau nu!
O altă particularitate o reprezintă faptul că majoritatea analiștilor economici sunt în sfera de influenţă a acestor multinaționale. Unii plătiți, alții obedienţi care spera să prindă un post de CEO sau CFO bine plătit. De aceea nici nu o să aveți opinii obiective din partea lor! 


Să aveți un an nou, cu sănătate și nu va mai certați între voi pe tema asta. 
Vă spun cu certitudine că fenomenul depășește orice opinie individuală am avea, oricare dintre noi!.

Featured

PIRANHA DE BAHLUI

Ce o să citiți mai departe și ce veți fi puși să cunoașteți, nu găsiți pe toate drumurile...

Gabriel Mihaila Sat, 03/09/2024 - 14:14
EL SALVADOR SE SALVA! SLAVA!

Presedintele El Salvador respinge elitele si reconstruieste tara

Ce se întâmplă dacă un președinte al unei națiuni s-ar ridica radical împotriva elitelor malefice și s-ar reconstrui națiunea, astfel încât oamenii să prospere?

Gigi Petrovan Mon, 02/26/2024 - 06:19
„LA MIEZUL NOPTII VA CADEA O STEA!”

Acest lucru nu s-a mai întâmplat pâna acum... si va schimba totul!

Niciodată până acum nu a existat o asemenea manifestare a întunericului pe Pământ.

Gigi Petrovan Sun, 02/25/2024 - 08:53
POPA GÂDEA PREDICA APOCALIPSA LUI PUTIN

MOTO: „La Gâdea la poart

Gabriel Mihaila Sat, 02/24/2024 - 14:48
FENOMENUL DAN PURIC

Un vechi proverb spune „fă-te trate cu Dracu până treci puntea”. Evident, dracul o păzește și nu lasă să treacă decât pe cine vor mușchii lui. Prin urmare ne-am înfrățit cu SUA, UE și NATO.

Gabriel Mihaila Thu, 02/22/2024 - 09:53
TEMA DE DIRIGINTIE – DAVID SORENSEN

Are omenirea nevoie de o alta pandemie, pentru binele nostru?

lucru poate suna îngrozitor, dar

Gigi Petrovan Tue, 02/20/2024 - 08:02
DIFERENTE

S-au tăvălit în chinuri „deontologii”, de ziceai că îi exorcizează popa de la Tanacu, după interviul pe care

Gogu Orlando Thu, 02/15/2024 - 11:45

INTROSPECTIE

Ce mi-aș spune dacă aș fi cel mai bun prieten al meu?

Cu siguranță, mi-aș spune adevărul, pentru că mi-aș vrea binele dezinteresat.

Tags